Το 3o Ποδηλατικό Καρναβάλι Θεσσαλονίκης ξεκινά! (16/2)

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Ποδηλατικό Καρναβάλι διοργανώνεται την Τσικνοπέμπτη 16 Φεβρουαρίου στις 19:00 στην Πλατεία Χρηματιστηρίου στη Θεσσαλονίκη, με στόχο το πάντρεμα της παράδοσης του Καρναβαλιού, με την αναβίωση της παράδοσης του ποδηλάτου στην Ελλάδα. Θα πραγματοποιηθεί μεγάλη παρέλαση μεταμφιεσμένων ποδηλατιστών από την οποία δεν θα λείπεı και το πεζοπόρο τμήμα. Φέτος, ο Βασιλιάς Καρνάβαλος, ο Τσολιάς, και η Βασίλισσα του Καρναβαλιού, η Μέρκελ, αγαπιούνται και μισιούνται με πάθος, ενώ τα Λουκάνικα Φραγκφούρτης ξεχύνονται στη Θεσσαλονίκη και τα Υποβρύχια που Γέρνουν κάνουν απόβαση στο Θερμαϊκό, σε μια προσπάθεια σατιρικού σχολιασμού των όσων συμβαίνουν γύρω μας το τελευταίο διάστημα. Προπορευόμενο θα είναι το άρμα της Βιώσιμης Κινητικότητας παγιδευμένο σε μια εχθρική αυτοκινητούπολη.
Μετά την παρέλαση περίπου στις 22.00 θα ακολουθήσει ξέφρενο γλέντι για όλη την πόλη, με άφθονο κρασί και φαγητό μέχρι την ανατολή του ηλίου, ενώ ανάβουμε φανό γύρω από τον οποίο θα ζεσταθούμε και θα χορέψουμε σ’ ένα πολύχρωμο γαϊτανάκι.
Ζωντανά μαζί μας θα είναι η Ομάδα Κρουστών ΚΡΟΥΣΗ, οι LINDY HOP Greece σε swing ρυθμούς, οι dj’s Stelios (ATARY), ROOT BOOT, FARINA + GG που θα βάλουν φωτιά στα decks, την ώρα που οι ξυλοπόδαροι HIGH SOCIETY θα δίνουν το δικό τους ύφος στο γλέντι… αφ’ υψηλού, προβολές βίντεο, και πολλές εκπλήξεις με special guests.
Το Ποδηλατικό Καρναβάλι προωθεί τη βιώσιμη κινητικότητα και μ’ αυτό το πνεύμα καλεί να συμμετάσχουν στη μεγάλη ποδηλατική παρέλαση, είτε στο ποδηλατικό είτε στο πεζοπόρο τμήμα της, άτομα με προβλήματα κινητικότητας και άλλες αναπηρίες, μητέρες με τα παιδιά τους σε καρότσια, ανθρώπους της τρίτης ηλικίας και γενικώς όλους όσοι είναι αποκλεισμένοι από το δικαίωμα στην ελεύθερη μετακίνηση στην πόλη μας, αλλά και άτομα που ασχολούνται με εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, όπως ο τροχοπεδηλισμός (skate-rollers).

Μικρή Ιστορία του Ποδηλατικού Καρναβαλιού

Το ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ/ΑΠΟΚΡΙΑ παραδοσιακά βασίζεται στις αρχαίες Διονυσιακές γιορτές και στις νεώτερες Ρωμαϊκές και σημαίνει την αποχή από το κρέας. Την Τσικνοπέμπτη, όπως μαρτυρά η λέξη, γίνεται μεγάλο φαγοπότι ως προετοιμασία για την νηστεία της Σαρακοστής. Το Ποδηλατικό Καρναβάλι την Τσικνοπέμπτη θέλει συμβολικά να προτείνει την αποχή από την κουλτούρα του αυτοκινήτου. Θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα: ΝΑΙ στο ΠΟΔΗΛΑΤΟ! Είναι η λύση για την υγεία και τη σωματική μας άσκηση, το περιβάλλον και τη ρύπανση, την οικονομική κρίση και την απεξάρτηση μας από το πετρέλαιο, για το κυκλοφοριακό και την ποιότητα ζωής. Τις προηγούμενες χρονιές το Ποδηλατικό Καρναβάλι παρουσίασε: Την ομάδα μεταμφιεσμένων “Ο Αλί Μπαμπά και οι 40 κλέφτες” με το αντίστοιχο άρμα της “Βουλής των Ελλήνων” και το “Άγαλμα Καραμανλή που ψάχνει την θέση του”, σατιρίζοντας την πολιτική κατάσταση. Τα τέσσερα ποδηλατικά άρματα “Ποδήλατο στο… Αστικό, Τρένο, Τραμ, Μετρό” για τις συνδυαστικές μετακινήσεις. Το άρμα “Ποδηλατόδρομος πάνω από το ΙΧ” δείχνοντας έναν ποδηλατόδρομο που περνάει πάνω από τα παρανόμως σταθμευμένα Ι.Χ. Το άρμα “ο Λευκός Πύργος – Πάρκινγκ Αυτοκινήτων” μια χρήσιμη μετατροπή μιας αυτοκινητούπολης. Την ομάδα μεταμφιεσμένων “Η Νύφη του Θερμαϊκού” με νύφες στολισμένες με σκουπίδια κατευθείαν από τον μολυσμένο Θερμαϊκό μας. Τον Ιανουάριο του 2011 σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό και Περιβαλλοντικό Σύλλογο Καστοριάς “Σπασμένο Ρόδι”, το Ποδηλατικό Καρναβάλι συμμετείχε στο Καστοριανό Καρναβάλι “ΡΑΓΚΟΥΤΣΑΡΙΑ” με τις “Νύφες του Θερμαϊκού και της Λίμνης” ζητώντας καθαρότερα νερά.

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΕΤΑΛΙ!