Η ΑΝΑΓΚΗ ΕΧΕΙ ΚΑΛΥΦΘΕΙ: 1,5 έτους παιδάκι με λευχαιμία νοσηλεύεται στο Παίδων Ελπίδα – Έχει προσβληθεί με αδενοϊό

Καμπανάκι για τα κρούσματα στα παιδιά: Σε ΜΕΘ Covid νοσηλεύεται 2 μηνών βρέφος

Η ΑΝΑΓΚΗ ΕΧΕΙ ΚΑΛΥΦΘΕΙ

Έκκληση να βρεθεί ενήλικας που έχει νοσήσει με αδενοϊό απευθύνει η οικογένεια ενός κοριτσιού μόλις 1,5 έτους που νοσηλεύεται με λευχαιμία στο Νοσοκομείο Παίδων Ελπίδα.

Όπως τονίζεται και στην ανακοίνωση “Στο Ελπίδα νοσηλεύεται κοριτσάκι 1,5 ετών με λευχαιμία. Αυτή την στιγμή έχει προσβληθεί με αδενοϊό. Χρειάζεται επειγόντως ενήλικας που να έχει νοσήσει με αδενοϊό για να πάρουν οι γιατροί κάποια κύτταρα και να μπορέσουν να καταπολεμήσουν τον ιό.”

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε

Παρακαλώ πολύ αν μπορεί κάποιος να βοηθήσει να επικοινωνήσει όσο το δυνατόν άμεσα στο 6945165487

Τι είναι οι αδενοϊοί και ποιους προσβάλλουν

Πρόκειται για ιούς πολλών διαφορετικών τύπων που προσβάλλουν το αναπνευστικό και γαστρεντερικό σύστημα ατόμων όλων των ηλικιών, μα κυρίως παιδιών από 6 μηνών έως 5 ετών –ιδιαίτερα αν πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό. Κρούσματα της λοίμωξης του αναπνευστικού παρατηρούνται όλο το έτος, αλλά η έξαρση εμφανίζεται προς το τέλος του χειμώνα και την αρχή της άνοιξης.

Πώς μεταδίδονται

Μεταδίδονται με σταγονίδια του αναπνευστικού, άμεση επαφή και επαφή με μολυσμένες επιφάνειες. Από τη στιγμή που θα νοσήσει το παιδί, θα εκδηλώσει συμπτώματα μέσα σε 2 έως 14 ημέρες.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Οι αδενοϊοί εμφανίζουν μεγάλο φάσμα κλινικών εκδηλώσεων. Αν και η αρχική λοίμωξη αφορά το ανώτερο αναπνευστικό, στην πορεία μπορεί να παρουσιαστούν λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού, επιπεφυκίτιδα, νεφρίτιδα, κυστίτιδα, ηπατίτιδα, γαστρεντερίτιδα, άσηπτη μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα, μυελίτιδα και εικόνα συνδρόμου Reye. Η λοίμωξη από αδενοϊό μπορεί να μιμείται νόσο Kawasaki (πυρετό, επιπεφυκίτιδα, προσβολή βλεννογόνων και δέρματος, ερυθηματοβλατιδώδες εξάνθημα).

Συνήθως, δηλαδή, επηρεάζονται πρώτα η ρινική κοιλότητα, οι αμυγδαλές και φάρυγγας, ενδιάμεσα εμφανίζονται ενοχλήσεις και στα μάτια, και στο τέλος έχουμε εντερικές αλλοιώσεις.

Περισσότερα και πιο ανησυχητικά συμπτώματα μπορεί να παρουσιάσουν τα βρέφη και τα ανοσοκατασταλμένα παιδιά.

Η διάγνωση, αρχικά, βασίζεται στην κλινική εικόνα. Ωστόσο, μπορεί να υπάρξει και εργαστηριακή επιβεβαίωση, με καλλιέργεια και δείγματα που λαμβάνονται από το ρινοφάρυγγα, το κατώτερο αναπνευστικό, τους επιπεφυκότες και τις κενώσεις.

Κίνδυνοι από επιπλοκές

Η συνηθέστερη επιπλοκή αυτής της λοίμωξης στα παιδιά είναι η βρογχίτιδα. Η οξεία μόλυνση με αδενοϊό είναι πολύ σπάνια, αλλά μπορεί να αναπτυχθεί σε νεογέννητα και παιδιά μέχρι έξι μήνες ζωής, ενώ το ποσοστό των σοβαρών περιπτώσεων, μεταξύ όλων των αδενοϊικών λοιμώξεων, είναι χαμηλό. Σε σοβαρές περιπτώσεις πάντως, μπορεί και να χρειαστεί νοσηλεία. Η δε η ανάρρωση του παιδιού έρχεται κατά μέσο όρο 7-10 ημέρες μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

Διαβάστε επίσης:

Χανιά: Συνελήφθη 26χρονος που χτύπησε τη γυναίκα του και άρπαξε το μωρό τους

Σεμινάριο Infokids «Πώς θα βάλω όρια στο παιδί μου – Τι φταίει για την παραβατικότητα των ανηλίκων» στο Φουαγιέ Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά (11/3)

Θρήνος για το 45 ημερών μωράκι: «Μου έπεσε από τα χέρια και χτύπησε στο σιδερένιο κάγκελο του κρεβατιού» λέει ο πατέρας