1η Ιουνίου ανοίγουν Δημοτικά και Νηπιαγωγεία – Μέχρι 15 παιδιά σε κάθε τάξη

Ομόφωνη ήταν η απόφαση της επιτροπής Λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα Δημοτικών σχολείων, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών την 1η Ιουνίου, την οποία ανακοίνωσε το χθες απόγευμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής Λοιμωξιολόγων Νίκος Σύψας εξήγησε τους λόγους της θετικής απόφασης  μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Έγινε εκτεταμένος διάλογος και είχαμε μια πολύ καλή εκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων που μας έφεραν οι επιδημιολόγοι μας, καθώς και την επίδραση του ανοίγματος της Α’ Λυκείου στην κίνηση της επιδημίας στην Ελλάδα. Όλα αυτά ελήφθησαν υπ’ όψιν πριν γίνει η ομόφωνη εισήγηση στην κυβέρνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τώρα είναι πολύ καλύτερη εποχή»

Ο κ. Σύψας ξεκαθάρισε ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη. «Από τη στιγμή που αποφασίζουμε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν πριν τελειώσει η πανδημία, πρέπει να αποφασίσουμε πότε: Τώρα ή το φθινόπωρο; Τώρα είναι πολύ καλύτερη εποχή, καλύτερος καιρός, τα παράθυρα ανοιχτά, έχουμε ένα πολύ κάλο R0 -από τα χαμηλότερα της Ευρώπης» επισήμανε.

«Είναι ιδανική ευκαιρία τα παιδιά να πάνε σχολείο και να εκπαιδευτούν πώς να συμπεριφέρονται μαζί με τους γονείς και τους καθηγητές τους σε μια περίοδο επιδημίας, κάτι που θα είναι πολύτιμο για το φθινόπωρο», τόνισε ο κ. Σύψας.

Μέχρι 15 παιδιά σε κάθε τάξη

Η επιτροπή ασχολήθηκε και με τις λεπτομέρειες της επιστροφής των μικρών μαθητών στο σχολείο. Σύμφωνα με τον καθηγητή, σε κάθε τάξη στόχος είναι «να υπάρχουν 15 παιδιά το πολύ. Αν υπάρχουν 15 μόνο, μπορούν να πηγαίνουν και κάθε μέρα στο σχολείο. Ειδάλλως, μέρα παρά μέρα».

Τι θα γίνει για όσους μαθητές δεν θα επιστρέψουν στα σχολεία

Παράλληλα, υπάρχει μέριμνα για εκπαίδευση εξ αποστάσεως με απλή δήλωση του γονέα/κηδεμόνα, που θα αναφέρει ότι στην οικογένεια υπάρχει μέλος που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες.