2 παιδιά που νοσούν από κορωνοϊό νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία

Δύο παιδιά με κορωνοϊό νοσηλεύονται σύμφωνα με πληροφορίες στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία.

Πρόκειται για 11χρονη από την Νέα Αρτάκη που βρίσκεται από την Κυριακή το βράδυ στο νοσοκομείο με υψηλό πυρετό, και ένα 9χρονο κορίτσι από την Αθήνα που προσήλθε χθες 27-7 στο νοσοκομείο. Και τα δύο παιδιά νοσηλεύονται σε καλή κατάσταση.

Κορωνοϊός: Ποια συμπτώματα προκαλεί στα παιδιά

Μπορεί τα παιδιά να μην νοσούν εύκολα από κορωνοϊό, όταν όμως συμβεί οι επιπλοκές είναι πολύ σοβαρές. Νέα μελέτη περιγράφει τις λεπτομέρειες για τη νόσηση 48 παιδιών στις ΗΠΑ, πολλά από τα οποία κατέληξαν στην εντατική. Η μελέτη αποκαλύπτει ότι το 83% των παιδιών αυτών έπασχαν από υποκείμενο πρόβλημα υγείας, ενώ το 40% από αυτά διασωληνώθηκαν.

Κανένα από αυτά τα παιδιά δεν είχε το φλεγμονώδες σύνδρομο που μπορεί να προκαλέσει θανάσιμα καρδιολογικά προβλήματα. Τα περισσότερα, όμως, είχαν σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια, την οποία εκδηλώνουν πολλοί ενήλικες.

«Η εντύπωση ότι ο κορωνοϊός δεν προσβάλλει παιδιά είναι λανθασμένη», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Lawrence Kleinman, διευθυντής στο Τμήμα Παιδιατρικής του Τομέα Πληθυσμιακής Υγείας, Ποιότητας & Επιστήμης Ενσωμάτωσης στο Πανεπιστήμιο Rutgers του Νιου Τζέρσι.

«Παρόλο που τα παιδιά είναι πιθανότερο να νοσήσουν όταν πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα, ο κορωνοϊός μπορεί να αρρωστήσει και τα υγιή. Οι γονείς πρέπει να εξακολουθήσουν να λαμβάνουν σοβαρά τον ιό υπ’ όψιν».

Τα ευρήματα της νέας μελέτης επιβεβαιώνουν δύο πράγματα:

– Ο νέος κορωνοϊός προκαλεί σοβαρή νόσο σε πολύ μικρό ποσοστό παιδιών

– Όταν ο κορωνοϊός προκαλέσει σοβαρή νόσο, η πρόγνωση είναι σε αρκετές περιπτώσεις φτωχή

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα 48 παιδιά είχαν νοσηλευτεί σε 14 μονάδες εντατικής θεραπείας των ΗΠΑ. Όλα νόσησαν μεταξύ 14 Μαρτίου και 3 Απριλίου 2020. Η ηλικία τους κυμαινόταν από λίγων μηνών έως 17 ετών. Η διάμεση ηλικία ήταν τα 13 έτη. Τα 25 από τα παιδιά (το 52%) ήταν αγόρια.

Τα συμπτώματα και η βαρύτητα της νόσου

Κατά τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο, μόνο 1 παιδί ήταν ασυμπτωματικό. Τα υπόλοιπα παρουσίαζαν διάφορα συμπτώματα, όπως:

– Αναπνευστικά (35 παιδιά)

– Γαστρεντερικά (1 παιδί)

– Νευρολογικά (2 παιδιά)

– Κυκλοφορικά (2 παιδιά)

– Άλλα (7 παιδιά)

Ο κορονοϊός προκάλεσε στα παιδιά αυτά ποικίλης σοβαρότητας νόσο.

Ειδικότερα:

– Τα 14 παιδιά εκδήλωσαν ασυμπτωματική έως ήπια νόσο

– Το 1 παιδί εκδήλωσε μέτριας βαρύτητας νόσο

– Τα 16 παιδιά παρουσίασαν σοβαρή νόσο

– Τα 17 παιδιά αρρώστησαν πολύ βαριά (τα περισσότερα ήταν για καιρό σε κρίσιμη κατάσταση)

Ακόμα σοβαρότερο είναι το εύρημα ότι περισσότερο από το 20% των παιδιών παρουσίασαν ανεπάρκεια δύο ή περισσότερων οργάνων εξαιτίας του ιού. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Pediatrics.