“Βοηθάμε παιδιά με αυτισμό και νοητική καθυστέρηση”: Το video του ΑΛΜΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10/10)

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.), καθιέρωσαν τη 10η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, με στόχο να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη για τα ψυχικά νοσήματα.

Η σημασία της Ψυχικής Υγείας

Ο Π.Ο.Υ., περιγράφει την Ψυχική Υγεία ως μια κατάσταση συναισθηματικής ευεξίας, στην οποία το άτομο είναι ικανοποιημένο από τα προσωπικά του επιτεύγματα, μπορεί να εργαστεί παραγωγικά και είναι σε θέση να προσφέρει στην κοινότητα .
Όταν έχουμε ψυχική υγεία, είμαστε σε θέση να παίρνουμε σωστές αποφάσεις, ανταποκρινόμαστε ικανοποιητικά στις απαιτήσεις της ζωής μας, έχουμε καλή επικοινωνία με τους άλλους, καλές ανθρώπινες σχέσεις, αντιμετωπίζουμε με ρεαλισμό και ψυχραιμία τις δυσκολίες της καθημερινότητας, φροντίζουμε τον εαυτό μας σωματικά και συναισθηματικά, φερόμαστε στους άλλους όπως αρμόζει, είμαστε αποτελεσματικοί στο ρόλο του γονέα.

Ο Νέλσον Μαντέλα έχει πει: “Τα παιδιά είναι ο πολυτιμότερος θησαυρός μια χώρας. Μια χώρα η οποία δεν νοιάζεται για τα παιδιά της δεν δικαιούται να αποκαλείται χώρα”. Η ψυχική υγεία των παιδιών θα πρέπει λοιπόν να τεθεί ως άμεση προτεραιότητα της πολιτείας, αν θέλουμε να έχουμε “χώρα”.

“Βοηθάμε παιδιά και ενήλικες με αυτισμό και νοητική καθυστέρηση”

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προσαρμοσμένων Αθλητικών και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων ΑΛΜΑ ιδρύθηκε από επιστήμονες ειδικευμένους στην ειδική αγωγή. Είναι ένα μη-κερδοσκοπικό σωματείο με σκοπό τη δημιουργική απασχόληση παιδιών & νέων με νοητική υστέρηση / αυτισμό μέσω αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων και στόχο την ενσωμάτωση τους σε μία κοινωνία ίσων ευκαιριών. Η αρχή που καθορίζει την επαγγελματική ταυτότητα, το έργο και τους στόχους του Συλλόγου είναι η πλήρης και αξιοπρεπής συμμετοχή των ΑμεΑ σε μία κοινωνία ίσων ευκαιριών.

Με αφορμή το σημερινό εορτασμό το ΑΛΜΑ ανακοινώνει επίσημα την έναρξη προβολής του πρώτου τηλεοπτικού κοινωνικού μηνύματος με θέμα «Ενημέρωση-ευαισθητοποίηση για τον αυτισμό & τη νοητική καθυστέρηση» . Το τηλεοπτικό σποτ θα προβληθεί με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Ψυχική Υγεία (10 Οκτωβρίου) με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινότητας και με απώτερο στόχο την υποστήριξη των ατόμων με αυτισμό & νοητική υστέρηση και των οικογενειών τους.

Η εταιρεία Videoworld ανέλαβε αφιλοκερδώς την παραγωγή του σποτ, προσεγγίζοντας με ευαισθησία το θέμα του αυτισμού και δημιουργώντας ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Το τηλεοπτικό σποτ θα προβληθεί από τους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας για ένα μήνα, μετά από τον χαρακτηρισμό του από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ως κοινωνικό μήνυμα, βάσει της κείμενης νομοθεσίας.

Ας γνωρίσουμε το Πανελλήνιο Σύλλογο Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων ΑΛΜΑ

Στον σύλλογο ΑΛΜΑ, από το 1996, οργανώνουν προγράμματα για παιδιά, εφήβους και  ενήλικες με αναπηρία (αυτισμό και νοητική υστέρηση)  με στόχο την ψυχοκοινωνική εξέλιξη και την πλήρη ένταξή τους σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών. Αναλαμβάνουν τη στήριξη του ατόμου με αναπηρία (από δύο χρονών και πάνω) με ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που του δίνουν τη δυνατότητα τόσο της επιλογής όσο και της αλλαγής .Παρέχουν ένα σύστημα ολοκληρωμένης εναλλακτικής θεραπευτικής παρέμβασης απευθυνόμενοι όχι μόνο στο άτομο με αναπηρία αλλά και στην οικογένειά του. Εξελίσσονται  καθημερινά για να μπορέσουν να αγκαλιάσουν όλο και περισσότερα άτομα με και χωρίς αναπηρία. Ακολουθήστε τους και ελάτε να δούμε τον κόσμο με άλλη ματιά!

Τα προγράμματα που παρέχει το ΑΛΜΑ περιλαμβάνουν:

  • Αθλητικές δραστηριότητες σε συνεργασία με το Σύλλογο Προσαρμοσμένων Αθλημάτων “Πρωτοπόροι”
  • Στίβος, Ποδηλασία, Κολύμβηση, Ιστιοπλοΐα, Βοwling, Ιππασία, Πεζοπορία, Πατινάζ
  • Λέσχη Δημιουργικής Απασχόλησης Εργαστήρι Δημιουργικότητας, Δημοτικοί Χοροί,
  • Ομάδες Ψυχολογικής Στήριξης, Κυκλοφοριακή Αγωγή,
  • Εξωτερικά προγράμματα, Μουσική,
  • Μαθησιακά προγράμματα, Ψυχοκινητική
  • Προετοιμασία για Ημιαυτόνομη Διαβίωση
  • Πρωινό πρόγραμμα για παιδιά με αυτισμό
  • Διήμερα / Πολυήμερα Εκδρομικά και Κατασκηνωτικά Προγράμματα
  • Ημερήσιο Αθλητικό Πρόγραμμα Σαββάτου
  • Πρόγραμμα ευαισθητοποίησης μαθητών Γυμνασίου & Λυκείου.