Βρογχιολίτιδα: Πώς θα προστατεύσετε το μωρό σας από τον μεγάλο κίνδυνο του χειμώνα

Η βρογχιολίτιδα, η οποία «χτυπά» κυρίως μωρά ηλικίας 1-18 μηνών, είναι μια συνηθισμένη μεν αλλά επικίνδυνη και ύπουλη λοίμωξη, με την έννοια ότι τα πρώτα της συμπτώματα θυμίζουν αυτά του απλού κρυολογήματος, όμως σύντομα εξελίσσονται εξαιρετικά άσχημα, με αποτέλεσμα το μωρό να χρειάζεται ακόμα και νοσηλεία, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Η σωστή πρόληψη με φυσικά μέσα είναι το μόνο μέτρο που μπορεί να το προστατεύσει το μωρό μας, αφού δεν υπάρχει κατάλληλο εμβόλιο για την ασθένεια αυτή. Ο τακτικός καθαρισμός της μυτούλας του είναι το βασικότερο όπλο των γονιών.

Ας δούμε αναλυτικά όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη βρογχιολίτιδα:

Τι ακριβώς είναι η βρογχιολίτιδα;

Είναι μία μόλυνση του αναπνευστικού, η οποία εμφανίζεται συχνά σε επιδημίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης.

Συνήθως οφείλεται σε έναν ιό που λέγεται αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), αλλά μπορεί να οφείλεται και σε άλλους, π.χ. στον ιό της ινφλουέντσας, παραϊνφουέντσας και στον αδενοϊό. Η ιδιότητα αυτών των ιών είναι να προσβάλουν τους πνεύμονες του παιδιού και πιο συγκεκριμένα τα βρογχιόλια (μικροί σωλήνες που μεταφέρουν τον αέρα στους πνεύμονες). Η μόλυνση αυτή τότε προκαλεί οίδημα (φούσκωμα) και υπερπαραγωγή φλεγμάτων.

Το αποτέλεσμα είναι να μπλοκάρονται τα βρογχιόλια και ο αέρας να μην μπορεί εύκολα να κυκλοφορεί.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της βρογχιολίτιδας;

Τα πρώτα συμπτώματα είναι αυτά του κοινού κρυολογήματος: Μυτούλα που τρέχει και βήχας. Ωστόσο, πολύ σύντομα ο βήχας γίνεται όλο και πιο έντονος και το παιδί αρχίζει να δυσκολεύεται να αναπνεύσει –το στήθος του παιδιού τότε «σφυρίζει». Αυτό είναι και το πλέον χαρακτηριστικό σύμπτωμα που πρέπει να ανησυχήσει τους γονείς!

Το παιδί αναγκάζεται να αυξήσει τον ρυθμό της αναπνοής του, ενώ παράλληλα αυξάνονται και οι σφίξεις του. Το πιθανότερο είναι, ότι λόγω δυσκολίας να αναπνεύσει, δεν θα έχει και όρεξη για φαγητό.

Μπορεί να εμφανίσει και πυρετό, χωρίς να είναι απαραίτητο σύμπτωμα.

Τι πρέπει να κάνετε μετά τα πρώτα συμπτώματα – Πότε χρειάζεται το παιδί νοσηλεία;

Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνει ο γονιός, όταν παρατηρήσει δυσκολία στην αναπνοή του μωρού του είναι να επισκεφθεί τον παιδίατρο, ο οποίος με μια απλή ακρόαση του θώρακα θα μπορέσει να κάνει τη διάγνωση. Εφόσον ο παιδίατρος το κρίνει, το μωρό μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία. Διαφορετικά θα αντιμετωπίσει τη λοίμωξη στο σπίτι, συνήθως με εισπνεόμενα φάρμακα.

Σύμφωνα με τους παιδιάτρους, πάντως, η ασθένεια διαρκεί περίπου 7-10 μέρες, με σπάνια περιστατικά να διαρκούν περισσότερες μέρες. Ακόμα πιο σπάνια, η λοίμωξη αυτή μπορεί να παρουσιάσει επιπλοκές, όπως πνευμονία και ωτίτιδα.

Πρόληψη: Το Α και το Ω κατά της βρογχιολίτιδας

Οι ιοί που προκαλούν βρογχιολίτιδα βρίσκονται συνήθως στις εκκρίσεις της μύτης, γι’αυτό και «ταξιδεύουν» κυρίως μέσω των σταγονιδίων από το φτέρνισμα ή τον βήχα. Ωστόσο, το μωρό μπορεί να κολλήσει ακόμα και από αντικείμενα που βάζει στο στόμα του.

Μακριά από δυνητικούς φορείς μικροβίων και ασθενείς

Είναι αυτονόητο, λοιπόν, ότι ένα μωρό δεν πρέπει ποτέ να έρχεται σε επαφή με άτομα που μπορεί να υποφέρουν έστω και από απλό συνάχι.

Καθαρισμός μυτούλας με υπέρτονο θαλασσινό νερό

Το βασικότερο προληπτικό μέτρο που μπορείτε να λάβετε για να προστατεύσετε το μωρό σας είναι ο καθημερινός καθαρισμός της μυτούλας του με θαλασσινό νερό, προκειμένου να απομακρύνονται όλες οι βλέννες που συγκεντρώνουν τους επικίνδυνους ιούς.

Το spray με υπέρτονο θαλασσινό νερό Physiomer Baby είναι ιδανικό ήδη από τον 1ο μήνα του μωρού, αφού με τον ήπιο ψεκασμό ελεγχόμενης δόσης, αφαιρεί εντελώς τις βλέννες και τα δυνητικά επιβλαβή μικροσωματίδια που επιχειρούν να εισβάλουν στη μυτούλα του. Εξάλλου, το μαλακό και βολικό στόμιό του είναι το μοναδικό ειδικά σχεδιασμένο για τόσο μικρές ηλικίες, προκειμένου να προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια και άνεση στο μωρό. Τις μέρες που αυτό υποφέρει από καταρροή, το Physiomer Baby μπορεί να εφαρμοστεί ακόμα και 5 ή 6 φορές. Έτσι, ο κίνδυνος λοιμώξεων του αναπνευστικού του αποτρέπεται.

Το «φάρμακο» του μητρικού γάλακτος

Επίσης, τα μωρά που θηλάζουν έχουν βρεθεί να νοσούν πιο «ελαφρά» από τη συγκεκριμένη λοίμωξη.

Προφυλακτική αγωγή για συγκεκριμένες ομάδες μωρών

Τέλος, αν το μωρό σας είναι πολύ πρόωρο, αν έχει υποβληθεί σε θεραπεία για βρογχοπνευμονική δυσπλασία ή αν είναι κάτω των δύο ετών και γεννήθηκε με σοβαρή καρδιακή πάθηση, μιλήστε με τον παιδίατρό σας για το ενδεχόμενο ειδικής προφυλακτικής αγωγής κατά του ιού RSV που μπορεί να προκαλέσει βρογχιολίτιδα.

Διαβάστε ακόμα: Το μεγάλο μάθημα ζωής που πήρα, όταν το παιδί μου έπαθε βρογχιολίτιδα