28η Οκτωβρίου: Πώς θα γίνει η επιλογή σημαιοφόρων και παραστατών

28η Οκτωβρίου: Πώς θα γίνει η επιλογή σημαιοφόρων και παραστατών

Η αντίστροφη μέτρηση για τον φετινό εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου ξεκίνησε και ήδη στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης γίνονται οι διαδικασίες για την ανάδειξη των σημαιοφόρων και παραστατών για τη σχολική εορτή αλλά και την παρέλαση.

Τι ισχύει για τους σημαιοφόρους και παραστάτες στα Δημοτικά

Η επιλογή σημαιοφόρων -παραστατών για τη σχολική χρονιά 2021-22 στα Δημοτικά γίνονται σύμφωνα με την Φ.10/ΦΜ/162655/δ1/17-10-2019 του ΥΠAIΘ.

Ειδικότερα στις περιπτώσεις που, λόγω ειδικών συνθηκών, λειτουργούν σε οποιαδήποτε σχολική μονάδα τρία (3) τμήματα στη ΣΤ΄ τάξη, τότε πριν τη διαδικασία επιλογής σημαιοφόρων, παραστατών και υπευθύνων κατάθεσης στεφάνων, διενεργείται κλήρωση από το Διευθυντή του σχολείου ή το νόμιμο αναπληρωτή του, παρουσία του συλλόγου διδασκόντων και των ενδιαφερομένων μαθητών και συντάσσεται σχετικό πρακτικό, ως εξής:

1. Κλήρωση στο κάθε ένα από τα τρία (3) τμήματα χωριστά, ώστε να επιλεγούν αρχικά οι τρεις (3) αριστούχοι μαθητές (ένας από κάθε τμήμα) και στη συνέχεια κλήρωση μεταξύ των τριών (3) αυτών μαθητών ώστε να επιλεγούν οι δύο (2) σημαιοφόροι, ένας για το χρονικό διάστημα μέχρι 31 Ιανουαρίου και ο άλλος από 1η Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους. Ο τρίτος μαθητής που δεν κληρώνεται ορίζεται παραστάτης στην πρώτη περίοδο.

2. Κλήρωση στο κάθε ένα από τα τρία (3) τμήματα χωριστά, ώστε να επιλεγούν από κάθε τμήμα τέσσερις (4) αριστούχοι μαθητές και στη συνέχεια κλήρωση μεταξύ
των δώδεκα (12) αυτών μαθητών, ώστε να επιλεγούν τέσσερις (4) παραστάτες και ένας (1) υπεύθυνος κατάθεσης στεφάνου για το χρονικό διάστημα μέχρι 31 Ιανουαρίου και πέντε (5) παραστάτες και ένας (1) υπεύθυνος κατάθεσης στεφάνου από το χρονικό διάστημα από 1η Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους. Ο δωδέκατος μαθητής θα είναι ο πρώτος επιλαχών.

3. Στις περιπτώσεις που λειτουργούν τέσσερα (4) τμήματα στη ΣΤ΄ τάξη, ακολουθείται ανάλογη διαδικασία.

4. Στα σχολεία που έχουν μικρό αριθμό μαθητών στη ΣΤ΄ τάξη οι θέσεις συμπληρώνονται με μαθητές της Ε΄ τάξης και όταν δεν επαρκούν κι αυτοί, με μαθητές και των άλλων τάξεων κατά φθίνουσα σειρά (πρώτα της Δ΄ τάξης κ.λπ). Στην περίπτωση αυτή επιλέγονται οι μαθητές που στο προηγούμενο σχολικό έτος είχαν τα περισσότερα «Α» στους μέσους όρους των μαθημάτων. Αν υπάρχουν περισσότεροι μαθητές που έχουν ίσο αριθμό «Α» στους μέσους όρους των μαθημάτων, γίνεται κλήρωση.

Τι ισχύει σε Γυμνάσια και Λύκεια

Σημαιοφόρος θα ορίζεται ο καλύτερος σε επίδοση μαθητής -τρια από τη Γ΄Τάξη με βάση το γενικό μέσο όρο της βαθμολογίας της προηγούμενης τάξης. Παραστάτες θα ορίζονται ανεξάρτητα με το φύλο και με βάση την επίδοση του γενικού μέσου όρου της βαθμολογίας της προηγούμενης τάξης, δύο (2) μαθητές της Γ΄Τάξης και δύο (2) μαθητές της Β΄Τάξης Ένας μαθητής -τρια από την Α΄Τάξη ύστερα από κλήρωση όλων των μαθητών για την εκδήλωση της 28ης Οκτωβρίου και ο καλύτερος μαθητής -τρια με βάση την επίδοση για την εκδήλωση της 25ης Μαρτίου.

Διαβάστε επίσης:

Η Γιορτή του Κύβου του Ρούμπικ και του SPEEDCUBING είναι εδώ!

“Η 12χρονη βιώνει καθημερινά έναν εφιάλτη” – Στα ίχνη των 213 η Aστυνομία- «Θα σοκαριστούμε με το ποιοι εμπλέκονται»

QooL City: Το εκπαιδευτικό ψηφιακό παιχνίδι που ενισχύει τις δεξιότητες των παιδιών με νευροαναπτυξιακές διαταραχές