3 δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα για το bullying και τον εθισμό στο διαδίκτυο που πρέπει να παρακολουθήσουν όλοι οι μαθητές

Το bullying είναι ένα υπαρκτό φαινόμενο που υπάρχει δυστυχώς σε πολλά ελληνικά σχολεία, ιδιωτικά και δημόσια, από μεγάλες πόλεις μέχρι μικρά απομακρυσμένα χωριά. Μάλιστα σύμφωνα με σχετικές έρευνες 1 στους 3 μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στην Ελλάδα, έχει πέσει θύμα κάποιας μορφής σχολικού εκφοβισμού.

Εξίσου ανησυχητικά είναι και τα ποσοστά εξάρτησης των μαθητών από το διαδίκτυο. Η τελευταία έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου έδειξε ότι το 70% των παιδιών κάνουν χρήση κοινωνικών δικτύων σε μη επιτρεπτή ηλικία, το 21% δηλώνει ότι έχει δεχτεί διαδικτυακή παρενόχληση και ένα μεγάλο ποσοστό επιχείρησε να την αντιμετωπίσει χωρίς να το αναφέρει σε κανέναν, το 21% έχει συναντηθεί με κάποιον που γνώρισε στο διαδίκτυο και το 41% αποδέχεται αιτήματα φιλίας από αγνώστους. Όλα αυτά συντείνουν στην αναγκαιότητα οι μαθητές να ενημερωθούν αξιόπιστα για την ασφαλή χρήση του Ίντερνετ και τη χρήση των κοινωνικών δικτύων.

Το Infokids.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει τρία δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα για το bullying και τον εθισμό στο διαδίκτυο που πρέπει να παρακολουθήσουν όλοι οι μαθητές. Τα προγράμματα αυτά μέσα από διασκεδαστικές και διαδραστικές δραστηριότητες προσφέρουν στα παιδιά πολύτιμες γνώσεις και εφόδια για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά αυτά τα αρνητικά φαινόμενα που απειλούν τόσο τη σωματική και ψυχική υγεία, όσο και την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη, ενίοτε με επικίνδυνες συνέπειες και τραγικά αποτελέσματα.

Θεματικό Πάρκο Εθισμός και Κίνδυνοι στο Διαδίκτυο

Το πρώτο βιωματικό διαδραστικό θεματικό Πάρκο “Εθισμός και Κίνδυνος στο Διαδίκτυο” συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού (τάξεις Δ, Ε, ΣΤ).  Περιλαμβάνονται τέσσερις βιωματικές – διαδραστικές δραστηριότητες, σχεδιασμένες με σύγχρονα πρότυπα εκπαίδευσης, ώστε να δημιουργούν τα κατάλληλα ερεθίσματα στα παιδιά για τον εθισμό και τους κινδύνους στο διαδίκτυο. Ειδικότερα, οι δραστηριότητες είναι οι κάτωθι: τηλεπαιχνίδι τύπου buzzer με αντικείμενο τον Εθισμό, κυνήγι ερωτήσεων και παρουσίαση, με αντικείμενο του Κινδύνους του Διαδικτύου, τάπητας (έκτασης 20 τ.μ.), «Το Διαδίκτυο», που προσομοιώνει επιτραπέζιο παιχνίδι και εργαστήριο ζωγραφικής. Οι εκπαιδεύσεις στο Θεματικό Πάρκο πραγματοποιούνται από Αξιωματικούς και Ψυχολόγους της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς και από Ψυχολόγο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας  στο 2610-277835

«Μαθαίνω να Ζω Χωρίς Εκφοβισμό»

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μαθαίνω να ζω χωρίς Εκφοβισμό» απευθύνεται σε μαθητές Α’ και Β’ Γυμνασίου και αποσκοπεί στην καλύτερη κατανόηση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού, στην παροχή βασικών συμβουλών για τη διαχείρισή του και στην καλλιέργεια σημαντικών δεξιοτήτων ζωής, όπως η διεκδικητικότητα, περιορίζοντας έτσι τις πιθανότητες να υποστούν εκφοβισμό.  H εκπαίδευση είναι προσαρμοσμένη και για περιπτώσεις παιδιών που ήδη υφίστανται κάποια μορφή εκφοβισμού καθώς περιλαμβάνει τεχνικές διαχείρισης εκφοβιστικών συμπεριφορών και εν γένει δύσκολων καταστάσεων βοηθώντας τα παιδιά να απεγκλωβιστούν από μια δύσκολη κατάσταση και να αποφύγουν να βιώσουν κάτι παρόμοιο στο μέλλον.Οι μαθητές συμμετέχουν ενεργά καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος εκφράζοντας προβληματισμούς, απορίες και απόψεις.

Οι ενδιαφερόμενες σχολικές μονάδες μπορούν να υποβάλλουν τη συμμετοχή τους στο schools@livewithoutbullying.com και στο 210 – 3637547

“Youth Power” από την Ελληνική Εταιρία Εφηβικής Ιατρικής και τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας

Tο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ελληνικής Εταιρίας Εφηβικής Ιατρικής και της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ) του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών να αποτελεί μια ολοκληρωμένη παρέμβαση πρόληψης συμπεριφορών υψηλού κινδύνου και απευθύνεται σε παιδιά που βρίσκονται στην προεφηβεία. Το πρόγραμμα έχει στόχο, μέσω της βιωματικής προσέγγισης, να βοηθήσει τους συμμετέχοντες μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με μια πλειάδα συμπεριφορών υψηλού κινδύνου, όπως εξαρτησιογόνες ουσίες & εξαρτητικές συμπεριφορές (κάπνισμα, αλκοόλ, παθολογική ενασχόληση με τυχερά παιχνίδια), διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου και σχολικός εκφοβισμός, και παράλληλα να τους δώσει τη δυνατότητα να εξασκηθούν και να αποκτήσουν δεξιότητες που θα τους θωρακίσουν ψυχικά απέναντι στις παραπάνω προκλήσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 210 77 10 824 και στο 213 20 09 806