418 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού

Στα 418 ανέρχονται τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγα λεπτά στην ειδική ενημέρωση των ιατρικών συντακτών στο Υπουργείο Υγείας από τον Λοιμωξιολόγο, κ. Σωτήρη Τσιόδρα.

Το προφίλ των ασθενών

Σήμερα ανακοινώθηκαν 31 νέα κρούσματα. 64 κρούσματα είναι απροσδιόριστης πηγής, 79 ασθενείς νοσηλεύονται και 13 είναι διασωληνωμένοι. 14 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο. Εχουν ελεγχθεί περισσότερα από 6.000 δείγματα.

Τα περισσότερα κρούσματα εξακολουθούν να εντοπίζονται στην Αθήνα, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων ασθενών είναι περίπου τα 70 έτη και νοσηλεύονται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.

Πρέπει να λειτουργούμε σαν να έχουμε κορονοϊό και να προστατεύουμε τους γύρω μας

Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε ότι πρέπει όλοι να λειτουργούμε σα να φέρουμε ήδη τον κορονοϊό και να λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύουμε τους γύρω μας.

Τι αλλάζει στην μέτρηση των κρουσμάτων

“Πλέον θα περάσουμε σε μια νέα φάση, κατά την οποία δεν θα μετράμε όλα τα κρούσματα, αλλά θα καταγράφουμε τα σοβαρά κρούσματα κι εκείνα που χρειάζονται άμεση νοσηλεία”, συμπλήρωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας.

Ποια ηλικιακή ομάδα κινδυνεύει περισσότερο;

Ο κ. Τσιόδρας ξεκαθάρισε ότι οι νέοι δεν κινδυνεύουν τόσο αλλά μπορούν να μεταδώσουν πιο εύκολα τον ιό σε μεγαλύτερους ανθρώπους ηλικιακά. Αυτό αποδεικνύει και το γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας των περισσότερων κρουσμάτων είναι άτομα από 60 ετών και άνω.

Tι ισχύει για την θνησιμότητα

Με ανώτατο όριο το 1% κινείται μέχρι στιγμής η θνησιμότητα

Υπάρχει φόβος να γίνουμε Ιταλία;

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι είναι ανάγκη να μην δημιουργείται φόβος ότι θα γίνουμε Ιταλία και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος.

Γεννά ελπίδες θεραπευτική χρήση νέων φαρμάκων από ερευνητές

Ο λοιμωξιολόγος έκανε λόγο για ελπίδες που δημιουργούνται από τα αποτελέσματα θεραπευτικής χρήσης νέου φαρμάκου σε κλινική μελέτη 340 ασθενών στο Ουχάν που έδειξε αρνητικοποίηση του ιού εντός τεσσάρων ημερών από τη χορήγηση του φαρμάκου

Τα παιδιά κινδυνεύουν από τον κορονοϊό;

Ερωτηθείς για τα ευρήματα μιας νέας μελέτης που δείχνει ότι τα παιδιά που θα νοσήσουν από κορονοϊό θα έχουν ελαφρά έως μέτρια συμπτώματα αλλά περίπου το ένα στα 17 -που περιλαμβάνει μωρά και νήπια- μπορεί να αρρωστήσει σοβαρά, ο κύριος Τσιόδρας απάντησε ότι τα παιδιά προσβάλλονται από κορονοϊό σε απειροελάχιστο ποσοστό και εξίσου απειροελάχιστο είναι το ενδεχόμενο θανάτου. Ο λοιμωξιολόγος τόνισε ότι τα παιδιά είναι προστατευμένα λόγω του ισχυρού ανοσοποιητικού τους συστήματος. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι ο παιδιατρικός τομέας της χώρας είναι έτοιμος να διαχειριστεί περιστατικά παιδιών με κορονοϊό. Το Νοσοκομείο Παίδων είναι νοσοκομείο αναφοράς για τα παιδιά και. οι λοιμωξιολόγοι είναι προετοιμασμένοι για παιδιατρικά περιστατικά. Ανέφερε ότι τα παιδιά που νόσησαν από κορονοιό  κατά κανόνα θα αναρρώσουν, δεν κινδυνεύουν περισσότερο από τους μεγάλους.  Τα παιδιά αυξημένου κινδύνου που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού λόγω νοσημάτων, θα πρέπει να προσέχουν και να επιτηρείται η υγεία τους πολύ περισσότερο.