5 άγνωστα μουσεία της Αττικής που κρύβουν θησαυρούς και σπουδαίες ιστορίες

To Infokids.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει 5 άγνωστα Μουσεία που υπάρχουν στην Αττική και τα οποία βρίσκονται καλά κρυμμένα στη σκιά των δημοφιλών Μουσείων που αποτελούν αξιοθέατα της πόλης. Πρόκειται για λιγότερα γνωστούς αλλά εξίσου σημαντικούς πολιτιστικούς προορισμούς που αξίζουν την προσοχή μας. Χαρτογραφήσαμε 5 εξ αυτών και σας δίνουμε μια μικρή γεύση από τους κρυμμένους θησαυρούς τους!

Ανακαλύψτε τα, προγραμματίστε μια επίσκεψη με τα παιδιά σας και ετοιμαστείτε να γνωρίσετε οικογενειακώς κρυμμένους θησαυρούς που συμβάλλουν διαχρονικά στην εκπαίδευση και την πανεπιστημιακή γνώση!

Ζωολογικό Μουσείο

Το Ζωολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου Αθηνών ανήκει στο Τμήμα Βιολογίας. Στεγάζεται στην Πανεπιστημιούπολη, και έχει έκταση περίπου 2.200 τετραγωνικών μέτρων.Η ιστορία του ξεκίνησε πριν από 150 χρόνια, ως μέρος του Φυσιογραφικού Μουσείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό τη μορφή μιας μικρής συλλογής ταριχευμένων ζώων.

Σήμερα είναι το παλαιότερο και πλουσιότερο ζωολογικό μουσείο στην Ελλάδα.Οι συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνουν θηλαστικά, πουλιά, ερπετά, αμφίβια, ψάρια, θαλάσσια ασπόνδυλα, σαλιγκάρια, έντομα και άλλα ασπόνδυλα από την Ελλάδα και άλλες χώρες, καθώς και ανθρωπολογικά ευρήματα.

Οι δραστηριότητες του Μουσείου περιλαμβάνουν τη διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς στην Ελλάδα, μέσω της διατήρησης των συλλογών και μέσω της δημιουργίας βάσεων δεδομένων και αρχείων, την έρευνα για την πανίδα της Ελλάδα, την εκπαίδευση των φοιτητών.

Μάθετε περισσότερα εδώ

Ζωολογικό Μουσείο

Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστημιόπολη,

210-7274609, 210-7274729

Βιβλικό Αρχαιολογικό Μουσείο Θεολογικής Σχολής

Το Βιβλικό – Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεολογικής Σχολής ιδρύθηκε το 1969. Προς τιμήν του ιδρυτή του, ονομάζεται «Αίθουσα Βασιλείου Μ. Βέλλα». Τη διεύθυνσή του ανέλαβαν εξ ιδρύσεως αυτού ο καθ. Β. Μ. Βέλλας, ο καθ. Η. Β. Οικονόμου και η Καθ. Ε. Παπακώστα – Χριστινάκη. Στεγάζεται στο κτήριο της Θεολογικής Σχολής. Τα εκθέματα συνίστανται από μακέτες, εκμαγεία και αντίγραφα αντικειμένων του θρησκευτικού και καθημερινού βίου των λαών της Βίβλου. Σημαντικά εκμαγεία τα οποία προέρχονται από το μουσείο του Λούβρου: ο Κώδικας του Χαμουραμπί (2.25 x 0.90), η Στήλη του Μεσά (1.25 x 0.72 x 0.36) και ο οβελίσκος του Σαλμανάσαρ Γ. Εκτίθεται σημαντικός αριθμός από αντίγραφα αντικείμενων καθημερινής χρήσης ή λατρευτικών (αγγεία, νομίσματα, ειδώλια, είδη οπλισμού).

Μάθετε περισσότερα εδώ

Θεολογική Σχολή

Πανεπιστημιόπολη Ζωγράφου,

210-727 5803

Μουσείο Οδοντιατρικής

Ο κεντρικός πυρήνας των εκθεμάτων προέρχεται εκ δωρεάς κοινωνικών φορέων (κυρίως της Εταιρείας Οδοντοστοματολογικής Ερεύνης και ορισμένων εργαστηρίων της Οδοντιατρικής Σχολής) αλλά και ιδιωτών. Επιπλέον εκθέματα βρίσκονται σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους στις αίθουσες αναμονής, στην είσοδο του Αμφιθεάτρου και στον χώρο του Σπουδαστηρίου. Στο αρχειακό υλικό του Μουσείου έχει περιέλθει και το Ιστορικό Αρχείο του Ὀδοντοϊατρικού Σχολείου, το οποίο ανακαλύφθηκε το 2012 και σήμερα τυγχάνει της αναγκαίας σωστικής και ψηφιακής επεξεργασίας.

Μάθετε περισσότερα εδώ

Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών

Θηβών 2, Γουδί

21 0746 1168

Μουσείο Λούλη – Από το σιτάρι στο ψωμί

Ο σκοπός του Μουσείου Λούλη είναι να ενημερώσει τους επισκέπτες για την αλυσίδα «σιτάρι-αλεύρι-ψωμί», να τονίσει τη σημασία του άρτου στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων, στην ελληνική παράδοση και στην ορθόδοξη εκκλησία και να αναδείξει τη διατροφική αξία του σίτου ως την πολυτιμότερη τροφή του ανθρώπου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Ο χώρος του μουσείου είναι ανοικτός σε όλους όσους ενδιαφέρονται να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σχετικά με το ευλογημένο προϊόν, πρώτης ανάγκης, που έχει ιστορία 10.000 χρόνων και αποτελεί παραδοσιακά τη βάση της ανθρώπινης διατροφής: το ψωμί. Τα εκθέματα του μουσείου καλύπτουν μια περίοδο 27 αιώνων. Το παλαιότερο είναι του 7ου π.Χ. αιώνα και το νεώτερο του 20ου μ.Χ. αιώνα.

Μάθετε περισσότερα εδώ

Μουσείο Λούλη

Σπετσών 1, Κερατσίνι

2104090164  – 2104090112 – 2104090150

Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας

Το Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας εδρεύει στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας στο Τατόι και περιλαμβάνει μια ενδιαφέρουσα συλλογή από αεροπορικά εκθέματα. Η αποστολή του Μουσείου είναι η συγκέντρωση, διαφύλαξη και η έκθεση των κειμηλίων της Αεροπορίας, η μελέτη και η τεκμηρίωση της Ιστορίας, η προβολή των ιερών αγώνων και της Αεροπορικής Ιδέας ανά τους αιώνες.Από τη φύση της αποστολής του είναι ταυτόχρονα αεροπορικό, στρατιωτικό και τεχνολογικό μουσείο.

Το Μουσείο ενθαρρύνει την επίσκεψη στους χώρους του, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά η οποία μπορεί να έρθει σε μια συναρπαστική πρώτη επαφή με τον χώρο της αεροπορικής τεχνολογίας. Αλλά και οι μεγαλύτεροι θα εντυπωσιαστούν παρακολουθώντας τις εργασίες αποκατάστασης πάνω στα μουσειακά αεροπλάνα, οχήματα και το άλλο υλικό, εργασίες που απαιτούν ένα πρωτοφανή συνδυασμό γνώσεων και τεχνικών δεξιοτήτων.

Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας

Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, Τατόι

2108195275