5 νόστιμα και αφράτα κέικ για το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο

Τα κέικ είναι μια ιδανική πρόταση για το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο αλλά και για απογευματινό σνακ ή επιδόρπιο μετά το γεύμα. To Infokids.gr συγκέντρωσε και σας προτείνει 5 εύκολες συνταγές για να φτιάξετε αφράτα και πεντανόστιμα κέικ για τα πιτσιρίκια σας.

Οι παρακάτω συνταγές είναι εγγύηση και είμαστε σίγουροι ότι εφεξής θα τις χρησιμοποιείτε όλο και συχνότερα καθώς τα παιδιά θα τα αγαπήσουν.

Κέικ σοκολάτας με κακάο και πορτοκάλι

Υλικά:

220γρ ηλιέλαιο ή φυτική μαργαρίνη

250γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

230γρ καστανή ζάχαρη

2 αυγά

2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

30γρ κακάο χωρίς ζάχαρη

140γρ χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα από τα πορτοκάλια (θα χρειαστείτε περίπου 2 πορτοκάλια)

Εκτέλεση:

Σε ένα μίξερ χειρός ανακατέψτε την ζάχαρη με τα αυγά. Αφού “αφρατέψουν” προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά!  Ρίξτε το μείγμα σε μια φόρμα για κέικ. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 45 περίπου λεπτά.

Κέικ με καρύδα

Υλικά 

5 αυγά

1 φλιτζ. ζάχαρη

250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο για τη φόρμα

150 γρ. γάλα εβαπορέ (όπως είναι, συμπυκνωμένο)

1½ φλιτζ. ινδοκάρυδο + έξτρα για πασπάλισμα

1½ φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο + λίγο για τη φόρμα

2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση:

Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα του μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το βούτυρο και το γάλα, συνεχίζοντας το χτύπημα.

Ρίχνουμε σταδιακά το ινδοκάρυδο, λίγο-λίγο το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια κλασική φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση.

Όταν έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα, σταματάμε το μίξερ και το αδειάζουμε στη φόρμα. Ψήνουμε το κέικ στις αντιστάσεις (πάνω-κάτω) για περίπου 1 ώρα.Ελέγχουμε αν είναι έτοιμο, βυθίζοντας ένα μαχαίρι ή ένα καλαμάκι στο κέντρο του – θα πρέπει να βγει χωρίς υπολείμματα ζύμης κολλημένα επάνω του.

Μετά το ξεφορμάρουμε αναποδογυρίζοντας προσεκτικά τη φόρμα. Πασπαλίζουμε την επιφάνειά του με λίγο ινδοκάρυδο.

Κέικ μπανάνα με ελαιόλαδο

Υλικά:

200 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

170 γρ ζάχαρη

1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα

1/2 κ.γ. αλάτι

1/4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

2 αυγά

4 κ.σ. ελαιόλαδο με ελαφριά γεύση

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

2 μεγάλες μπανάνες ώριμες

Εκτέλεση

Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί. Το στρώνουμε με λαδόκολλα ώστε να εξέχουν οι άκρες. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160C στον αέρα (180C αντιστάσεις).Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη σόδα, το αλάτι και το μπέικιν. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε ελαφρώς τα αυγά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το εκχύλισμα βανίλιας. Χτυπάμε ξανά να ομογενοποιηθούν.

Κόβουμε τις μπανάνες σε κομμάτια με το χέρι και τις βάζουμε στο μπολ με τα αυγά. Τις λιώνουμε με ένα πιρούνι ώστε να αναμειχθούν με το μείγμα. Ρίχνουμε τα υγρά υλικά στα στεγνά και ανακατεύουμε καλά. Το ρίχνουμε στο ταψάκι μας.

Ψήνουμε για 50 με 55 λεπτά. Αφήνουμε 5 λεπτά στο ταψάκι και ξεφορμάρουμε σε σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς.

Κέικ αμυγδάλου

Yλικά:

8 τεμ. κρόκοι αυγών

8 τεμ. ασπράδια αυγών

200 γρ. ζάχαρη άχνη & επιπλέον για πασπάλισμα

300 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα στο μούλτι σε σκόνη

1 τεμ. λεμόνι, μεγάλο, το ξύσμα (ακέρωτο)

50 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τους κρόκους με την άχνη ζάχαρη. Προσθέτουμε την αμυγδαλόσκονη και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή ζύμη.

Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα τα ασπράδια με την κρυσταλλική ζάχαρη έως ότου γίνει μια σφιχτή μαρέγκα. Ρίχνουμε το 1/3 της μαρέγκας στη ζύμη και ανακατεύουμε ώστε η ζύμη να μαλακώσει. Έπειτα ενσωματώνουμε σταδιακά και την υπόλοιπη μαρέγκα. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί διαμέτρου 24 εκ.

Προθερμαίνουμε το φούρνο τους 160◦C και ψήνουμε το κέικ για 1 ώρα. Αφήνουμε να κρυώσει καλά, ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Κέικ με μήλα, λεμόνι και ελαιόλαδο

Υλικά:

350 γρ. αλεύρι

1½ κουταλάκι μπέικιν πάουντερ

200 γρ. ζάχαρη

100 γρ. γιαούρτι

3 αυγά

100 γρ. ελαιόλαδο

120 γρ. γάλα

ξύσμα φλούδας από 1 λεμόνι

2 μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους,

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 °C. Ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη, το γιαούρτι, τα αυγά, το γάλα και το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο μπολ.Τέλος, ανακατεύουμε μέσα τα μήλα και το ξύσμα λεμονιού. Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί και το βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο. Ψήνουμε για 50 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρό ένα μαχαίρι από το κέντρο του κέικ. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς πριν το βγάλουμε από το ταψί για να σερβίρουμε.