5 πράγματα που κάνουν οι παππούδες και ΔΕΝ είναι καθόλου ασφαλή για τα μικρά παιδιά

Οι παππούδες είναι θησαυρός στην οικογένεια. Κάθε παιδί που μεγαλώνει δίπλα στον παππού ή την γιαγιά του είναι ευτυχισμένο.

Η βοήθεια που προσφέρουν μάλιστα στους γονείς, είτε πρακτική είτε οικονομική, είναι ανεκτίμητη.

Και οι παππούδες όμως είναι άνθρωποι και είναι πολύ πιθανό να πέφτουν σε λάθη. Πολλά από αυτά τα λάθη οι γονείς τα προσπερνούν. Αν, όμως, αφορούν στην ασφάλεια των παιδιών τους δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τα αγνοούν.

Διαβάστε παρακάτω λάθη που μπορεί να κάνουν και οι δικοί σας παππούδες και γιαγιάδες με την ασφάλεια των παιδιών σας και με ευγενικό τρόπο ενημερώστε τους για αυτά.

Κοιμίζουν τα μωρά μπρούμυτα

Παλιότερα, ακόμα και οι γιατροί συνιστούσαν να βάζουμε τα μωρά να κοιμούνται με την κοιλίτσα τους να ακουμπά το στρώμα της κούνιας τους. Πλέον, όμως, αυτό θεωρείται ξεπερασμένο και επικίνδυνο. Όταν το μωρό κοιμάται μπρούμυτα οι πιθανότητες Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου είναι αυξημένες. Γι’ αυτό και οι παιδίατροι συστήνουν τα μωρά να τοποθετούνται ανάσκελα στο κρεβατάκι τους μέχρι και των 12 μήνα της ζωή τους. Με ηρεμία πείτε τους τι συστήνουν πλέον οι ειδικοί και γιατί πρέπει να βάζουν το μωράκι ανάσκελα στην κούνια.

Δεν χρησιμοποιούν καθισματάκι αυτοκινήτου

Πολλές φορές παππούδες και γιαγιάδες για να μεταφέρουν το παιδί με το αυτοκίνητο δεν χρησιμοποιούν καθισματάκι αυτοκινήτου. Πράγμα που μπορεί να αποβεί μοιραίο για το παιδί, αφού ακόμα και ένα απότομο φρενάρισμα είναι επικίνδυνο. Εξηγήστε τους τι μπορεί να συμβεί ακόμα και σε μικρές αποστάσεις και μην δεχθείτε ποτέ να μεταφέρουν το μωρό σας χωρίς καθισματάκι.

παππούδες2

Δίνουν στα παιδιά πολλή ζάχαρη

Η χαρά των παππούδων είναι να βλέπουν τα εγγόνια τους ευχαριστημένα και γελαστά. Οι λιχουδιές που τους δίνουν είναι ένας τρόπος για να μην στεναχωρηθούν τα παιδιά. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες δίνουν στα παιδιά τροφές που ίσως οι γονείς δεν θα αγόραζαν ποτέ. Δυστυχώς, όμως, η διατροφή των παιδιών δεν πρέπει να περιέχει μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και κακών λιπαρών. Μιλήστε με τους γονείς σας και ξεκαθαρίστε τους ότι η διατροφή των παιδιών είναι δική σας ευθύνη και εκείνοι απλώς πρέπει να ακολουθούν το παράδειγμά σας.

Χρησιμοποιούν παιδική πούδρα

Παλιότερα όλοι οι γονείς και οι ειδικοί χρησιμοποιούσαν κατά κόρον την παιδική πούδρα. Πρόσφατα, όμως, η Αμερικάνικη και η Καναδική Ένωση Παιδιάτρων ξεκαθάρισαν ότι οι παιδικές πούδρες δεν είναι ασφαλείς για τα μωρά, αφού σταγονίδια τους μπορεί να φτάσουν στους πνεύμονες των παιδιών. Ενημερώστε παππούδες και γιαγιάδες για αυτό και φυσικά μην αγοράσετε παιδική πούδρα αν δεν σας το συστήσει ο γιατρός σας.

Αμφισβητούν τους κανόνες σας

Αυτό μπορεί να μην εμπίπτει ακριβώς στους κανόνες ασφαλείας, αλλά όταν οι παππούδες αναιρούν τα όρια που έχει ένα παιδί από τους γονείς του, υπονομεύουν την εξουσία των δεύτερων και «μειώνουν» τη δυναμική τους. Αυτό μακροπρόθεσμα μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στο παιδί, ψυχολογικές και κοινωνικές. Παράλληλα, τα παιδιά δεν αναγνωρίζουν ένα πρόσωπο εξουσίας  και δεν καταλαβαίνουν από όρια, πράγμα που μπορεί αργότερα στη ζωή τους να δημιουργήσει προβλήματα στο σχολείο και τις παρέες τους.