5 πράγματα που θα ήθελα να ξέρει ο 16χρονος εαυτός μου

Τα χρόνια περνούν πολύ γρήγορα και οι εμπειρίες που αποκτάμε με τον καιρό μας κάνουν σοφότερους και ωριμότερους.

Είτε ευχάριστες είτε δυσάρεστες οι αναμνήσεις μας, όμως, δεν αλλάζουν. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω τον χρόνο και να διορθώσουμε τα λάθη μας ούτε να ξαναζήσουμε τις όμορφες στιγμές του παρελθόντος.

Αν είχατε, ωστόσο, την ευκαιρία να μιλήσετε στον 16χρονο εαυτό σας τι θα θέλατε να του πείτε; Ποια είναι τα θέματα για τα οποία θα θέλατε να τον προειδοποιήσετε ή καλύτερα… να τον προετοιμάσετε;

Διαβάστε παρακάτω 5 πράγματα τα οποία θα ήθελα να ξέρει ο 16χρονος εαυτός μου:

Να είσαι ο εαυτός σου

Είναι πολύ εύκολο να ακολουθείς το πλήθος και να συμπεριφέρεσαι όπως πολλοί άλλοι. Ντύνεσαι όπως οι περισσότεροι, ακολουθείς τις τάσεις, κάνεις παρέα με ανθρώπους ακόμα κι αν δεν τους συμπαθείς και ίσως βάζεις στην άκρη τις δικές σου ιδέες και τα δικά σου πιστεύω.

Το να ακολουθήσεις τα δικά σου όνειρα, όμως, και τις δικές σου αξίες είναι προτιμότερο. Κάνε αυτό που εσύ θέλεις. Είσαι ένας άξιος, μοναδικός άνθρωπος και κανείς δεν μπορεί να σου το κλέψει αυτό.

Δεν χρειάζεται να έχεις σχεδιάσει τα πάντα στη ζωή σου

Ξόδεψα πολλά βράδια γεμάτη πανικό και κλάματα, επειδή δεν ήξερα τι θέλω να κάνω στη ζωή μου. Σε ποιο πανεπιστήμιο να πάω; Τι δουλειά θα κάνω; Κάνω τις σωστές επιλογές; Σου ξεκαθαρίζω, τίποτα από αυτά δεν έχει σημασία. Τελικά, θα βρεις τον δρόμο σου και ίσως αυτός να μην έχει καμία σχέση με όσα είχες φανταστεί κάποτε, αλλά δεν πειράζει! Και πάλι οι επιλογές είναι δικές σου!

Κανείς δεν νοιάζεται για το πόσο δημοφιλής είσαι στο σχολείο

Οι άνθρωποι νοιάζονται για την προσωπικότητά σου, τον χαρακτήρα σου, τις αξίες σου. Σίγουρα είναι ωραίο να σε συμπαθούν, να σε θαυμάζουν και να ξέρουν το όνομά σου ακόμα και μετά την αποφοίτησή σου, αλλά σε δέκα χρόνια από τώρα (ίσως και πολύ λιγότερα) αυτό δεν θα έχει καμιά σημασία.

Μην γίνεις το «ξινό» κορίτσι

Θα υπάρξουν πολλά κορίτσια που θα προσπαθήσουν να σε βλάψουν, να σε κοροϊδέψουν ή να σε μειώσουν. Μην ακολουθήσεις το παράδειγμά τους. Γίνε καλύτερη από αυτές. Γίνε το κορίτσι που θα θυμούνται όλοι για την ευγένειά σου, το χαμόγελό σου και τη θετική σου αύρα.

Κυνήγησε τα όνειρά σου

Θες να γίνεις δικηγόρος; Θέλεις να γίνεις πρωταθλητής σε κάποιο άθλημα; Θέλεις να ταξιδέψεις;  Ό,τι κι αν είναι, κυνήγησέ το! Μπορεί να μην πετύχεις τα πάντα, αλλά τουλάχιστον προσπάθησες! Ξέρεις, τι λένε: «Καλύτερα να μετανιώνεις για κάτι που έκανες παρά για κάτι που δεν έκανες».

Πέρασες δύσκολα, αλλά κατάφερες να βρεις μια δουλειά που σου αρέσει, να κάνεις παιδιά, να βρεις έναν σωστό σύντροφο. Μοιάζει η ζωή σου με όσα είχες ονειρευτεί στα 16; Πιθανότατα όχι, αλλά είναι μάλλον πολύ καλύτερη από ό,τι είχες φανταστεί. Οπότε συνέχισε έτσι και θα καταφέρεις να ξεπεράσεις τα δύσκολα και να χαρείς όλα τα όμορφα!