Αρχική InfoMommy Σχέσεις Τι κάνουμε όταν η πεθερά μας… το παρακάνει; Η ψυχολόγος μας συμβουλεύει

Τι κάνουμε όταν η πεθερά μας… το παρακάνει; Η ψυχολόγος μας συμβουλεύει

pethera-570

«Λόγω οικονομικών προβλημάτων μετακομίσαμε από την πόλη στο χωρίο κι ανοίξαμε με το σύζυγο μου ένα καφενείο δίπλα στην ταβέρνα του πεθερού μου. Μετά από δική μου επιμονή εγκατασταθήκαμε με τα πεθερικά μου για να μειώσουμε τα έξοδα μας. Οκτώ μήνες αργότερα μετάνιωσα που ήρθαμε εδώ: η πεθερά μου είναι υπερβολικά ελεγκτική (ψάχνει τις τσάντες μου, με ελέγχει διαρκώς). Ο άντρας μου δεν ασχολείται με το θέμα ενώ ο πεθερός μου μού προτείνει να κάνω υπομονή, όπως κάνει κι εκείνος 30 χρόνια τώρα. Εργάζομαι όλη μέρα στο μαγαζί και η γιαγιά του 2,5χρονου γιου μας τον μαθαίνει να με λέει ‘μπάμπουλα’ και χοντρή, από την άλλη έχω χάσει τους γονείς μου και δεν έχω αδέλφια… Όλα αυτά με κάνουν να νοιώθω εξαιρετικά άσχημα, σε απελπισία…»

Η απάντηση της Όλγας Μουλάκη, M.Sc., ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια, συμβουλευτική σχέσεων:

«Ορισμένοι άνθρωποι έχουν την καλή τύχη να έχουν ένα υποστηρικτικό και διακριτικό συγγενικό περιβάλλον, όμως αυτό δεν συμβαίνει σε όλους. Είναι εξίσου συχνό το φαινόμενο η σχέση της πεθεράς με τη νύφη να μην είναι πολύ καλή κι ο γιος-σύζυγος που είναι στη μέση να μην ξέρει ή να μην μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση. Εκείνος μπορεί να κάνει υπομονή ή απλά να προσπαθεί ν’ αποφύγει τον καυγά με τη μάνα του. Το ερώτημα είναι εσείς τι κάνετε; Μπορεί να φαίνεται πρακτικό να ζείτε στο ίδιο σπίτι με τα πεθερικά σας ώστε να φροντίζουν τον γιο σας όσο εργάζεστε αλλά δεν είναι απαραίτητα και το καλύτερο για σας, την οικογένεια σας αλλά και την ψυχική σας ισορροπία. Εξετάστε την περίπτωση να μην βάζετε τα όρια σας στους άλλους, να γίνεστε πολύ υποχωρητική ή να θέλετε τόσο πολύ την υποστήριξη των άλλων ώστε να κάνετε μεγάλες παραχωρήσεις για τις οποίες μετανιώνετε μετά. Το ότι έχετε χάσει τους γονείς σας μπορεί να σας κάνει ίσως να νοιώθετε πιο εξαρτημένη από την πεθερά σας. Σκεφτείτε όμως πως οι δυσκολίες μας κάνουν ταυτόχρονα και πιο δυνατούς: τολμήστε να μετακομίσετε με την οικογένεια σας σε ένα δικό σας σπίτι. Νομίζω πως αν το καλοσκεφτείτε θα βρείτε τον τρόπο να το καταφέρετε.»

om_photo

Όλγα Μουλάκη, M.Sc., ψυχολόγο, ψυχοθεραπεύτρια, συμβουλευτική σχέσεων

http://www.olgamoulaki.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.