5 συμβουλές που πρέπει να δώσει η μητέρα στην έφηβη κόρη για τις σχέσεις

Όταν τα κορίτσια διανύουν την εφηβεία, ένα από τα πολλά που τους απασχολούν είναι οι σχέσεις με το αντίθετο φύλο. Ο ρόλος της μητέρας είναι συμβουλευτικός και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επέμβει στις ερωτικές επιλογές της κόρης.

Αυτό που πρέπει να κάνει μία μητέρα είναι να δώσει σωστή κατεύθυνση στο παιδί της, να τη στηρίξει και να κερδίσει την εμπιστοσύνη της. Η κόρη πρέπει να νιώσει ότι μπορεί να βασιστεί στους γονείς και κυρίως στη μητέρα.

Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, δίνει 5 βασικές συμβουλές που πρέπει να περάσουν από τη μητέρα στην κόρη:

Διάλεξε σωστά τον σύντροφο σου

Ενισχύστε την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση της κόρης σας. Τονίστε ότι παρά τις ανασφάλειες που ενδεχομένως να έχει, δεν πρέπει να βάλει σε δεύτερη μοίρα τα «θέλω» της. Συμβουλέψτε την ότι αν ο υποψήφιος αγαπημένος δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της, τότε προχωράει παρακάτω.

Το σώμα είναι δικό σου

Είναι σημαντικό για κάθε έφηβη να αντιληφθεί ότι το σώμα της το ελέγχει η ίδια και κανείς άλλος δεν μπορεί να την αναγκάσει να κάνει κάτι που δεν θέλει.

Μην αλλάξεις για κανέναν

Τα κορίτσια στην εφηβεία είναι ιδιαίτερα ευάλωτα και βρίσκονται στη διαδικασία αναζήτησης προτύπων. Αυτό που πρέπει να κάνετε ως μητέρα είναι να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση και τη μοναδικότητα της κόρης. Τονίστε ότι κάποιος που θα την αγαπήσει, θα την αγαπήσει για αυτό που είναι και όχι για αυτό που θα προσποιηθεί για χάρη του.

Μην εξαρτάσαι από τους άλλους

Προσπαθήστε να ενισχύσετε στην κόρη σας το αίσθημα της αξιοπρέπειας και του αυτοσεβασμού. Η ζήλεια και η καταπίεση δεν είναι δείγμα αγάπης αλλά ανασφάλειας. Διδάξτε της να δίνει χώρο στο σύντροφο της και να λειτουργεί ανεξάρτητα.

Δείξε υπομονή

Είναι πολύ συχνό η έφηβη κόρη να ανυπομονεί να γνωρίσει το νέο της σύντροφο. Καθησυχάστε την ότι επειδή αργεί δεν σημαίνει ότι δεν θα έρθει. Απαλλάξτε την από το άγχος αναζήτησης συντρόφου και μιλήστε της για κοντινά παραδείγματα φίλων που στο τέλος βρήκαν το άλλο τους μισό.