5 βιβλία που εξηγούν στα παιδιά πώς να λένε “ΟΧΙ” σε κάθε είδους κίνδυνο

“ΟΧΙ” μια λέξη με τρεις συλλαβές που όμως δύσκολα την λέμε στην καθημερινότητά μας όταν νιώθουμε άβολα ή δεν αντέχουμε κάποια κατάσταση, φοβούμενοι πως μια τέτοια απάντηση θα ηχήσει ως αγένεια στο συνομιλητή μας.

Κι όμως τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης που έρχονται τελευταία το φως της δημοσιότητας με θύματα δυστυχώς αθώες ψυχούλες που σε τρυφερή ηλικία ήρθαν αντιμέτωπες με το χειρότερο εφιάλτη που θα μπορούσε να τους συμβεί, φέρνει στο προσκήνιο το ζήτημα του πόσο σημαντικό είναι να μάθουμε από μικρά στα παιδιά μας να βάζουν τα όρια τους και να λένε “όχι” όταν δεν νιώθουν καλά με ό,τι συμβαίνει.

Το “όχι” όμως δεν αφορά αποκλειστικά υποθέσεις σεξουαλικού περιεχομένου. Είναι και μια στάση ζωής απέναντι σε κάθε κακοποιητική συμπεριφορά που “απειλεί” την ακεραιότητά μας. Είναι υψίστης σημασίας να μάθουμε στα παιδιά να μπορούν να  διασφαλίζουν την ασφάλεια τους ανά πάσα στιγμής χωρίς συμβιβασμό και ενοχές, που δεν έσκυψαν το κεφάλι και δεν υπέμειναν στωικά όσα τους ζητήθηκαν να κάνουν.

5 βιβλία που θα μάθουν στα παιδιά να βάζουν όρια και να λένε “ΟΧΙ” σε κάθε άβολη κατάσταση

Ανατρέξαμε στη βιβλιοθήκη του Infokids.gr και σας παρουσιάζουμε 5 εξαιρετικά και άκρως καλογραμμένα παιδικά βιβλία στις σελίδες των οποίων τα παιδιά θα μάθουν ότι το “όχι” είναι μια απόλυτα αποδεκτή απάντηση όταν αισθάνονται ότι κάτι δεν πάλι καλά και φυσικά πώς μπορούν να οριοθετήσουν την ασφάλεια τους από κακόβουλα αγγίγματα και “περίεργες” καταστάσεις.

Ξέρω να λέω ΟΧΙ

Το ΟΧΙ είναι μια μικρή λεξούλα με ΤΕΡΑΣΤΙΑ σημασία. Αν δεν είσαι σίγουρος πότε να λες “ναι” και πότε “όχι”, μπορεί να βρεθείς σε άσχημους μπελάδες! Το βιβλίο που κρατάς στα χέρια σου σε βοηθά να αποφεύγεις τις κακοτοπιές… …στο σχολείο, …στο διαδίκτυο, …με γνωστούς και με αγνώστους, …με επικίνδυνες ουσίες, …με ύπουλες διαφημίσεις. Το ΟΧΙ σού δίνει σημαντικά εφόδια ζωής! – Σε βοηθά να διαμορφώσεις προσωπικότητα και σωστή κρίση. – Ενισχύει την αποφασιστικότητά σου. – Σε μαθαίνει να έχεις το θάρρος της γνώμης σου. – Σε βοηθά να κάνεις καλούς φίλους!

Συγγραφέας: Χριστίνα Ρασιδάκη

Εκδόσεις: Πατάκης

Για παιδιά 7+

Ο Τεό μαθαίνει να λέει όχι

Ο Τεό ξέρει βασικά τι θέλει. Δεν βρίσκει όμως τον τρόπο να το εκφράσει. Τότε είναι που εμφανίζεται ο κύριος Όχι και βοηθάει τον Τεό να επιβληθεί. Η ιστορία του Τεό ευαισθητοποιεί και εξηγεί με παιχνιδιάρικο τρόπο πόσο σημαντικό είναι να μπορείς να λες όχι και να βάζεις τα όριά σου.

Ένα υπέροχο βιβλίο για το να είσαι δυνατός. Ένα βιβλίο που μας “μαθαίνει” πως μια άρνηση μπορεί να γίνει η αρχή για πολλές θετικές σχέσεις και συμπεριφορές. Γιατί ένα παιδί που μαθαίνει να λέει όχι, μαθαίνει να υπερασπίζεται τον εαυτό του και τις επιλογές του, μαθαίνει εν τέλει πώς να γίνει ένας συνειδητοποιημένος ενήλικος.

Συγγραφέας Seyboldt Franziska

Εκδόσεις: Διάπλαση

Για παιδιά 5+

Πότε λέμε “Φτάνει;”

Κάποια πράγματα δεν τα χορταίνουμε ποτέ. Όπως, για παράδειγμα, τα χρωματιστά ζελεδάκια ή την αγαπημένη μας εκπομπή στην τηλεόραση. Το παθαίνετε κι εσείς αυτό; Μόνο που καμιά φορά φτάνουμε στην υπερβολή…Το βιβλίο αυτό δείχνει με ιδιαίτερα παραστατικό τρόπο στα παιδιά ότι ακόμα και τα πιο ευχάριστα πράγματα έχουν ένα όριο. Και τα βοηθά να καταλάβουν πώς θα αναγνωρίζουν τις αληθινές ανάγκες τους ώστε να λένε: «Δε θέλω άλλο, φτάνει!»

Συγγραφέας : Geisler Dagmar

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Για παιδιά 3+

Μη φοβάσαι να λες Όχι

H Ναταλία θέλει να παίζει με τους φίλους της κάθε μέρα. Κάποιες φορές δεν της αρέσει να κάνει πράγματα που οι άλλοι θέλουν. Η Ναταλία φοβάται να πει Όχι για να μη δυσαρεστήσει τους φίλους της και σταματήσουν να κάνουν παρέα μαζί της. Γι’ αυτόν τον λόγο παραμένει ήσυχη και δεν τολμάει να πει τη γνώμη της. Μια συγκινητική ιστορία για τη Ναταλία που θέλει ν’ αποκτήσει αυτοπεποίθηση για να λέει Όχι και παράλληλα να κερδίσει τον σεβασμό των φίλων της.

Συγγραφέας: Ilona Lammertink

Εκδόσεις: Χάρτινη Πόλη

Για παιδιά 3+

O Πάρης αντιδρά στον εκφοβισμό

Όταν κάποια παιδιά ενοχλούν την καλύτερη φίλη του Πάρη, εκείνος δεν ξέρει πώς πρέπει να συμπεριφερθεί. Θέλει να αντιδράσει και να υπερασπιστεί τη Σόνια. Όμως τι θα γίνει αν αυτά τα παιδιά στραφούν εναντίον του; Κάθε μέρα που περνά, το πρόβλημα χειροτερεύει. Θα βρει τη δύναμη ο Πάρης να κάνει κάτι; Απολαύστε τον γενναίο ήρωα στην προσπάθειά του να βρει έναν τρόπο, ώστε όλοι να νιώσουν καλύτερα.

Eκδόσεις: Ερευνητές

Για παιδιά 3+