6 (ακόμα πιο) εναλλακτικές αθλητικές δραστηριότητες για παιδιά!

Ο αθλητισμός δεν θα πρέπει να λείπει από την καθημερινότητα του παιδιού σας, αφού όχι μόνο δεν θα του εξαντλήσει την ενέργεια, αλλά θα του την απογειώσει και την ίδια στιγμή θα συμβάλλει στη σωματική του διάπλαση, την ψυχική του ισορροπία, την κοινωνικοποίηση, τη διασκέδαση και την εκτόνωσή του. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εξάσκηση ενός σπορ, οποιοδήποτε κι αν είναι αυτό, αν γίνεται σωστά και είναι στα μέτρα της ιδιοσυγκρασίας και της ηλικίας του παιδιού, μπορεί να συμβάλλει στη σωματική και πνευματική του ανάπτυξη, χωρίς να το κουράζει. Η αθλητική δραστηριότητα μάλιστα βοηθάει στη μείωση του στρες, αρκεί το παιδί να βιώνει το άθλημα ως παιχνίδι.

Mετά την τεράστια απήχηση που είχε το προηγούμενο μας άρθρο για τις 7 εναλλακτικές αθλητικές δραστηριότητες, το  Infokids.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει ακόμα 6 αθλητικές δραστηριότητες που ξεφεύγουν από τις στερεοτυπικές αθλητικές ασχολίες που μπορεί να παρακολουθήσει ένα παιδί και θα το κάνουν να λατρέψει την άσκηση.

Aerial Yoga

Η παιδική Aerial Yoga είναι ένα σύστημα εκγύμνασης ειδικά σχεδιασμένο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες των παιδιών, το οποίο συνδυάζει την παιδική γιόγκα, το θεατρικό παιχνίδι, τη μουσικοκινητική και την τέχνη του χορού. Συνδυάζοντας τα οφέλη όλων αυτών και τη δυναμική της ατελείωτης ενέργειας των παιδιών, το εναέριο ταξίδι ξεκινά, σε ένα πλήρως ασφαλές περιβάλλον. Στάσεις ισορροπίας, περιστροφές, στηρίξεις, κάμψεις μπρός και πίσω και φυσικά ανεστραμμένες στάσεις και swing έρχονται να διασκεδάσουν τα παιδιά, να τους βοηθήσουν να ξεπεράσουν τους φόβους τους, να εμπιστευτούν τον εαυτό τους και την ομάδα, καθώς το κίνητρο για το παιχνίδι είναι πιο ισχυρό από την αίσθηση του φόβου.Ένας μικρός διαλογισμός στην αρχή και το τέλος μαθαίνει στους μικρούς ασκούμενους να ηρεμούν, να ακούν το σώμα, την αναπνοή τους, τους άλλους και τη σιωπή, καθώς αιωρούνται. Παιχνίδια που μόνο στόχο έχουν την ψυχαγωγία, σε ένα εντελώς φιλικό και μη ανταγωνιστικό περιβάλλον. Μέσω της Aerial Flow Yoga τα παιδιά μαθαίνουν να ηρεμούν τον εαυτό τους και να έχουν τον έλεγχο, εξασκούν την ευλυγίσια τους, αποκτούν σωστή στάση και στήριξη του σώματος,  αυξάνεται η ικανότητα συγκέντρωσής τους, τα επίπεδα της μνήμης και τα αντανακλαστικά τους και ενθαρρύνεται η  ολιστική προσέγγιση της υγείας και της ζωής. Οι ηλικίες στις οποίες απευθύνεται η Aerial Flow Kids Yoga είναι μεταξύ 6-14 ετών.

Υδατοσφαίριση

Η υδατοσφαίριση ή αλλιώς  το γνωστό σε όλους μας πόλο είναι ιδανική δραστηριότητα για όσα παιδιά λατρεύουν το υδάτινο στοιχείο. Oι πισίνες αποτελούν πόλο έλξης για τα παιδιά, καθώς συνδυάζουν τη δροσιά με το ομαδικό παιχνίδι και την άθληση. Το παιδί μαθαίνει να εντάσσεται σε μια ομάδα και να συντονίζεται μαζί της για τον κοινό σκοπό. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη διαμόρφωση μιας όσο το δυνατόν ολοκληρωμένης προσωπικότητας. Επιπλέον, μαθαίνει να κολυμπάει σωστά. H πισίνα είναι ένας άριστος χώρος για την άσκηση ολόκληρου του σώματος καθώς οι μύες δυναμώνουν και γυμνάζονται ομοιόμορφα. Από τη στιγμή που το παιδί δεν είναι μέσα στο νερό, δεν στηρίζεται στα πόδια του ή στην πλάτη του για να κάνει μια άσκηση, αποφεύγονται οι κακώσεις και τραυματισμοί του μυοσκελετικού συστήματος και των αρθρώσεων. Μάλιστα, η υδατοσφαίριση έχει αποδειχθεί ευεργετική για παιδιά που αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά προβλήματα. Κατά τη διάρκεια της προπόνησης, το παιδί διοχετεύει όλη του την ενέργεια καθώς είναι ένα εξαιρετικά κοπιώδες άθλημα ενώ ταυτόχρονα εξασκεί τα αντανακλαστικά του, την αντοχή και την εκρηκτικότητά του καθώς είναι ένα εκρηκτικό άθλημα που απαιτεί γρήγορες και ψύχραιμες κινήσεις. Το πόλο είναι ένα δυναμικό άθλημα που ένα παιδί, αγόρι ή κορίτσι, μπορεί να εξασκήσει από 5 ετών και άνω.

Ιππασία

Τα μαθήματα ιππασίας είναι μια  μοναδική εμπειρία για τον μικρό αθλητή. Το παιδί που θα ασχοληθεί με την ιππασία εκτός από την εκμάθηση της τεχνικής εξασκεί συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες του σώματος, αυξάνει τη σωματική του δύναμη, αναπτύσσει το αίσθημα της ευθύνης για τη φροντίδα του αλόγου και κατ’ επέκταση μαθαίνει να λειτουργεί με υπευθυνότητα σε τομείς που το αφορούν ανάλογα με την ηλικία του, αποκτά την αίσθηση της  κοινωνικότητας, της συντροφικότητας και της καλής συνεργασίας, ενισχύει την αυτοπεποίθησή του, μαθαίνει να  βάζει στόχους που θα πρέπει με συντονισμένες ενέργειες να πραγματοποιεί και κυρίως, μαθαίνει να παίρνει ρίσκα και να αντιμετωπίζει τα απρόβλεπτα της ζωής.  Στην Ιππασία υπάρχουν δύο αθλητές, ο ιππέας και το άλογο, οι οποίοι πρέπει να δρουν με αρμονία σαν ένας. Ο στόχος είναι η σωστή εκμάθηση και εξέλιξη του ιππέα έτσι ώστε να αισθάνεται το άλογό του γυμνάζοντάς το σωστά, «χτίζοντάς» του σωστό μυικό σύστημα για να μπορεί να ακολουθήσει τις αυξημένες απαιτήσεις του αθλητικού προγράμματος . Πολλοί γονείς αποφεύγουν να μυήσουν τα παιδιά τους στον κόσμο της ιππασίας αφενός επειδή πιστεύουν ότι πρόκειται για ένα άθλημα που απευθύνεται σε μια κοινωνική ελίτ αφετέρου επειδή νομίζουν ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Το άθλημα της ιππασίας δεν είναι επικίνδυνο, ακόμη και για τους λιλιπούτειους αναβάτες, αρκεί να φορούν το ειδικό καπέλο, τα σωστά παπούτσια και το σωστό παντελόνι, όπως τους υποδεικνύουν πάντα στην αρχή των μαθημάτων. Η ιππασία απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 4 ετών.

Ιστιοπλοΐα

Ομαδικότητα, ανάπτυξη δεξιοτήτων και επαφή με την φύση είναι μερικά μόνο από τα θετικά που προσδίδει η ιστιοπλοΐα στα παιδιά.  Εκτός από το γεγονός, ότι τα παιδιά με την ιστιοπλοΐα έχουν την ευκαιρία να σκεφτούν μόνα τους και να αναπτύξουν δεξιότητες, όπως η κριτική σκέψη και η σωστή λήψη αποφάσεων, η ιστιοπλοΐα αποτελεί και έναν πολύ καλό τρόπο άθλησης, που θα διατηρήσει την καλή φυσική κατάσταση του παιδιού σας. Οι Ακαδημίες Ιστιοπλοΐας, όπου οι μικροί αθλητές κάνουν τα πρώτα τους ιστιοπλοϊκά βήματα είναι στις κατηγορίες των σκαφών Ολυμπιακού τύπου OPTIMIST και LASER.  Μέσα από το παιχνίδι, αρχικά, και με μεθοδική δουλειά,  οι υπεύθυνοι μαθαίνουν με ασφάλεια στα παιδιά την μαγεία της ιστιοπλοΐας. Υπάρχουν πάρα πολλοί Ναυτικοί Όμιλοι, που μπορείτε να γράψετε το παιδί σας, από την ηλικία των 7 ετών.

Αθλητική Σκοποβολή

Η σκοποβολή είναι ένα άθλημα που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 11 ετών και άνω. Λόγω της ιδιαιτερότητάς του και των μέσων που χρησιμοποιεί, το άθλημα αυτό προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις και ξεχωριστή ικανοποίηση στον αθλητή. Παράλληλα διαμορφώνει την προσωπικότητα του ατόμου και το καθιστά πιο υπεύθυνο, όχι μόνο στην προσωπική και κοινωνική του ζωή, αλλά και στην γνώση της χρήσης ενός εργαλείου, όπως είναι το όπλο, ώστε να βοηθήσει με αυτό τον τρόπο, η οπλοκατοχή και η οπλοχρησία, να πάψουν να είναι συνώνυμα της βίας και της παρανομίας και να γίνουν συνώνυμα του αθλητισμού και του Ολυμπιακού ιδεώδους. Είναι ίσως – το παλαιότερο άθλημα στην Ιστορία της ανθρωπότητας. Σε ελεύθερη απόδοση, είναι η επιτυχία του σκοπευτή να πετύχει τον στόχο του από κάποια απόσταση, είτε αυτός είναι σταθερός είτε κινητός (πήλινος στόχος – δίσκοι ή πιάτα, κινούμενος στόχος) με την χρήση όπλου (τόξο ή πυροβόλο όπλο). Τη σκοποβολή, μπορούμε να τη διακρίνουμε σε δύο βασικές κατηγορίες: α)την αθλητική  και β)την σκοποβολή για ψυχαγωγία .Ο τομέας της Αθλητικής Σκοποβολής είναι μια εξαιρετική μέθοδος απόκτησης απαραιτήτων δεξιοτήτων ενώ προσφέρει επίσης διασκέδαση και πρόκληση για τον αθλητή/τρια-σκοπευτή/τρια.

Ακροβατική Γυμναστική

Το παιδί σας θέλει να ασχοληθεί ενεργά με ένα άθλημα αλλά οι γνωστές επιλογές της ρυθμικής και ενόργανης γυμναστικής, των πολεμικών τεχνών και των κλασικών ομαδικών αθλημάτων δεν το ικανοποιούν. Έχετε σκεφθεί την ακροβατική γυμναστική; Πρόκειται για ένα άγνωστο στο ευρύ κοινό αγώνισμα που βασίζεται στο τρίπτυχο θάρρος, δύναμη και ευλυγισία.  Στο αγώνισμα της ακροβατικής γυμναστικής πρωταγωνιστικό ρόλο κατέχει η χορογραφία των προγραμμάτων. Όλα τα προγράμματα πρέπει να χορογραφηθούν ώστε να εναρμονίζονται λογικά με τη μουσική συνοδεία. Η καλλιτεχνία, λοιπόν, ενός ζευγαριού αθλητών ή αθλητριών σχετίζεται με τη δομή της χορογραφίας ενός προγράμματος, την ποικιλία του περιεχομένου της και τη σχέση των παρτενέρ μεταξύ τους. Ένα πρόγραμμα πρέπει να καθιερώνει έναν συγκεκριμένο χαρακτήρα για κάθε ζευγάρι και να δείχνει τη γοητεία της συντροφικότητας και των γυμναστικών ασκήσεων που συμπληρώνουν τη χορογραφία. Στην ακροβατική,  όλα τα προγράμματα εκτελούνται με μουσική συνοδεία η οποία δεν περιέχει λόγια. Ο συγχρονισμός και η εναρμόνιση της μουσικής με την κίνηση είναι απαραίτητα στοιχεία. Στη διάρκεια του προγράμματος, τα ζευγάρια θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλο το έδαφος που εκτελούνται οι γυμναστικές ασκήσεις, δείχνοντας ποικιλία στη χρήση βηματισμών και κατευθύνσεων πάντα σε απόλυτο συνδυασμό μεταξύ τους. Στο εν λόγω άθλημα μπορεί να ασχοληθεί ένα παιδί από 4 ετών και άνω.