6 θαλάσσια πάρκα και ενυδρεία για να ανακαλύψετε παρέα με τα παιδιά τον πλούτο του βυθού

Το Infokids.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στα άγνωστα θαλάσσια πάρκα και ενυδρεία που διαθέτει η χώρα μας.

Οι ελληνικές θάλασσες και ολόκληρη η Μεσόγειος φιλοξενούν ορισμένα από τα σημαντικότερα είδη παγκοσμίως. Τα θαλάσσια πάρκα και τα ενυδρεία μάς προσκαλούν να ανακαλύψουμε και να γνωρίσουμε την υδρόβια και θαλάσσια ζωή.

Αναπαριστώντας τη θαλάσσια μεσογειακή ζωή µε σύγχρονους τρόπους και μέσα, προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα που γοητεύει πάντα μικρούς και μεγάλους και ευαισθητοποιεί το κοινό σχετικά µε τη ποικιλότητα των μεσογειακών ειδών και των βιοτόπων.

Αφιερώστε μία μέρα από τις καλοκαιρινές διακοπές σας για να γνωρίσετε ευαίσθητα οικοσυστήματα, σπάνια θαλάσσια είδη και να ενημερωθείτε για τις δράσεις προστασίας της θαλάσσιας ζωής.

Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου–Βορείων Σποράδων

Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων, είναι το πρώτο Θαλάσσιο Πάρκο της Ελλάδας, και η μεγαλύτερη προστατευμένη θαλάσσια περιοχή στην Ευρώπη (περίπου 2,220 km2). Εκτός από τη θαλάσσια περιοχή, το Πάρκο περιλαμβάνει τη νήσο Αλόννησο, 6 μικρότερα νησιά (Περιστέρα, Κυρά Παναγιά, Ψαθούρα, Πιπέρι, Σκάτζουρα και Γιούρα) καθώς και 22 βραχονησίδες.

Η περιοχή παρουσιάζει ιδιαίτερο επιστημονικό, εκπαιδευτικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον. Στην ευρύτερη περιοχή του Πάρκου υπάρχουν ευρήματα από την Προϊστορική, την Κλασσική και τη Βυζαντινή περίοδο (ναυάγια, παλιά μοναστήρια και εκκλησίες).

Σε περιοχές όπου η πρόσβαση στο ευρύ κοινό είναι ελεύθερη, οι επισκέπτες μπορούν να ενασχοληθούν με τη κολύμβηση, την ελεύθερη κατάδυση, την παρατήρηση της άγριας ζωής, την ερασιτεχνική φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση, την επίσκεψη σε πολιτιστικά μνημεία, το περπάτημα κ.λπ.

Μάθετε περισσότερα εδώ.

Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων

Πατητήρι, Αλόννησος

24240 66378 / 66388 / 66419

Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου

Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, ιδρύθηκε το 1999 και περιλαμβάνει τον κόλπο του Λαγανά, στις νότιες ακτές της Ζακύνθου ενώ συμπεριλαμβάνονται και οι νησίδες Μαραθονήσι, Πελούζο και Στροφάδια.Ολη η προστατευόμενη ζώνη παρουσιάζει βασικά χαρακτηριστικά του οικοσυστήματος της Μεσογείου, με αμμουδιές, βράχια που ξεπηδούν από αμμόλοφους, ενώ στις κοντινές στεριές υπάρχουν πευκοδάση, εύφορες αγροτικές περιοχές, εκτάσεις καλυμμένες από αυτοφυή Μεσογειακή βλάστηση. Μπορείτε να απολαύσετε υποβρύχια κατάδυση αλλά και να περιηγηθείτε στο Θεματικό Εκθεσιακό Κέντρο της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta.

Μάθετε περισσότερα εδώ.

Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου

Ελ. Βενιζέλου 1, Τ.Κ. 291 00 Ζάκυνθος

26950-29870

Ενυδρείο Καστοριάς

Το ενυδρείο Καστοριάς, το μεγαλύτερο ενυδρείο γλυκού νερού των Βαλκανίων, σας προσκαλεί να το επισκεφτείτε και να ταξιδέψετε στον μαγευτικό αλλά και άγνωστο κόσμο των κατοίκων των εσωτερικών υδάτων. Aποτελείται από 49 δεξαμενές χωρητικότητας από 1 έως 1,6 κυβικά μέτρα, μία προσομοίωση της λίμνης της Καστοριάς και μία του ποταμού Αλιάκμονα. Η κάθε δεξαμενή αντιμετωπίζεται ως ένα ξεχωριστό κύκλωμα, με μηχανικά φίλτρα και μηχανισμούς οξυγόνωσης του νερού. Φιλοξενούνται 38 είδη ψαριών γλυκού νερού, ενώ και οργανισμοί, όπως οι νεροχελώνες, οι καραβίδες και οι τρίτωνες, κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Σε μεγάλες ποσότητες συναντώνται κυπρίνοι, τούρνες, πλατίκες και γουλιανοί. Οσον αφορά τα ενδημικά είδη, ξεχωρίζουν το ασπρόψαρο της Ηπείρου, η πελοποννησιακή μπράνα, η μακεδονική μπράνα, το τυλινάρι, ο ποταμοκέφαλος του Μοριά και ο ποταμοκέφαλος της Παμβώτιδας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Ενυδρείο Καστοριάς

Ζαλόγγου 3, Καστοριά

2467 080229

Aquaworld Aquarium Χερσόνησος Κρήτη

Το Aquaworld Aquarium βρίσκεται στη Χερσόνησο και ιδρύθηκε το 1995 από το Σκωτσέζο Τζον Μπράις ΜακΛάρεν. Ξεκίνησε ως ιδέα από την αγάπη του ιδρυτή του για τα ενυδρεία και τα ψάρια. Αναπτύχθηκε σιγά σιγά με τη βοήθεια του κόσμου και η μεγάλη πλειοψηφία των ψαριών και ερπετών που φιλοξενούνται δεν είναι αγορασμένα ζώα αλλά ζώα που σώθηκαν από αιχμαλωσία ή ήταν εγκαταλελειμμένα κατοικίδια ζώα. Τα ψάρια στα ενυδρεία είναι ψάρια που απαντώνται στη θάλασσα της Κρήτης και τα ζώα, φίδια, σαύρες και χελώνες είναι επίσης ζώα που συναντά κανείς στην κρητική ύπαιθρο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Aquaworld Aquarium

Φιλικής Εταιρίας 7, Λιμένας Χερσονήσσου

28970 29125

Ενυδρείο Ρόδου


Το Ενυδρείο της Ρόδου, βρίσκεται στο Βορειότερο άκρο της Ρόδου, λίγα μόλις βήματα από το κέντρο της πόλης.
Στο υπόγειο ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει τα χαρακτηριστικότερα θαλάσσια είδη του Αιγαίου. Το Eνυδρείο διατηρεί τον αυθεντικό αρχικό του διάκοσμο με τα πορώδη βράχια, τα κογχύλια, το βοτσαλωτό δάπεδο και τον χαμηλό φωτισμό, στοιχεία που δημιουργούν την αίσθηση μιας θαλάσσιας υπόγειας σπηλιάς.  To ενυδρείο της Ρόδου, υποδέχεται καθημερινά τους επισκέπτες κάθε ηλικίας, δίνοντας τους την ευκαιρία να θαυμάσουν τα χαρακτηριστικά είδη του θαλάσσιου περιβάλλοντος της περιοχής, σε ένα μοναδικό χώρο.

Μάθετε περισσότερα εδώ.

Ενυδρείο-Μουσείο Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου

Οδός Κω

2241027308 και 2241078320

Ενυδρείο Κρήτης CretAquarium

Το Ενυδρείο Κρήτης, ως μέρος του πάρκου “Θαλασσόκοσμος”, του μεγαλύτερου συγκροτήματος θαλάσσιας έρευνας, τεχνολογίας και αναψυχής στη Μεσόγειο, θεμελιώνει τη λειτουργία του και την εξέλιξή του στην επιστημονική γνώση και στις ανακαλύψεις της θαλάσσιας επιστήμης και επιδιώκει να αποτελεί ένα µέσο διάδοσης και εκλαΐκευσης της γνώσης και της καινοτομίας που παράγεται από το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε, να ωθεί τον επισκέπτη να ανακαλύπτει, να θαυμάζει, να βιώνει τη θαλάσσια ζωή .

Μάθετε περισσότερα εδώ.

Ενυδρείο Κρήτης CretAquarium

Πρώην Αμερικανική Βάση Γούρνες, Ηράκλειο Κρήτης

281 033 7788

Διαβάστε επίσης:

3 σημάδια που προειδοποιούν ότι η κόρη μας θα έχει την πρώτη της περίοδο: Ο γυναικολόγος συμβουλεύει

Παιδί και μπάνιο στη θάλασσα – Γονείς, δείτε πόσο εύκολα μπορεί να συμβεί το κακό

Δείτε πώς θα βελτιώσετε την ερωτική σας ζωή στις καλοκαιρινές διακοπές