7 απίθανα θεματικά Μουσεία που δεν είχαμε φανταστεί ότι υπάρχουν στην Ελλάδα!

Το Infokids.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει 7 πρωτότυπα ελληνικά θεματικά Μουσεία, άγνωστα για το ευρύ κοινό που βρίσκονται στη “σκιά” των δημοφιλών μουσείων, εντούτοις έχουν κειμήλια και εκθέματα υψηλής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Εντομολογικό Μουσείο Βόλου

Το Εντομολογικό Μουσείο Βόλου μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα, είναι το μεγαλύτερο και πληρέστερο ιδιωτικό εντομολογικό μουσείο των Βαλκανίων. Διαρκώς εμπλουτίζεται με νέα είδη και περιλαμβάνει περισσότερα από 100.000 έντομα διαφορετικών τάξεων. Η πλειοψηφία των εντόμων που εκτίθενται στο μουσείο είναι πεταλούδες (λεπιδόπτερα) που ανήκουν σε περισσότερα από 40.000 είδη, υποείδη και φυλές και προέρχονται από όλες τις ηπείρους.

Μάθετε περισσότερα εδώ

Εντομολογικό Μουσείο Βόλου

Ζάχου 98, Βόλος

2421048556

Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας

Το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, που επιδιώκει να καταδείξει την αλληλεξάρτηση ανθρώπου και φύσης, εστιάζει στην αρμονική συνύπαρξή τους στη λεκάνη της Στυμφαλίας.  Στόχος του Μουσείου είναι η οικολογική ευαισθητοποίηση του κοινού και η διάσωση της γνώσης για την παραδοσιακή τεχνολογία της περιοχής. Οι μικροί επισκέπτες θα χαρούν να ανεβούν στη βάρκα για να δουν από κοντά φυτά και ψάρια του υγροβιότοπου, όπως φαίνονται στην τομή της λίμνης στον εσωτερικό χώρο του Μουσείου Περιβάλλοντος. Παράλληλα, έχουν την ευκαιρία να δουν πρωτότυπες μακέτες. Επιπλέον, οι ψηφιακές αναπαραστάσεις του Μουσείου ζωντανεύουν στα μάτια των παιδιών πώς οι άνθρωποι ζούσαν σε αρμονία με τη φύση, για χιλιάδες χρόνια, γύρω από τη Λίμνη Στυμφαλία.

Μάθετε περισσότερα εδώ.

Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας

Στυμφαλία Κορινθίας

27470 22296

Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη & Ελένης Γαρεδάκη

Το μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο αφιερωμένο στην Τυπογραφία, την τέχνη που άλλαξε τη ροή της ιστορίας, βρίσκεται στα Χανιά, λίγο πριν την είσοδο της πόλης, στο Βιοτεχνικό Πάρκο Σούδας και αναπτύσσεται σε δύο μεγάλες πτέρυγες, και τρεις επιμέρους αίθουσες που καλύπτουν έκταση περίπου 1.200 τ.μ.Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο Μουσείο που μέσα από την ξενάγηση “αφηγείται” διαδραστικά, (συμμετοχή επισκεπτών, σχετικά βίντεο) πως ξεκίνησε και πως αναπτύχθηκε η σπουδαιότερη – ίσως- εφεύρεση του ανθρώπου, η Τυπογραφία. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης μικροί και μεγάλοι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να τυπώσουν στα παλιά πιεστήρια και να ανακαλύψουν ένα ξεχασμένο αυτονόητο: τον κόπο και την ανθρώπινη ευφυΐα που βρίσκονται πίσω από κάθε τυπωμένο κείμενο. Αξιόλογη είναι και η συλλογή παλιών γραφομηχανών και πολύγραφων που διαθέτει το μουσείο .

Μάθετε περισσότερα εδώ

Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη & Ελένης Γαρεδάκη

Βιοτεχνικό Πάρκο Χανίων, Κτίριο 13-03.

28210 80090

Ηφαιστειολογικό Μουσείο Νισύρου

Η Νίσυρος είναι ένα σύνθετο στρωματο-ηφαίστειο, που δημιουργήθηκε καταρχήν στο θαλάσσιο βυθό της περιοχής. Με τη συνεχή εκρηκτική και εκχυτική δραστηριότητα αναδύθηκε πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και δημιούργησε ένα πανέμορφο νησί. To Ηφαιστειολογικό Μουσείο μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση των διεργασιών γένεσης και εξέλιξης των ηφαιστείων καθώς διαθέτει δείγματα και εικόνες από τα πλέον εντυπωσιακά και χαρακτηριστικά πετρώματα και σχηματισμούς, χάρτες, τομές, διαγράμματα, πρότυπα ηφαιστείων, φωτογραφίες, προσομοιώσεις σε Η/Υ και διαδραστικά προγράμματα. Ο επισκέπτης ενημερώνεται για τη δομή των λιθοσφαιρικών πλακών του πλανήτη και την ηφαιστειακή δράση της ευρύτερης περιοχής.

Μάθετε περισσότερα εδώ

Ηφαιστειολογικό Μουσείο Νισύρου

Νικιά, 85303, Νίσυρος

2242031400

Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Θεόδωρου Κοκκινίδη

Επισκεφθείτε το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του Θεόδωρου Κοκκινίδη , βρεθείτε πρόσωπο με πρόσωπο και φωτογραφηθείτε  με  την Αντζελίνα Τζολί , τον Τζόνι Ντέπ, τον Μάϊκλ Τζάκσον ,την Πριγκίπισσα Νταϊάνα ,τον Οδυσσέα Ελύτη, την Μελίνα Μερκούρη, την Αλίκη Βουγιουκλάκη και άλλες σπουδαίες φυσιογνωμίες της Ελλάδος και του εξωτερικού. Νέα έργα σπουδαίων και δημοφιλών προσωπικοτήτων  προστίθενται συνεχώς  μεγαλώνοντας και κρατώντας σε παλμό την έκθεση. «Θα ήθελα σε βάθος χρόνου, η εικόνα του μουσείου να αλλάξει», λέει ο Θεόδωρος Κοκκινίδης, ο οποίος ονειρεύεται ένα πλήρες μουσείο με ισχυρή «ελληνική ταυτότητα» ως προς τα εκθέματα. Προς το παρόν συνεχίζει μεθοδικά και σταδιακά να δημιουργεί νέα γλυπτά, μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο αλλά που αποφέρει μεγάλη ικανοποίηση.

Μάθετε περισσότερα εδώ

Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Θεόδωρου Κοκκινίδη

Κηπιά, Καβάλα

6937803780 – 6976519429

Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας

Το Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας εδρεύει στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας στο Τατόι και περιλαμβάνει μια ενδιαφέρουσα συλλογή από αεροπορικά εκθέματα. Η αποστολή του Μουσείου είναι η συγκέντρωση, διαφύλαξη και η έκθεση των κειμηλίων της Αεροπορίας, η μελέτη και η τεκμηρίωση της Ιστορίας, η προβολή των ιερών αγώνων και της Αεροπορικής Ιδέας ανά τους αιώνες.Από τη φύση της αποστολής του είναι ταυτόχρονα αεροπορικό, στρατιωτικό και τεχνολογικό μουσείο. Το Μουσείο ενθαρρύνει την επίσκεψη στους χώρους του, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά η οποία μπορεί να έρθει σε μια συναρπαστική πρώτη επαφή με τον χώρο της αεροπορικής τεχνολογίας.

Μάθετε περισσότερα εδώ

Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας

Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, Τατόι

2108195275

Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Ο σκοπός που οδήγησε στην ίδρυση του Μουσείου ήταν να αποτυπωθεί η αθλητική ιστορία της χώρας και να καλυφθεί έτσι το κενό που υπήρχε στον Ελλαδικό χώρο. Παράλληλα, βασική πρόθεση ήταν η δημιουργία ενός χώρου ζωντανού, όπου η μουσειακή πληροφορία θα κινητοποιεί το κοινό σε συμμετοχή και θα προάγει τα υγιή χαρακτηριστικά του αθλητισμού. Στόχος είναι η διαφύλαξη της αθλητικής μας κληρονομιάς και η ανάδειξη της πολιτιστικής πλευράς του αθλητισμού μέσα από διαρκείς ή εναλλασσόμενες εκθέσεις.

Mάθετε περισσότερα εδώ

Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Αγ.Δημητρίου & 3ης Σεπτεμβρίου Θεσσαλονίκη

2310 968531-2 και 2310 968726