7 δραστηριότητες για να κάνετε παρέα με τα παιδιά και να τους τονώσετε την ευφυία

Ο εγκέφαλός μας εξελίσσεται σε όποια ηλικία και αν βρισκόμαστε! Γίνεται γρηγορότερος, δυνατότερος και μεγαλύτερος. Αν, όμως, σταματήσετε να τον «γυμνάζετε», θα γίνει πολύ αδύναμος…

Γι’ αυτό, λοιπόν, είναι απαραίτητο να εξασκούμε τους μύες του εγκεφάλου μας συχνά και από πολύ νωρίς. Επομένως, η καλύτερη ηλικία για να ξεκινήσει η «εκγύμναση» του μυαλού μας, είναι η παιδική.

Οι γονείς, λοιπόν, είναι εκείνοι που μπορούν να ενισχύσουν την ευφυΐα των παιδιών τους με μερικούς εύκολους και διασκεδαστικούς τρόπους, όπως οι παρακάτω:

Φτιάξτε μια ιστορία μαζί

Τα περισσότερα παιδιά φτιάχνουν πολλές φανταστικές ιστορίες, καθημερινά. Μπαίνουν εύκολα σε παιχνίδια ρόλων μιμούμενα γονείς, δασκάλους και ενήλικες που επηρεάζουν τη ζωή τους. Δοκιμάστε να ενταχθείτε και εσείς σε αυτό το παιχνίδι προσποιούμενοι ότι περνάτε μια μέρα στο σχολείο, για παράδειγμα. Ο δάσκαλος μοιράζει αρμοδιότητες, οι μαθητές κάνουν περίπατο στην τραπεζαρία ή παίζουν στο δωμάτιο. Τέτοιου είδους παιχνίδια βοηθούν το παιδί να προσαρμοστεί ευκολότερα σε νέα δεδομένα και περιβάλλοντα, να χτίσει νέα γνωστικά μονοπάτια, αλλά και τον εγκέφαλο να αναδιοργανώσει και να αλλάξει τον τρόπο που «απορροφά» νέες πληροφορίες.

Επιτραπέζια

Τα πάζλ, τα επιτραπέζια, το σκάκι ή η ντάμα ενεργοποιούν τον εγκέφαλο του παιδιού με τρόπους που θα το βοηθήσουν πολύ και μακροπρόθεσμα. Ξεκινήστε με τα βασικά βήματα, δείχνοντας απλές κινήσεις και έχετε υπομονή μέχρι το παιδί να καταλάβει. Στην ηλικία των 5, άλλωστε, σχεδόν όλα τα παιδιά αντιλαμβάνονται το νόημα στο σκάκι ή την ντάμα κα μπορούν να ακολουθήσουν απλές εντολές. Τέτοιου είδους παιχνίδια ενισχύουν τη μνήμη, τη συγκέντρωση, τον έλεγχο κινήσεων και την αποστήθιση.

Διαβάστε στο παιδί σας – ακόμα και όταν είναι μωρό

Οι καινούριες λέξεις, οι εικόνες και τα έντονα χρώματα βοηθούν το μωρό να χρησιμοποιήσει διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου του, υποστηρίζουν ειδικοί. Τα παραμύθια και οι ιστορίες ενισχύουν τις γνωστικές ικανότητες του παιδιού και την αντίληψη που έχει για τα πράγματα, μέσω της σκέψης και των αισθήσεων. Σκεφτείτε πόσες φορές είπατε στο παιδί σας τις λέξεις «μαμά» και «μπαμπάς» μέχρι να καταφέρει εκείνο να τις πει. Το διάβασμα στα παιδιά ενεργοποιεί και δυναμώνει την αίσθηση που έχουν για τον κόσμο γύρω τους.

Παιχνίδια με τουβλάκια

Τα παιδιά έχουν μια φυσική ανάγκη να βάλουν τον κόσμο γύρω τους σε τάξη. Νιώθουν έτσι μεγαλύτερη ασφάλεια. Γι’ αυτό και τα παιχνίδια με τα τουβλάκια τους είναι τόσο αγαπημένα. Ξεκινήστε από απλά βήματα, φτιάχνοντας τουβλάκια στο ίδιο σχήμα ή χρώμα για να ενισχύσετε την ικανότητά τους να αντιληφθούν το περιβάλλον γύρω τους. Μπορείτε, επίσης, αν το επιτρέπει και η ηλικία των παιδιών, να τα αφήσετε να σας βοηθήσουν με το πλύσιμο των πιάτων ή το μάζεμα των ρούχων.

Μαγειρέψτε μαζί

Μπορεί τα πράγματα στην κουζίνα να γίνουν λιγάκι… άσχημα και να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να καθαρίσετε, αλλά το παιδί σας θα μάθει να χωρίζει ποσότητες, να χρησιμοποιεί τα σωστά δοχεία, να προσέχει στο ζεστό φούρνο, να διαβάζει οδηγίες, να ελέγχει το χρόνο ψησίματος ή μαγειρέματος και, φυσικά, να απολαμβάνει το αποτέλεσμα των κόπων του.

Χτίστε λεξιλόγιο

Σίγουρα, όταν το παιδί πάει σχολείο θα αναπτύξει το λεξιλόγιό του κατά πολύ. Γιατί, όμως, να μην το βοηθήσετε νωρίτερα; Ορίστε την λέξη της ημέρας και χρησιμοποιήστε αυτή περισσότερο από τα συνώνυμά της. Το παιδί μπορεί πολύ εύκολα να μάθει το αξιοθαύμαστο αντί του ωραίου ή το υπέροχο αντί του όμορφου. Όλη αυτή η διαδικασία θα ενδυναμώσει τη μνήμη του παιδιού σας, αλλά και θα το βοηθήσει να χρησιμοποιεί τη γλώσσα ορθά.

Η σημασία των χόμπι

Είτε πρόκειται για ποδόσφαιρο είτε για ένα μουσικό όργανο το παιδί σας πρέπει να μάθει ποια είναι η σημασία των χόμπι από μικρή ηλικία. Τα αθλήματα, για παράδειγμα, ενισχύουν κατά πολύ την δύναμη του εγκεφάλου, αφού συμβάλλουν στη «μνήμη» των μυών, την υπομονή, την ομαδικότητα, τη συγκέντρωση, αλλά και την αποφασιστικότητα. Η νεαρή ηλικία είναι η καλύτερη στιγμή για να εισαχθούν στον κόσμο των αθλημάτων ή των χόμπι τα παιδιά, καθώς έτσι μπορούν να μάθουν τι ακριβώς τους αρέσει, να δοκιμαστούν σε αυτό και να επιτύχουν αργότερα τους στόχους τους…

πηγή: reader’sdigest.com