7 καταπράσινοι χώροι στην Αττική για να ανακαλύψουν τα παιδιά τη μαγεία της φύσης!

Η περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι η διαδικασία που ασχολείται με τη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον. Σκοπός της είναι να ενισχύσει την κριτική ικανότητα των παιδιών σε σχέση με οικολογικά ζητήματα, να προωθήσει το σεβασμό προς τη φύση και κατ’επέκταση προς τον εαυτό τους.

Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί πολλοί χώροι που προσ(κ)αλούν τα παιδιά να ανακαλύψουν τη φύση μέσα από δραστηριότητες που γίνονται σε αυτή, να εξερευνήσουν τα φυτά μέσα από πειραματικές διαδικασίες και  να ευαισθητοποιηθούν με τη εξουθένωση του οικοσυστήματος εξαιτίας των ανθρώπινων επεμβάσεων. Ο διαδραστικός τρόπος εκμάθησης έχει ως αποτέλεσμα την ευκολότερη, πιο ευχάριστη και αποτελεσματικότερη αφομοίωση της γνώσης.

Με το να επισκέπτονται τα παιδιά τους χώρους αυτούς συμβάλλουμε στην δημιουργία συνειδητοποιημένων πολιτών σε θέματα περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση στην ουσιαστική ανάδειξη, διατήρηση και προστασία του. Τα παιδιά έτσι καλλιεργούν σεβασμό, ενσυναίσθηση, ενδιαφέρον, φροντίδα, αγάπη για ό,τι έχει να κάνει με τη φύση και το περιβάλλον!

Το Infokids.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει 7 καταπράσινους χώρους στην Αττική που προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τη φύση και να γνωρίσουν το οικοσύστημά μας μέσα από δραστηριότητες που συνδυάζουν μάθηση και διασκέδαση!

Διομήδειος Βοτανικός Κήπος

Είναι ο μεγαλύτερος βοτανικός κήπος της Νοτιοανατολικής Μεσογείου με εντυπωσιακή βλάστηση από φυτά και δέντρα, που σπάνια συναντά κανείς στην Ελλάδα. Βρίσκεται στο Χαϊδάρι και είναι ιδανικός για όσους αγαπούν τη φύση και το περπάτημα, αλλά και όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα για τα είδη δέντρων και φυτών που υπάρχουν στον κόσμο. Έχει δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα στο οποίο συμβιώνουν και αναπτύσσονται αυτοφυή δασικά και καλλιεργούμενα είδη. Αυτό το χαρακτηριστικό τον καθιστά ως μία από τις πιο σπάνιες περιπτώσεις Βοτανικού Κήπου παγκοσμίως. Για τα παιδιά είναι ένας αληθινός «παράδεισος» για να τρέξουν ελεύθερα μέσα στη φύση, αλλά και να μάθουν να αναγνωρίζουν (τα μεγαλύτερα από αυτά) κάποια είδη δέντρων και φυτών. Φεύγοντας από την περιήγησή σας σε τούτο τον ξεχωριστό κήπο, αναμφίβολα θα νιώθετε πιο πλούσιοι σε ευεξία, συναισθήματα, γνώση.

Διομήδειος Βοτανικός Κήπος

Ιερά Οδός 403, στην περιοχή Χαϊδαρίου

Κτήμα Αρίστη

Μέσα στο αστικό τοπίο του Χαλανδρίου κρύβεται μια μικρή όαση που θα αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι. Έχοντας στο επίκεντρο της φιλοσοφίας την περιβαλλοντική εκπαίδευση, προσφέρει δημιουργική απασχόληση με εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε παιδιά ηλικίας 2-8 ετών! Τα παιδιά μαθαίνουν να συνεργάζονται και να παίζουν ομαδικά, ενώ τις ηλιόλουστες μέρες απολαμβάνουν τη φύση και τον αγρό – πάντοτε υπό την επίβλεψη έμπειρων παιδαγωγών. Με τη συμμετοχή τους στα εργαστήρια τα παιδιά έρχονται σε επαφή με το περιβάλλον καλλιεργώντας και φροντίζοντας τα δικά τους λαχανικά, κατανοούν την τεράστια προσφορά της φύσης στον άνθρωπο και τη σημασία της σωστής διατροφής για την υγεία!

Κτήμα Αρίστη

Πλουτάρχου & Κέας, Χαλάνδρι

210 6085559 / 210 6833747

Το Κέντρο της Γης

Πρόκειται για ένα βραβευμένο πρότυπο κέντρο, μη τυπικής εκπαίδευσης το οποίο εκτείνεται σε 25 στρέμματα μέσα στο Κτήμα Βασιλίσσης, ακριβώς πίσω από το πάρκο «Αντώνης Τρίτσης». Μόλις 6 χλμ από το κέντρο της Αθήνας τα παιδιά θα έχουν την δυνατότητα να επέμβουν θετικά στη γη, να μάθουν για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος, ώστε όλοι μαζί να μπορέσουμε να στραφούμε προς ένα βιώσιμο μέλλον.  Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια σειρά από δραστηριότητες και περιηγήσεις στο πάρκο και απευθύνεται τόσο σε παιδιά σχολικής ηλικίας όσο και σε ευαισθητοποιημένους ενήλικους. Σκοπός του είναι να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά για την ανάγκη μιας συλλογικής προσπάθειας σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος. Η διαδρομή στο πάρκο ξεκινά με την παρατήρηση ζωντανών οργανισμών, όπως αποικίες μυρμηγκιών, μελίσσια αλλά και ασπόνδυλα. Επίσης θα θαυμάσετε τα εντυπωσιακά άλογα του κτήματος –τα περισσότερα είναι βαλκανιονίκες!

Κέντρο της Γης

Λ. Δημοκρατίας 67, Ίλιον

210 2325380, 210 2388275

Το Περιβόλι στη Βάρη

Σε ένα χώρο 4 στρεμμάτων που έχει δημιουργηθεί στηριζόμενος στις αρχές της περμακουλτούρας (αειφόρου καλλιέργειας), η βιωματική μάθηση συναντά τη Φύση.Η επιστημονική ομάδα του Περιβολιού, σε συνεργασία με έμπειρους εκπαιδευτικούς και περιβαλλοντολόγους, παρέχει προγράμματα, προσαρμοσμένα στις ανάγκες κάθε παιδιού από την προσχολική ηλικία μέχρι και το Γυμνάσιο.Στόχος είναι οι λιλιπούτειοι επισκέπτες, μέσα από την αλληλεπίδραση με το φυσικό περιβάλλον, να εξηγήσουν τα φαινόμενα του κόσμου που τους περιβάλλει, να ξεκλειδώσουν κάποια από τα μυστικά του, και να αναπτύξουν δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να αναπτυχθούν αρμονικά μαζί με το φυσικό τους χώρο.

Το Περιβόλι στη Βάρη

Κυργίων 15, Βάρη (δίπλα στη Σχολή Ευελπίδων)

210 8963000

Κηποπαιδεία

Είναι ένας φυσικός παιδότοπος και χώρος βιωματικής εκπαίδευσης στην Παλλήνη, που υπόσχεται ιδανική μάθηση μέσα από παιχνίδι, ποιοτική ψυχαγωγία σε ένα ασφαλές περιβάλλον και πολύπλευρη ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής. Το παιχνίδι στο φυσικό περιβάλλον είναι αναντικατάστατο. Μέσα από την εξερεύνηση της φύσης τα παιδιά αναπτύσσουν τη σωματική και την ψυχική τους υγεία, οξύνουν τις αισθήσεις τους και ανακαλύπτουν έναν πραγματικό κόσμο γεμάτο ερεθίσματα, που απογειώνουν τη φαντασία και απελευθερώνουν την δημιουργική έκφραση.Εκτός από το ελεύθερο παιχνίδι, ο εξωτερικός χώρος αξιοποιείται για βιωματικά προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, κυνήγι θησαυρού, ομαδικές δραστηριότητες φυσικής αγωγής. Στα 6.800 τετραγωνικά μέτρα του εξωτερικού χώρου θα βρείτε μεταξύ άλλων τον φυτικό λαβύρινθο και θόλο, τον αμπελώνα, τον λαχανόκηπο και βοτανόκηπο, την μίνι φάρμα.

Κηποπαιδεία

Εθ. Αντιστάσεως 39, Παλλήνη

2106033609

Αττικό Φυτωριακό Πάρκο

Το Αττικό Φυτωριακό Πάρκο είναι μια έκθεση Bοτανικών Κήπων, που φιλοξενεί και προάγει ανθρώπινες δραστηριότητες. Είναι μια λειτουργική κατάφυτη εγκατάσταση, όπου η γνωριμία με την φύση αγκαλιάζει την δουλειά και η περιβαλλοντική εκπαίδευση γίνεται ψυχαγωγία. Το Πάρκο αποτελεί ανάπλαση και  μετατροπή μίας μεγάλης φυτωριακής μονάδας σε έναν επισκέψιμο βοτανικό κήπο, που φιλοξενεί όλα τα γνωστά αλλά και σπάνια συλλεκτικά είδη του φυτικού κόσμου. Γονείς και παιδιά θα γνωρίσουμε τα μυστικά των φυτών, τις διαφορές μεταξύ των φυτικών ειδών, θα αντιληφθούμε πώς αυτά συμπεριφέρονται και πώς μεγαλώνουν, θα μάθουμε για το οικοσύστημά μας και θα ευαισθητοποιηθούμε για την προστασία της βιοποικιλότητας.

Αττικό Φυτωριακό Πάρκο

Ν. Παπαγιαννόπουλου 294, Κίτσι 

21 09654194

ΑΚΟΜΑ: Γη Θεραπαινίς – Ένα θεραπευτικό αγρόκτημα για παιδιά με αυτισμό και αναπτυξιακές διαταραχές

H «Γη Θεραπαινίς» ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2017 από γονείς παιδιών με αυτισμό, αλλά και από ανθρώπους που αγαπούν τα άτομα με αναπτυξιακές διαταραχές και τα αντιμετωπίζουν με σεβασμό. Πρόκειται για ένα πρότυπο θεραπευτικό αγρόκτημα που εκτείνεται σε 7 στρέμματα όπου έφηβοι και ενήλικα άτομα με αυτισμό θα ζουν, θα εκπαιδεύονται και θα εργάζονται στη φύση. Στο αγρόκτημα θα υπάρχουν εσωτερικά ή εξωτερικά εργαστήρια (κηπευτικά, καλλιέργειες, θερμοκήπιο, κεραμουργείο, παραγωγή, επεξεργασία, μεταποίηση προϊόντων αγροκτήματος, μικρά ζώα και κτηνοτροφικά προϊόντα) Επίσης χώροι ψυχαγωγίας, δημιουργικής απασχόλησης, προσαρμοσμένης άθλησης, ομαδικού παιχνιδιού, εκπαιδευτικών ατομικών ή ομαδικών προγραμμάτων (λόγο, έργο, μουσικοθεραπεία, ψυχοκινητικά κτλ).

Γη Θεραπαινίς

Λουίζης Ριανκούρ 73, Αμπελόκηποι

6977297287 – 6974285981

Μάθετε περισσότερα για το Γη Θεραπαινίς εδώ.