Τα 10 καλύτερα βιβλία για να αγαπήσουν τα παιδιά τη φύση και τα ζώα

Η 22α Μαΐου έχει ανακηρυχθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας. Καθιερώθηκε το 1993 από τα Ηνωμένα Έθνη για την καλύτερη κατανόηση και ευαισθητοποίηση σε θέματα βιοποικιλότητας. Η ποικιλία των ζωικών και φυτικών ειδών είναι ουσιαστικής σημασίας για την ανθρώπινη ύπαρξη και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξάλειψη της φτώχειας. Σύμφωνα με εκθέσεις του ΟΗΕ, το 12% του συνόλου των πτηνών του πλανήτη και το 10% των φυτών και των ζώων της Γης απειλούνται με εξαφάνιση, εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και της υποβάθμισης των βιοτόπων. Ο επιστήμονες προειδοποιούν ότι έως το 2050 θα έχει εξαφανιστεί το ένα τρίτο της πανίδας από τη Γη, εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών.

Τι σημαίνει βιοποικιλότητα μαμά;

Η ποικιλία της ζωής στη γη, σε όλα της τα επίπεδα και τους συνδυασμούς της, από τα γονίδια και τα είδη ως τις βιοκοινότητες και τα οικοσυστήματα σε μια περιοχή ή στον πλανήτη συνολικά, και τις σχέσεις μεταξύ τους.

Με αφορμή το σημερινό εορτασμό και θέλοντας να εμφυσήσουμε από νωρίς στα παιδιά τη περιβαλλοντική συνείδηση, το Infokids.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει 10 παιδικά βιβλία που δεν πρέπει να λείπουν από τη βιβλιοθήκη των παιδιών αν θέλουμε να αγαπάνε και να προσέχουν το περιβάλλον.  Και μην ξεχνάτε τη σημασία της διατήρησης και προστασίας της ελληνικής (και όχι μόνο) βιοποικιλότητας, στο πλαίσιο της αρχής της διαγενεακής αλληλεγγύης, σύμφωνα με την οποίαη κάθε γενιά οφείλει να παραδώσει στην επόμενη, κατ΄ ελάχιστον το ίδιο επίπεδο φυσικού περιβάλλοντος με αυτό που έλαβε από την προηγούμενη!

Μέλισσες

Οι Μέλισσες φέρνουν μαζί τους αρώματα λουλουδιών, γλυκές γεύσεις μελιού και πολλές πολλές ιστορίες για τη συγκλονιστική ζωή αυτού του θαυμαστού εντόμου! Ένα ιδιαίτερο βιβλίο, αφιερωμένο στις μέλισσες σε εικονογράφηση Piotr Socha που θα εντυπωσιάσει αναγνώστες κάθε ηλικίας. Δίνοντας έμφαση στην αισθητική της εικόνας και σε συνδυασμό με άκρως ενδιαφέροντα επιστημονικά κείμενα, βάζει νέα δεδομένα στην κατηγορία “επιστημονικά παιδικά βιβλία”.

Ο αναγνώστης θα μάθει την ιστορία του εντόμου, τη βιολογία του, τον τρόπο ζωής του, τις ιστορίες γύρω από τη μέλισσα, αλλά και τη δουλειά του μελισσοκόμου, τα εργαλεία και τις τεχνικές, ακόμα και τα δεκάδες είδη μελιού που υπάρχουν ανά τον κόσμο.  Και όλα αυτά, έχοντας την αίσθηση ότι πρόκειται για το πιο όμορφο picture book που έχει διαβάσει ποτέ του!Το βιβλίο έχει μεταφραστεί σε 24 γλώσσες, σε όλο τον κόσμο και έχει αποσπάσει σημαντικά βραβεία.

Θα το βρείτε εδώ

Συγγραφέας: Grajkowski Wojciech
Εκδότης: Μικρή Σελήνη
Για παιδιά 5+

Ζώα που κινδυνεύουν μας περιγράφουν τη ζωή τους

Με πολλές φωτογραφίες, συνοπτικές πληροφορίες και ευχάριστα κείμενα το βιβλίο μάς παρουσιάζει τα ζώα που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν σε όλο τον κόσμο.

Θα το βρείτε εδώ

Εκδόσεις: Πατάκη

Συγγραφέας : Mills Andrea

Για παιδιά 5+

H σειρά βιβλίων “Γίνε πράκτορας του πλανήτη”

Ακολουθώντας το επιτυχημένο βιβλίο Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη, η νέα σειρά Πράκτορες του Πλανήτη καλεί τους μικρούς αναγνώστες να συμμετέχουν στην πλοκή. Στο πρώτο βιβλίο της σειράς, ο αναγνώστης πρέπει να σταματήσει τον τρομακτικό Πουφ πριν κάνει τον κόσμο καμίνι μέσω της κλιματικής αλλαγής. Με την πρωτοποριακή, διασκεδαστική προσέγγιση που οδήγησε το πρώτο βιβλίο της συγγραφέα σε τρεις υποψηφιότητες βραβείων παιδικού βιβλίου, τη μοντέρνα εικονογράφηση και τα έξυπνα οικολογικά εκπαιδευτικά μηνύματα, η περιπέτεια που ενθουσίασε τα παιδιά εντός και εκτός τάξης συνεχίζεται!

Θα βρείτε τα βιβλία εδώ

 Ελένη Ανδρεάδη

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Για παιδιά 8+

Η αρκούδα που αγαπούσε τα δέντρα

Ήταν κάποτε μια αρκούδα τόσο γεμάτη αγάπη και χαρά για τη ζωή που, όποτε συναντούσε κάποιο άλλο ζωντανό πλάσμα ενώ έκανε τη βόλτα της στο δάσος, το αγκάλιαζε. Η αρκούδα περνούσε τις μέρες της εξερευνώντας το δάσος, ξαφνιάζοντας νέους φίλους και γνωριμίες με τις μεγάλες της αγκαλιές. Μέχρι που μια μέρα, ο δρόμος την έφερε μπροστά σ’ έναν κυνηγό που βαστούσε ένα τσεκούρι. Και ξαφνικά, η αρκούδα έχασε την όρεξή της για αγκαλιές…

Ο Nicholas Oldland, μέσα από αυτόν τον ανάλαφρο σύγχρονο μύθο, με την αξιολάτρευτη πρωταγωνίστρια, εικονογραφεί τη θαυμαστή δύναμη της αγκαλιάς. Το βιβλίο κυκλοφορεί σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση Αρκτούρος. Ο Αρκτούρος πέτυχε να μην υπάρχουν στη χώρα μας αρκούδες χορεύτριες, αιχμάλωτες αλλά και τσίρκα με άγρια ζώα. Ακόμη, λειτουργεί το Εθνικό Μητρώο Αρκούδας στο οποίο καταγράφονται όλες οι αρκούδες που ζουν ελεύθερες στη φύση αλλά και την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης για να βοηθάει τις αρκούδες και να ενημερώνει τους ανθρώπους να ζουν αρμονικά με την άγρια ζωή στις ορεινές περιοχές.

Θα το βρείτε εδώ

Συγγραφέας: Nicholas Oldland

Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο

Για παιδιά 7+

Άτλαντας για παιδιά – Καταπληκτικά Ζώα

Από τις πολικές αρκούδες του βορρά ως τους πιγκουίνους του νότου… Από τους γορίλλες της ζούγκλας ως τις καμήλες της ερήμου… Από τις φάλαινες των ωκεανών ως τα πουλιά των ουρανών… Ταξιδέψτε στο βασίλειο των ζώων με αυτόν τον συναρπαστικό Άτλαντα! Κάθε μικρός εξερευνητής θα ανακαλύψει στις σελίδες του όλα όσα θέλει να γνωρίζει για τα ζώα. Ανακάλυψε σε κάθε σελίδα τα ζώα, μεγάλα και μικρά!

Θα το βρείτε εδώ

Μεταφραστής: Ιλάειρα Διονυσοπούλου
Εκδόσεις: Διόπτρα
Για παιδιά 6+

Πέντε πράσινα παραμύθια

Πέντε οικολογικά παραμύθια. Πέντε ιστορίες εμπνευσμένες από τις ευαισθησίες και τους προβληματισμούς των παιδιών για το περιβάλλον και την καταστροφή του. Το τελευταίο βατραχάκι, η ανεμώνα που έκλαιγε, η σκυλίτσα που τη λέγαν Βαγγελίτσα, το πετροχελίδονο του Νικόλα και τα κοτσύφια του δάσους μας παρουσιάζουν τις συνέπειες της αλόγιστης εκβιομηχάνισης του Θριάσιου Πεδίου και περιγράφουν την καταστροφή της πανίδας και της χλωρίδας στην περιοχή της Ελευσίνας μα και όλης της Αττικής.
Θα το βρείτε εδώ
Συγγραφέας: Ζωή Σπυροπούλου
Εκδόσεις: Κέδρος
Για παιδιά 8+

Ψάρια στον γιαλό με πλακάτ και με πανό

Μια παρέα παιδιών φτιάχνουν πύργους και αμμοπολιτείες στην παραλία, όταν ξαφνικά σηκώνονται πελώρια κύματα, που τους κόβουν την ανάσα. Και τι να δουν; Διάφορα θαλασσινά βγαίνουν στο γιαλό για να διαδηλώσουν με πλακάτ και με πανό!

Ο λόγος της διαμαρτυρίας τους είναι ότι η Ρύπανση και η Μόλυνση έχουν κάνει τη ζωή τους ανυπόφορη μες στη Θαλασσοχώρα. Όμως, το μεγαλύτερο παράπονό τους είναι η ανθρώπινη αδιαφορία. Αυτή είναι που προκαλεί την αλόγιστη καταστροφή του περιβάλλοντος.

Αμέσως τα παιδιά βάζουν τα δυνατά τους για να βρουν μια λύση… ένα μέσο μαγικό. Άραγε θα καταφέρουν να σώσουν τα θαλασσινά και τον πολύτιμο βυθό;

Ένα παραμύθι που στο τέλος γίνεται και παιχνίδι θεατρικό!

Θα το βρείτε εδώ

Συγγραφέας:Άννα Δενδρινού

Εκδόσεις: Κόκκινη Κλωστή Δεμένη

Για παιδιά 8+

Οικο-μαχήτριες Δεντροπροβλήματα

Η σωτηρία του περιβάλλοντος βρίσκεται στα χέρια μας! Η νέα σειρά βιβλίων «Οικο-μαχήτριες» μάς γνωρίζουν τη Λόλα και την Ίβι, δύο αχώριστες φίλες και αφοσιωμένες Οικο-μαχήτριες, οι οποίες είναι πάρα, μα πάρα πολύ ανήσυχες σχετικά με τα οικολογικά ζητήματα και την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Μέσα από τις συναρπαστικές και γεμάτες αγωνία περιπέτειές τους, οι δύο φίλες θέλουν να βοηθήσουν κι εμάς να αποκτήσουμε οικολογική συνείδηση και να μας κινητοποιήσουν για τη διάσωση του πλανήτη μας! Καθένα από τα βιβλία της σειράς επικεντρώνεται σε θέματα που αφορούν στην οικολογική κρίση και τον κίνδυνο που διατρέχει η Γη ?ας. Επιπλέον, μας προσφέρουν απλές και χρήσιμες πληροφορίες για την επιβάρυνση που προκαλούμε στο φυσικό περιβάλλον, τους τρόπους που μπορούμε να μειώσουμε τα απορρίμματά μας και την ανακύκλωση των υλικών που υπάρχουν γύρω ?ας. Είστε έτοιμοι για μια νέα οικο-μάχη;

Θα το βρείτε εδώ

Συγγραφέας: Lamb Kathryn

Εκδόσεις: Πουκαμισάς

Για παιδιά 7+

Ο ζωγράφος του δάσους

Κάθε μέρα ο κύριος Φρανσίς πηγαίνει στο δάσος να ζωγραφίσει. Σκαρφαλώνει στον κορμό του μεγάλου γερμένου μαονιού ή κάθεται στις ρίζες της μεγαλόπρεπης κόκκινης συκιάς και θαυμάζει τη φύση γύρω του.Δεν παραλείπει να ζωγραφίσει καμιά ρίζα, κανένα κλαδί, καμιά περικοκλάδα, κανένα φύλλο. Ώσπου μια μέρα…

Θα το βρείτε εδώ

Συγγραφέας:  Frédérick Mansot

Εκδόσεις: Νεφέλη

Για παιδιά 6+

Η Γιαγιά μας η Καλή έχει Ζώαααργκ

Η γιαγιά μας η καλή
έχει κότες στην αυλή.
Κότες και κοτόπουλα,
χήνες και χηνόπουλα.
Έχει και μικρά κουνέλια,
Φασιανούς που τρών’ μπιζέλια,
Μια κατσίκα παρδαλή,
Μια καμηλοπάρδαλη.

Η γιαγιά μας η καλή είχε ζώα στην αυλή.
Όμως μετά κάτι έγινε και σιγά-σιγά γέμισε όλο το σπίτι. Παντού!

Και τι ζώα! Άγρια, ήμερα, τεράστια και μικροσκοπικά, τέρατα μυθικά και ζώα εξαφανισμένα. Όλα μαζί, σε ένα απρόσμενα διασκεδαστικό παραμύθι. Ο Θοδωρής Τσεκούρας στο ολοκαίνουργιο βιβλίο του, παρουσιάζει μια χιουμοριστική και σουρεαλιστική ιστορία με ομοιοκαταληξίες, μια γλυκύτατη γιαγιά και αμέτρητα ζώα. Την εικονογράφηση επιμελήθηκε το βραβευμένο σχεδιαστικό γραφείο Bob Studio.

Θα το βρείτε εδώ

Συγγραφέας: Θοδωρής Τσεκούρας

Εκδόσεις: Key Books

Για παιδιά 5+