Θλίψη έχει σκορπίσει στο πανελλήνιο το βίντεο-ντοκουμέντο από τον τραγικό θάνατο της 8χρονης Όλγας στο εργοστάσιο στο Κερατσίνι.
Η μικρή Όλγα στεκόταν εκείνο το απόγευμα μπροστά στη βαριά πόρτα, την ώρα που εκείνη έκλεινε. Στο βίντεο φαίνεται να βάζει το χέρι της, πιστεύοντας ότι λειτουργεί με φωτοκύτταρο. Είδε ότι η πόρτα δεν σταματά. Έκανε ένα βήμα πίσω και στη συνέχεια έφυγε προς τα εμπρός…
Το κοριτσάκι σφηνώθηκε στη μεταλλική πόρτα, βάρους μισού τόνου. Επί 20 λεπτά πάλευε να πάρει ανάσα, όμως δεν την έβλεπε κανείς και έσβηνε σιγά σιγά, αβοήθητη.
Οι τεχνικοί της Garazoporta.gr μιλούν για παραβίαση των κανόνων ασφαλείας στο εργοστάσιο και εξηγούν τι οδηγήσε στο να συνθλίψει η γκαραζόπορτα το άτυχο 8χρονο κοριτσάκι.
Η βασική αιτία του δυστυχήματος ήταν η έλλειψη ή η βλάβη των φωτοκυττάρων ασφαλείας.
Αυτοί οι μικροσκοπικοί αισθητήρες είναι η σημαντικότερη συσκευή ασφαλείας των τηλεχειριζόμενων γκαραζοπορτών.
Τα φωτοκύτταρα λειτουργούν σε ζευγάρια, το ένα είναι ο πομπός και το άλλο ο δέκτης. Συνδέονται στον ηλεκτρονικό πίνακα ελέγχου της κίνησης του μοτέρ και δημιουργούν μεταξύ τους μία αόρατη δέσμη φωτός ώστε όταν κάτι τη διακόψει, η γκαραζόπορτα σταματάει να κινείται ή αντιστρέφει την κίνησή της.
Ακόμα και το μικρό κοριτσάκι γνώριζε τη λειτουργία των φωτοκυττάρων και τη στιγμή που έκλεινε η πόρτα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, έβαλε το χεράκι του μπροστά στο φωτοκύτταρο αλλά η γκαραζόπορτα δε σταμάτησε.
Τα ερωτήματα είναι πολλά:
- Υπήρχαν φωτοκύτταρα ασφαλείας;
- Εάν υπήρχαν και λειτουργούσαν σωστά, γιατί δε σταμάτησε η πόρτα;
- Υπήρχαν φωτοκύτταρα αλλά επειδή χάλασαν είχαν αποσυνδεθεί και δεν αντικαταστάθηκαν αμέσως;
- Υπήρχαν διπλά φωτοκύτταρα μέσα και έξω από την γκαραζόπορτα;
- Από που δινόταν η εντολή κλεισίματος και ανοίγματος της γκαραζόπορτας;
- Υπάρχει φύλακας που χειρίζεται την γκαραζόπορτα από τηλεχειριστήριο ή από μπουτόν;
- Εάν η εντολή να ανοίξει η γκαραζόπορτα δίνεται κάθε φορά από κάποιον υπάλληλο ή φύλακα στην είσοδο, η εντολή κλεισίματος δίνεται πάλι από τον ίδιο ή γίνεται αυτόματα μέσω ρύθμισης του μηχανισμού;
- Εάν ναι, ο φύλακας επιβλέπει την γκαραζόπορτα όσο αυτή κινείται;
Σύμφωνα με τα γεγονότα, οι ειδικοί τεχνικοί στην κατασκευή και συντήρηση γκαραζοπορτών, εκτιμούν ότι:
- Υπήρχαν φωτοκύτταρα μόνο στην εξωτερική πλευρά τα οποία, εκ του αποτελέσματος, είχαν αποσυνδεθεί και δε λειτουργούσαν. Σε διαφορετική περίπτωση, η πόρτα θα είχε αντιστρέψει την κίνησή της όταν το κοριτσάκι έβαλε μπροστά το χέρι του.
- Δεν υπήρχε δεύτερο ζεύγος φωτοκυττάρων στην εσωτερική πλευρά, εκεί που στεκόταν το κοριτσάκι. Άρα το σημείο κλεισίματος της γκαραζόπορτας δεν ήταν ασφαλισμένο.
- Δεν υπήρχε εγκατεστημένο σύστημα με λάστιχο ασφαλείας σε μια τόσο μεγάλη συρόμενη γκαραζόπορτα με τόσο συχνές διελεύσεις. Το λάστιχο αυτό τοποθετείται στο τελείωμα της πόρτας, σε όλο το ύψος της. Εμπεριέχει ντίζα την οποία όταν κάτι την ακουμπήσει, αντιστρέφει την κίνηση της γκαραζόπορτας ή τη σταματά.
- Δεν υπήρχε φανός προειδοποίησης και σειρήνα. Όσο κάτι εμποδίζει την γκαραζόπορτα να κλείσει, το σώμα του παιδιού στην προκειμένη περίπτωση, ο φανός και η σειρήνα λειτουργούν συνεχώς προειδοποιώντας τον φύλακα.
- Το μοτέρ δε διέθετε σύστημα αναγνώρισης εμποδίου ώστε ακόμα και με τις παραπάνω ελλείψεις, το μοτέρ να μη συνεχίσει να κλείνει την πόρτα. Αναγνωρίζοντας το εμπόδιο, το μοτέρ θα έπαυε τη λειτουργία του ή θα αντέστρεφε την κίνηση της πόρτας.
- Η γκαραζόπορτα δεν είχε καμία επιτήρηση όταν λειτουργούσε. Αυτό μαρτυρά και το δημοσίευμα: «Όπως αναφέρει ο ΑΝΤ1, στις 17:30 ο υπάλληλος πάτησε το κουμπί για να κλείσει η πόρτα του εργοστασίου και κατευθύνθηκε προς το εσωτερικό της αποθήκης, αφήνοντας τη μετακινούμενη πόρτα χωρίς επίβλεψη».
Διαβάστε επίσης:
Γονείς να θυμάστε: Η κυριότερη ένδειξη καλής ανατροφής ενός παιδιού είναι η ηρεμία του
Εικόνες ντροπής: Βανδάλισαν το 3ο Δημοτικό Καισαριανής και το 1ο Γυμνάσιο Καματερού
Κερδίστε 3 διπλές προσκλήσεις για την παράσταση “Καλικατζαρομπελάδες” στο Θέατρο Eliart (4/12)
Aποσωληνώθηκε το 2 μηνών βρέφος με κορωνοϊό – Είχε αεροβαπτιστεί Νεκτάριος Εφραίμ