Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Οι παιδίατροι θα πρέπει να «συνταγογραφούν» χρόνο για παιχνίδι

Με τον τίτλο “The Power of Play”, μία νέα έκθεση από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά όλοι οι παιδίατροι να λένε στα παιδιά, ότι το παιχνίδι με τους γονείς και τους φίλους τους είναι καθοριστικό για την υγιή τους ανάπτυξη, θεμελιώδες για την εκμάθηση σημαντικών για τη ζωή τους δεξιοτήτων και «φάρμακο» στη μείωση του στρες.

Ο Dr. Michael Yogman, από το νοσοκομείο Mount Auburn, υπογράφει την έκθεση, η οποία δείχνει, ότι ο χρόνος παιχνιδιού τα τελευταία 15 χρόνια έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ αντιστρόφως έχει αυξηθεί ο χρόνος μπροστά στις οθόνες. Μάλιστα, περίπου 30% των παιδιών νηπιακής ηλικίας δεν βγαίνουν καν έξω στα σχολικά διαλείμματα.

«Ένα ολόκληρο κεφάλαιο της έκθεσής μας μιλά για τη σημασία του παιχνιδιού στις προσχολικές ηλικίες και πόσο σημαντικό είναι να βρίσκουμε μια ισορροπία της εκμάθησης μέσω του παιχνιδιού στο πλαίσιο του παραδοσιακού σχολικού προγράμματος. Κάποιοι λένε, ότι το παιχνίδι είναι χάσιμο χρόνου. Δεν είναι, όμως, καθόλου έτσι», αναφέρει σχετικά ο Dr. Yogman.

Πριν μερικές ημέρες τον επισκέφθηκε μία 4χρονη, για τον ετήσιο έλεγχό της. Στο τέλος του ραντεβού, ο ίδιος της έγραψε μια συνταγή: «Να παίζεις κάθε μέρα!»

«Το παιχνίδι κυριολεκτικά “χτίζει” το μυαλό του παιδιού, γιατί έχει κάθε είδους επίδραση στη δομή και στη λειτουργία του εγκεφάλου: Αναπτύσσει τις δεξιότητες της εκτελεστικής λειτουργίας, διδάσκει την επιμονή, την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, αλλά και το να είναι ένα παιδί ελαστικό στον τρόπο που μαθαίνει πράγματα», προσθέτει ο ίδιος και επισημαίνει: «Είναι το πώς μαθαίνουμε κάτι, όχι το τι μαθαίνουμε».

Το παιχνίδι μπορεί, επίσης, να ενισχύσει τον δεσμό ανάμεσα στον γονιό και το παιδί. Σε αυτό συμφωνεί και η μητέρα της 4χρονης, που αναφέραμε παραπάνω, η οποία έχει τρία ακόμα παιδιά: «Παίζουμε πολύ εκτός σπιτιού και στο σπίτι έχουμε πολλά τουβλάκια και τρένα και φορτηγά.»

Πολλοί γονείς θα αναρωτηθούν: Τι είδος παιχνιδιού να προτιμάμε; Η απάντηση είναι: Οτιδήποτε. Είτε παίζετε κρυφτό, είτε κοπανάτε κουζινικά είδη ενώ λέτε τραγούδια, είτε προτιμάτε επιτραπέζια ή απλά εξερευνάτε τη φύση, όλα είναι εξίσου ωφέλιμα.

Κι αν αναρωτιέστε, γιατί χρειάζεται ένας παιδίατρος να τα συνταγογραφήσει όλα αυτά, ο λόγος είναι απλός: Η επίσημη ιατρική συνταγή έχει περισσότερη βαρύτητα. Έχεις κάτι χειροπιαστό, επιστρέφοντας από τον παιδίατρο στο σπίτι, που θα λειτουργεί ως υπενθύμιση και θα σου τονίζει, ότι για να το συνιστά ο γιατρός ως «φάρμακο», τότε είναι κάτι που το παιδί έχει μεγάλη ανάγκη!

Πηγή: boston.cbslocal.com