Ανακαλούνται ξανά αλλαντικά γνωστού super market λόγω λιστέριας – Μην τα καταναλώσετε!

Εν συνεχεία της ανάκλησης της περασμένης εβδομάδας (6/8), η μονάδα παραγωγής «LAKI, ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ, ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΒΕΕ Α.Ε., ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΛΛΑΝΤΙΚΩΝ» ενημέρωσε τον Ε.Φ.Ε.Τ. για συμπληρωματική ανάκληση των παρακάτω προϊόντων:

«Γαλαξίας – mini αέρος», βάρος: 200 g, αριθ. Παρτίδας: lot  02177, ημ. ανάλωσης έως: 04.01.2021

«LAKI – mini αέρος», βάρος: 200 g , αριθ. Παρτίδας:  lot 02177, ημ. ανάλωσης έως: 04.01.2021.

«Γαλαξίας -Σαλάμι αέρος, τ. Θάσου, μπαστούνι», μη σταθερού βάρους (περίπου 1,6 Kg), αριθ. Παρτίδας:  lot 02177, ημ. ανάλωσης έως: 11.01.2021.

Η παραπάνω ενημέρωση γίνεται σε συνέχεια του Δελτίου Τύπου που εκδόθηκε από τον ΕΦΕΤ – Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής την 6η Αυγούστου 2020, όπου στο πλαίσιο του Προγράμματος «Επίσημος Έλεγχος Μικροβιολογικών Κριτηρίων Ασφάλειας Τροφίμων» στη παραπάνω μονάδα παραγωγής διαπιστώθηκε παρουσία του μικροοργανισμού Listeria monocytogenes στα εξής προϊόντα:

(α)    «Economy – Σαλάμι αέρος, τ. Θάσου», βάρος: 120 g σε φέτες, αριθ. Παρτίδας: L 02196, ημ. ανάλωσης έως: 10.01.2021

(β)    «Economy – mini αέρος», βάρος: 200 g σε φέτες, αριθ. Παρτίδας: L 02177, ημ. ανάλωσης έως: 04.01.2021,

Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι της ανάκλησης του συνόλου των συγκεκριμένων παρτίδων από τον ΕΦΕΤ.

Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα, να μην τα καταναλώσουν.

Tι είναι η λιστέρια και πώς να προφυλαχθείτε

Η Λιστερίωση είναι μια τροφική ασθένεια που προκαλείται από τα βακτηρίδια Listeria, που βρίσκονται στο έδαφος και το νερό.  Μπορεί να είναι σε μια ποικιλία ωμών τροφίμων καθώς και σε επεξεργασμένα τρόφιμα που παρασκευάζονται από μη παστεριωμένο γάλα.  Τα Listeria σε αντίθεση με πολλά άλλα μικρόβια μπορεί να αυξηθούν ακόμη και σε χαμηλή θερμοκρασία ψυγείου.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, ρίγη, κεφαλαλγία, στομαχικές διαταραχές και εμετό.   Η θεραπεία για Λιστερίωση γίνεται με αντιβιοτικά.

Πρόληψη

Ο καθένας μπορεί να αποκτήσει την ασθένεια. Αλλά είναι πιο πιθανό να επηρεάσει τις έγκυες γυναίκες και τα αγέννητα μωρά, ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Για να μειώσετε τον κίνδυνο κάντε τα εξής:
  • Χρησιμοποιήστε προμαγειρευμένα και έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα, το συντομότερο δυνατόν.
  • Πλύντε πολύ καλά τα φρούτα και λαχανικά.
  • Αποφύγετε τα σπάνια κρέατα και τα κατεψυγμένα καπνισμένα θαλασσινά.