Αναστασία Μάνου στο Infokids.gr: “Γινόμαστε ψηφιακοί καραγκιοζοπαίκτες και ερχόμαστε πιο κοντά στα παιδιά”

Αναστασία Μάνου στο Infokids.gr: "Γινόμαστε ψηφιακοί καραγκιοζοπαίκτες και ερχόμαστε πιο κοντά στα παιδιά"

Από το πανί ξεκίνησε και σε ένα μεγαλύτερο πανί συνεχίζει την πορεία του, ο πλέον αγαπητός ήρωας του παραδοσιακού θεάτρου σκιών! Κι αν δεν είναι αυτό εξέλιξη, τότε τι μπορεί να είναι; Λίγο πριν τη μεγάλη πρεμιέρα της ταινίας που περιμένουμε εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια, η παραγωγός κ. Αναστασία Μάνου μιλά στο Infokids.gr για το «Καραγκιόζης: The Movie» για την πρόκληση του να μεταφερθεί ο Καραγκιόζης στον κινηματογράφο και τη φιλοδοξία να πλησιάσει ακόμα περισσότερο τη νέα γενιά και να μεταφέρει, μέσα από πολλά γέλια, το μήνυμα της παιδείας.

Η ανακοίνωση ότι ο αγαπημένος μας Καραγκιόζης επρόκειτο να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη έγινε τον Σεπτέμβριο του 2020. Τι μεσολάβησε από τότε μέχρι σήμερα (8/12) που η ταινία κάνει πρεμιέρα;

Πρώτα απ’όλα αλλάξαν οι συνθήκες εργασίας και συνεργασιών με την πανδημία και αυτό επηρέασε έτσι κι αλλιώς τον χρόνο παραγωγής ταινιών. Να θυμίσω δε ότι επί δυο σχεδόν έτη οι κινηματογράφοι ήταν κλειστοί κατά το πλείστον.  Όμως ο «Καραγκιόζης: Τhe movie» αξιοποίησε  τη συνθήκη. Το έργο όχι μόνο βελτιωνόταν, αλλά άλλαξε επίπεδο στο χρόνο αυτό, οι κινήσεις, το περιβάλλον, η επιμέλεια των προσώπων, όλα έγιναν σε μια άλλη βάση.

Τι προκλήσεις συναντήσατε και τι χρειάστηκε για να γίνει αυτή η πρωτοποριακή μετάβαση, από το ένα στο άλλο πανί;

Κρατάμε ένα ημερολόγιο έργου -θα μπορούσε να γίνει ένα ντοκιμαντέρ γι’αυτό. Πολλά πράγματα δεν είχαν ξαναγίνει και η επιλογή μας να τολμήσουμε είχε και κινδύνους, χρόνο, πόρους αλλά και ανησυχία. Υπήρχαν στάδια που κάναμε παράλληλα την έρευνα για το πώς να πάμε στο επόμενο βήμα και την ανάπτυξη του έργου τη ίδια στιγμή. Η ομάδα που τελικά αφοσιώθηκε στην ταινία και την δημιούργησε δεν ήταν από την πρώτη φάση, κάναμε αλλαγές. Και η ομάδα που άνθησε, παιδιά μικρά και μεγαλύτερα… με ταλέντο και αφοσίωση, γίνανε και γίναμε όλοι ένα μέρος του καραγκιοζοσύμπαντος.

Το ρέντερινγκ, μεγάλος βραχνάς, η μεταφορά των κινήσεων από την αναφορά που είχαν οι animators με τις εγγραφές των σκηνών από ηθοποιούς στην δημιουργία από τους 3d animators. Μεγάλος χώρος και χρόνος δόθηκε στο περιβάλλον. Δημιουργήσαμε ένα σύμπαν, ένα χωριό 150 στρεμμάτων, όπου είναι μια μικρογραφία ελληνικής γης, από την χλωρίδα και την αρχιτεκτονική μέχρι το φως.

Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την ταινία "Καραγκιόζης - The Movie"

Η πρώτη ταινία του Καραγκιόζη επιλέξατε να βασίζεται στον “Καραγκιόζη Γραμματικό”. Με ποιο κριτήριο έγινε αυτή η επιλογή;

Είναι μια από τις πιο παλιές ιστορίες του και μιλά πολύ στο σήμερα. Ο Καραγκιόζης καλείται να βοηθήσει σε ένα πρόβλημα: αυτό της επικοινωνίας. Άνθρωποι από άλλους τόπους, άνθρωποι χωρίς γράμματα θέλουν να επικοινωνήσουν και χρειάζονται γραμματικό.

Τι θα μάθουν οι μικροί μα και οι μεγάλοι θεατές που θα παρακολουθήσουν την ταινία;

Πρώτα από όλα θα γελάσουν. Μετά θα χαμογελάσουν. Μετά θα ξαναγελάσουν, ίσως λίγο συγκινηθούν αλλά στόχος να περάσουν καλά. Όμως ο Καραγκιόζης από τη φύση του περνά μηνύματα, καυτηριάζει ή σατιρίζει σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά και με τη δράση του ψιθυρίζει μηνύματα. Και εδώ το μήνυμα είναι ένα “τα γράμματα”, η παιδεία.

Γενεές επί γενεών έχουμε γνωρίσει και αγαπήσει τον Καραγκιόζη μέσα από το θέατρο σκιών. Έχετε σκεφτεί μήπως η αξιοποίηση του κινηματογραφικού μέσου “ξενίσει” τους θεατές του; Μήπως κατά κάποιον τρόπο “χαθεί” η παραδοσιακή του ταυτότητα;

Γινόμαστε και εμείς καραγκιοζοπαίχτες, ψηφιακοί αυτή τη φορά. Το θέατρο σκιών όχι μόνο υπάρχει μέσα στην ταινία, όπου έχουμε δυο σκηνές που συνδέονται με αριστοτεχνικό τρόπο τα δυο μέσα, το θέατρο σκιών με τον κινηματογράφο, αλλά πιστεύω ότι θα γίνει και περισσότερο γνωστό. Όμως το ζητούμενο είναι ο Καραγκιόζης, ως εκφραστής της ελληνικής λαογραφίας, να συνομιλήσει στη διάλεκτο που τα παιδιά ακούν μαζί του. Και αυτό είναι και το όραμα μας, να γίνει η ταινία μας μαγιά για ένα ελληνικό παιδικό πρόγραμμα.

Έπειτα από την πρώτη αυτή ταινία να περιμένουμε και δεύτερη;

Για τον Καραγκιόζη δεν θέλουμε ακόμη να πούμε κάτι –Αν και τα κολλητήρια μας έχουν χτυπήσει την πλάτη επίμονα ζητώντας και αυτά παρουσία στην μεγάλη οθόνη. Παράλληλα, ο ίδιος ο Καραγκιόζης έχει τις δικές του ανησυχίες για το σύμπαν και τ αστέρια.. Ίδωμεν…

Ετοιμάζετε ήδη κάτι;

Ένας άλλος αγαπημένος ήρωας είναι στα σκαριά για τηλεοπτική σειρά: ο τριγωνοψαρούλης μας, ο γνωστός ταξιδευτής των ελληνικών θαλασσών του Βαγγέλη Ηλιόπουλου, θα ζωντανέψει και θα ταξιδέψει με συμπαραγωγό μας τον Αντ1, και ετοιμάζεται για το ’23.