Άνοιγμα όλων των σχολείων σε δύο φάσεις έως το τέλος Μαΐου σκέφτεται ο πρωθυπουργός

Άνοιγμα όλων των σχολείων σε δύο φάσεις έως το τέλος Μαΐου φέρεται, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του iefimerida.gr, να είναι η τελική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία θα ανακοινώσει στο μήνυμα που θα απευθύνει στους πολίτες την Τρίτη.

Αφού όλο το σαββατοκύριακο προηγήθηκαν αλλεπάλληλες συσκέψεις του ίδιου με τους στενούς συνεργάτες του, τους υπουργούς Υγείας και Παιδείας και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, εξετάστηκαν όλα τα σενάρια για τις πιθανές ημερομηνίες και τα μέτρα επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων και διαμορφώθηκε η τελική κυβερνητική θέση.

Σύμφωνα με αυτήν, και πάντα όπως δημοσιεύει το iefimerida βάσει των πληροφοριών του, σε πρώτη φάση θα αρχίσουν τα μαθήματα για όλες τις τάξεις Λυκείου και Γυμνασίου στις 11 Μαΐου και δύο εβδομάδες αργότερα, στις 25 Μαΐου, θα λειτουργήσουν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία με παράταση του σχολικού έτους. Όλα αυτά, βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα έχουν πάει καλά με την έναρξη των Γυμνασίων.

Η επιδημιολογική πορεία, με διατήρηση του αριθμού νέων κρουσμάτων σε πολύ χαμηλά επίπεδα, είναι κλειδί για να περάσουμε από την πρώτη, στην δεύτερη φάση. Αν όλα εξελιχθούν ομαλά η σχολική χρονιά θα ολοκληρωθεί για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στο τέλος Μαΐου, ενώ για την πρωτοβάθμια στις 26 Ιουνίου.

Το ενδεχόμενο παράτασης της σχολικής χρονιάς το ανέφερε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και χθες μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN, αυτό είπε «είναι αυτή τη στιγμή το επικρατέστερο σενάριο», διευκρινίζοντας, παράλληλα, ότι «δεν θα φτάσει πέραν του τέλους Ιουνίου». Επιπλέον, η υπουργός Παιδείας είπε ότι πιθανώς και αρχίσει τον Σεπτέμβριο η νέα σχολική χρονιά νωρίτερα, αλλά όχι για όλες τις βαθμίδες.

Πάντως, η επιστροφή των μαθητών στα θρανία θα είναι πολύ διαφορετική καθώς θα υπάρξουν κανόνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με αντισηπτικά στις τάξεις και πιθανώς έναν μαθητή ανά θρανίο.

Αναφορικά, τέλος, με τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις, είναι πολύ πιθανό αυτές να μην πραγματοποιηθούν στο τέλος της σχολικής χρονιάς, σενάριο που άφησε ανοιχτό το Σαββατοκύριακο με δηλώσεις της η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη. Στην ίδια κατεύθυνση «δείχνουν» και ομοσπονδίες εκπαιδευτικών όπως η ΟΛΜΕ.

Μένει να αποσαφηνιστεί τι θα γίνει σε περίπτωση που γονείς επιλέξουν να μην στείλουν τα παιδιά τους σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία, φοβούμενοι κάποιο κρούσμα κορωνοϊού στο σπίτι τους.

Πάντως έχει συζητηθεί στην κυβέρνηση να υπάρξει ένας άγραφος κανόνας να μην υπάρξουν επιπτώσεις για τα παιδιά -του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου- αν αποφασίσουν να μην τα στείλουν στα σχολεία οι γονείς.