Άνοιγμα σχολείων: Οι τελευταίες εξελίξεις – Η ανατροπή σε όσα ξέραμε μέχρι σήμερα

Οι εξελίξεις για το άνοιγμα των σχολείων είναι καταιγιστικές και το Ιnfokids.gr βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας για να σας ενημερώσει έγκαιρα και έγκυρα για το τι μέλλει γενέσθαι με την επιστροφή των μαθητών στα θρανία.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι ότι βούληση από πλευράς Υπουργείου Παιδείας είναι επιστρέψουν το συντομότερο δυνατόν στη δια ζώσης διδασκαλία οι μαθητές Λυκείου, για να ολοκληρωθεί η ύλη και να καλυφθούν τα κενά των μαθητών ενόψει των Πανελληνίων 2021 και τα self test που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ασφαλή επιστροφή στα σχολεία.

Σημειώνεται ότι η επιστροφή μαθητών και καθηγητών στις αίθουσες θα γίνει με υποχρεωτική διενέργεια self test κάθε Δευτέρα, ενώ σε σχετική τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας περιγράφεται ότι η υποβολή σε τεστ για τον κορωνοϊό θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία σε σχολεία. Ο μέχρι τώρα σχεδιασμός είναι να  να γίνονται τα αυτοδιαγνωστικά τεστ από εκπαιδευτικούς, προσωπικό και μαθητές άνω των 12 ετών στο σπίτι.

Το άνοιγμα των Λυκείων μετατίθεται για την μεθεπόμενη εβδομάδα

Η επιστροφή των μαθητών στα Λύκεια είναι ειλημμένη απόφαση όμως σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ιnfokids.gr αυτή δεν θα πραγματοποιηθεί στις 5 Απριλίου όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί αλλά μετατίθεται για την Δευτέρα 12 Απριλίου.

Η παράταση θεωρήθηκε επιβεβλημένη καθώς εξαρτάται άμεσα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας της προμήθειας των self test. Πρόκειται για μια απαιτητική διαδικασία και η κυβέρνηση δίνει μάχη με το χρόνο προκειμένου να βρεθεί κατόπιν διαγωνισμού ο προμηθευτής, να προλάβει να προμηθεύσει άμεσα τα φαρμακεία όλης της χώρας ώστε να μπορέσουν οι μαθητές του Λυκείου να επιστρέψουν στα σχολεία τους.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη ” Στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης, είναι το άνοιγμα των Λυκείων όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Θα συμβάλλει σ’ αυτό και το πρόσθετο εργαλείο των self test. Αναμένουμε την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο οποίο βρίσκεται ο φάκελος με τις προσφορές για τον προσυμβατικό έλεγχο. Ελπίζω μέσα στην επόμενη εβδομάδα να έχουμε τις πρώτες παραλαβές. Είναι μια μάχη με το χρόνο.

Η επιστροφή των μαθητών Γυμνασίου προσανατολίζεται σε δεύτερο χρόνο στις 19 Απριλίου καθώς θα έχουν έρθει περισσότερα self test, θα έχει φανεί η πορεία των κρουσμάτων και θα υπάρχει μια σαφής αποτύπωση της επαναλειτουργίας των Λυκείων που ήδη θα έχουν συμπληρώσει μια εβδομάδα δια ζώσης μαθημάτων. Για τους μαθητές Νηπιαγωγείου και Δημοτικού, το Υπουργείο Παιδείας έχει εξαρχής προτείνει να συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση μέχρι νεοτέρας.

Για το Πάσχα προβλέπεται να γίνουν κανονικά οι δυο εβδομάδες διακοπών και επανέλαβε τον προσανατολισμό του υπουργείου για παράταση της σχολικής χρονιάς μέσα στον Ιούνιο, μεγαλύτερη για το Δημοτικό και μικρότερη για το Γυμνάσιο. Οι Πανελλήνιες θα πραγματοποιηθούν στο ίδιο χρονικό διάστημα με πέρσι.

Τι ορίζει το άρθρο 88 για το υποχρεωτικό self test κορωνοϊού για τους μαθητές

Σε κατεπείγον νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, συμπεριλαμβάνονται και διατάξεις που ρυθμίζουν θέματα του υπουργείου Παιδείας.
Μεταξύ αυτών, και το άρθρο 88 «Υποβολή σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19», που αφορά τη δυνατότητα μαθητών, φοιτητών, σπουδαστών και καταρτιζομένων να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία εφόσον έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον COVID-19. Συγκεκριμένα, στο αρ. 88 ορίζεται ότι εφόσον υφίσταται κίνδυνος δημόσιας υγείας από τη διάδοση του κορωνοϊού, και σε κάθε περίπτωση έως τις 31.7.2021, με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Υγείας και Παιδείας θα ορίζεται ως προϋπόθεση συμμετοχής στη διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία η διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου.

Τα self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς κάθε Δευτέρα “εγγυητής” της ασφαλούς επιστροφής στα θρανία

Τα self test μαζί με τους εμβολιασμούς και τα ατομικά μέτρα προστασίας αναδεικνύονται ως τα σημαντικότερα όπλα στη μάχη κατά της πανδημίας και την ασφαλή επιστροφή στα θρανία.

Το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και της  κυβέρνησης είναι κάθε Δευτέρα οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου αλλά και οι εκπαιδευτικοί να υποβάλλονται σε self test πριν πάνε στο σχολείο.

Τι θα γίνει σε περίπτωση θετικού self test

«Όταν το τεστ είναι θετικό, τότε υπάρχει η δυνατότητα χωρίς προηγούμενη συνεννόηση να πάει σε ένα από τα 386 κέντρα που υπάρχουν ήδη και να κάνει τη δεύτερη εξέταση που θα πιστοποιεί αν είναι όντως θετικό το παιδί ή ο εκπαιδευτικός και συνακόλουθα αν θα είναι δικαιολογημένη η απουσία από την εκπαιδευτική διαδικασία», διευκρίνισε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή.

Συζητείται σήμερα το άνοιγμα των σχολείων στην έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων – Την Παρασκευή οι σχετικές ανακοινώσεις

Παρουσία της υπουργού Παιδείας θα συζητηθεί το άνοιγμα των σχολείων στη σημερινή, έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, με τις αποφάσεις που αφορούν την επαναλειτουργία των σχολείων να ανακοινώνονται την Παρασκευή 2 Απριλίου.