Ανοίγουν εστιατόρια και καφέ: Τι πρέπει να ξέρουμε πριν τα επισκεφθούμε με τα παιδιά μας

Η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα των εστιατορίων, καφέ, ζαχαροπλαστείων και μπαρ έχει ξεκινήσει και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης δεν σταματούν να προετοιμάζουν τους χώρους τους, μετρώντας αποστάσεις τραπεζιών και εξοπλίζοντάς τους με αντισηπτικά, ενώ δίνουν και τις απαραίτητες οδηγίες στους εργαζόμενους.

Και εμείς, όμως, ανυπομονούμε να βρεθούμε ξανά στα αγαπημένα μας στέκια από τη Δευτέρα 25 Μαΐου. Στις ταβέρνες και τα εστιατόρια που συνηθίζουμε να επισκεπτόμαστε με τα παιδιά μας, αλλά και στα αγαπημένα μας ζαχαροπλαστεία για παγωτό.

Γνωρίζουμε, όμως, όλοι πώς θα τα επισκεφθούμε με ασφάλεια;

Ο ΕΦΕΤ δημοσιοποίησε χθες έναν εκτενέστατο οδηγό “επανεκκίνησης” για την εστίαση, στον οποίο περιλαμβάνονται όλοι οι κανονισμοί και οι συστάσεις για τα τρόφιμα, το προσωπικό, τις διαδικασίες take away και delivery, αλλά και τους πελάτες. Από αυτόν προκύπτουν 10 σημεία, τα οποία οφείλουμε όλοι να γνωρίζουμε, προκειμένουμε να συμβάλλουμε όσο γίνεται στον περιορισμό της διασποράς του Covid-19, προστατεύοντας τόσο την οικογένειά μας όσο και τους συνανθρώπους μας. Ποια είναι αυτά;

Καθόμαστε σε αποστάσεις από τα γύρω τραπέζια, όπως ορίζει ο νέος κανονισμός για την εστίαση: αναλογία ενός πελάτη ανά 2 τ.μ. και όριο 6 ατόμων για κάθε τραπέζι.

Προτιμάμε τις σκάλες -όπου υπάρχουν- αντί για τα ασανσέρ.

Προτιμάμε να πληρώνουμε ανέπαφα με κάρτα, αντί για μετρητά. Εξάλλου, το  POS πρέπει να απολυμαίνεται τακτικά, όπως και ο χώρος γύρω από το ταμείο.

-Πρέπει να υπάρχει αντισηπτικό στη θέση του ταμία και ένα δεύτερο αντισηπτικό στη θέση του πελάτη, ώστε να καθαρίζουμε τα χέρια μας αφού πληρώσουμε.

Αποφεύγουμε τις ουρές για να πληρώσουμε. Αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να επιτρέπει και το ίδιο το κατάστημα εστίασης. Η σύσταση του ΕΦΕΤ είναι να υπάρχει οριοθέτηση αποστάσεων με σημάνσεις.

-Προτιμάμε καταστήματα εστίασης που αερίζονται επαρκώς.

-Όταν χρησιμοποιούμε την τουαλέτα προσπαθούμε να μην αγγίζουμε μπαταρίες στους νιπτήρες και αν αυτό είναι αδύνατον, φροντίζουμε, αφού πλύνουμε τα χέρια και κλείσουμε τη βρύση, να “περάσουμε” τα χέρια μας με αντισηπτικά που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε τουαλέτα. Ιδιαίτερη προσοχή στις τουαλέτες, όταν έχουμε μικρά παιδιά -ας μην τα αφήνουμε να ακουμπούν καθόλου τις βρύσες και τα πόμολα!

-Το προσωπικό των εστιατορίων θα πρέπει να απολυμαίνει τους δίσκους και τους καταλόγους, ενώ θα πρέπει να απολυμαίνονται και οι χώροι παραλαβής (take away).

-Οι διανομείς (delivery) πρέπει να φορούν μάσκα και γάντια.

-Εξυπακούεται, ότι οι εργαζόμενοι με συμπτώματα θα πρέπει, με ευθύνη της εργοδοσίας, να απέχουν από τα καθήκοντά τους.