Απαγορεύτηκαν οι υφασμάτινες μάσκες στα σχολεία της Γαλλίας

Τέλος στη χρήση υφασμάτινης μάσκας στα σχολεία της Γαλλίας καθώς σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας, Jean-Michel Blanquer, οι εν λόγω απλές μάσκες δεν θα γίνονται πλέον δεκτές στις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων και εφεξής επιτρέπονται μόνο μάσκες κατηγορίας 1 – δηλαδή, με φιλτράρισμα τουλάχιστον 90% αερολυμάτων – ήτοι χειρουργικές μάσκες.

To εν λόγω μέτρο πάρθηκε σε μια ύστατη προσπάθεια της γαλλικής κυβέρνησης να κρατήσει τα σχολεία ανοιχτά.

Σημειώνεται ότι η μάσκα στο σχολείο είναι υποχρεωτική στην Γαλλία από τις 2 Νοεμβρίου, για μαθητές από την ηλικία των 6 ετών.

Γιατί απαγορεύτηκαν οι υφασμάτινες μάσκες;

Οι χειροποίητες υφασμάτινες μάσκες φιλτράρουν μόνο το 70% των αερολυμάτων.

Ναι στη χρήση χειρουργικής μάσκας

“Οι μάσκες κατηγορίας 1 φιλτράρουν το 90% των σωματιδίων και ως εκ τούτου, θεωρούνται πολύ προστατευτικές. Το μέτρο της χρήσης χειρουργικής μάσκας τίθεται σε ισχύ από σήμερα, Δευτέρα, και στοχεύει στον περιορισμό του κινδύνου μόλυνσης στα σχολεία, ενώ η βρετανική και ιδιαίτερα μεταδοτική μετάλλαξη εξαπλώνεται στη χώρα”, γράφει η γαλλική εφημερίδα “Le Parisien”.

«Οι μάσκες κατηγορίας 1, που παρέχονται από κατασκευαστές, επικυρωμένους από τη γενική διαχείριση των ενόπλων δυνάμεων όσον αφορά την απόδοση, είναι εξίσου αποτελεσματικές με τις χειρουργικές μάσκες», διαβεβαίωσε ο καθηγητής Didier Lepelletier, συμπρόεδρος της ομάδας εργασίας Covid -19 στο Ανώτατο Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας (HCSP).