Παιδίατρος προειδοποιεί: “Τα παιδιά που νοσούν με μεταλλαγμένο στέλεχος είναι ασυμπτωματικά”

Tο τελευταίο διάστημα καταγράφεται αύξηση στον αριθμό των παιδιών που διαγιγνώσκονται θετικά στον ιό και στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως ιδιαιτέρως στην Πάτρα που έχει τεθεί σε καθεστώς σκληρού lockdown πολλά παιδιά νοσούν με το μεταλλαγμένο στέλεχος, έχει εμφανιστεί συρροή κρουσμάτων σε διάφορα και θεωρείται πολύ πιθανό πως και τα παιδιά μεταδίδουν ευκολότερα.

Σε δηλώσεις στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ ο Αθανάσιος Φίλιας Παιδίατρος, Επιμελητής Α Καραμανδάνειου Νοσοκομείου Πάτρας, αναφέρθηκε εκτενώς στις περιπτώσεις παιδιών που νοσούν με μεταλλαγμένο στέλεχος λέγοντας ότι «Το αξιοσημείωτο είναι ότι τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά είναι ασυμπτωματικά» και πως πρόκειται για παιδιά που είχαν έρθει σε επαφή με κάποιον θετικό στον ιό είτε αυτός είναι δάσκαλος είτε είναι συγγενής ή συμμαθητής.

Mάλιστα, ειδικά στο Καραμανδάνειο, παρατηρείται μια μεγάλη αύξηση της προσέλευσης παιδιών στο νοσοκομείο, αύξηση που κυμαίνεται στο 50-60% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο διάστημα.

Πού οφείλεται η αύξηση διασποράς στα παιδιά;

«Η βρετανική μετάλλαξη είναι γνωστό ότι έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα στο γενικό πληθυσμό και όχι μόνο συγκεκριμένα στα παιδιά» πρόσθεσε ο κος Φίλιας εκτιμώντας πως ενδεχομένως και η παράμετρος εμφάνισης της μετάλλαξης θα μπορούσε να παίζει κάποιο λόγο στην αύξηση διασποράς σε παιδιά.

«Θέλω να πιστεύω ότι με την τήρηση των μέτρων, με υπομονή και τους κανόνες υγιεινής που ακολουθούμε ότι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε και αυτόν το κύμα» πρόσθεσε.

Υπάρχει διαφοροποίηση στην συμπτωματολογία του μεταλλαγμένου στελέχους;

Ερωτώμενος για το εάν τα συμπτώματα  κορωνοϊού με το μεταλλαγμένο στέλεχος είναι ίδια τόσο σε ενήλικες όσο σε παιδιά κι αν αυτά ενδεχομένως κινδυνεύουν εφόσον νοσούν από αυτό, ο παιδίατρος ξεκαθάρισε πως σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, δεν διαφαίνεται να προκαλεί σοβαρή νόσο αν και μεταδίδεται πιο εύκολα.