Β. Παπαευαγγέλου: “Οι γονείς μεταδίδουν τη λοίμωξη σε παιδιά και μεγαλύτερους – Γίνονται κρυφές συγκεντρώσεις σε σπίτια”

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση 9 ωρών, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, κ. Βάνα Παπαευαγγέλου εξέφρασε την αγωνία της για το γεγονός ότι βδομάδα με τη βδομάδα όλο και περισσότεροι δήμοι μπαίνουν στο κόκκινο.

Σχετικά άρθρα: Ανατροπή στην λειτουργία των σχολείων – Οι επίσημες ανακοινώσεις

Ενδοοικογενειακή διασπορά

“Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα σήμερα, τώρα που μιλάμε, να έχουμε ενδοοικογενειακή διασπορά. Δηλαδή, αυτό που συχνά παρατηρείται από την ιχνηλάτηση, είναι ότι οι γονείς μεταδίδουν τη λοίμωξη τόσο στα παιδιά, όσο και στους ενήλικες άνω των 65 ετών.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην τήρηση των μέτρων σε όλους τους εργασιακούς χώρους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και βέβαια και στην τήρηση του μέτρου της εξ’ αποστάσεως εργασίας.

Δυστυχώς, φαίνεται ότι σημαντικό ρόλο παίζουν και οι κρυφές συγκεντρώσεις συμπολιτών μας σε κλειστούς χώρους, σε σπίτια. Το πρόβλημα είναι ότι επειδή αυτές κατά κύριο λόγο είναι κρυφές, είναι μυστικές, δεν αποκαλύπτονται στην Πολιτική Προστασία, γεγονός που συνεπάγεται ότι δεν γίνεται και επίσημη ιχνηλάτηση που, όπως ξέρουμε, αποτελεί το πιο σημαντικό μας όπλο για να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού.

Κάνω έκκληση λοιπόν στη κοινή λογική μας. Όλοι μαζί πρέπει να πάρουμε μια βαθιά ανάσα και να κάνουμε λίγο ακόμα κουράγιο. Είναι κρίμα να κλείνουμε δραστηριότητες και να ζορίζεται Το Εθνικό Σύστημα Υγείας και πάλι. Είναι κρίμα να λυγίσουμε τώρα που ξεκινήσαμε να εμβολιάζουμε τον ευάλωτο πληθυσμό της χώρας μας.

Δεν έχει νόημα να βάζουμε επιπλέον μέτρα. Αυτό που χρειάζεται μόνο είναι κατανοώντας την κρισιμότητα της κατάστασης, να βοηθήσουμε όλοι μαζί να εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα που υπάρχουν. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε και πάλι, μετά από λίγες εβδομάδες να αποσύρουμε κάποια από τα περιοριστικά μέτρα.
Το μήνυμα είναι ένα: η Ελλάδα, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, δεν αντιμετώπισε τρίτο κύμα, όχι ακόμα. Ακόμα και σήμερα όμως, μπορούμε να δουλέψουμε όλοι μαζί και να ανακόψουμε ένα νέο κύμα.

Ο καθένας από εμάς πρέπει να φροντίσει έτσι ώστε όλες του οι επαφές να είναι χαμηλού κινδύνου. Πρέπει ο καθένας μας να θυμηθεί τη «φούσκα» του, να επιλέξει μια μικρή ομάδα ανθρώπων της οικογένειάς του, του στενού φιλικού του περιβάλλοντος και να αποκλείσει με κάθε τρόπο τυχόν έκθεσή του σε άλλα άτομα. Είναι πολύ προτιμότερο να κυκλοφορούμε με τις μάσκες μας, να τηρούμε τις αποστάσεις και να διατηρήσουμε κάποιες από τις δραστηριότητές μας.

Τα στοιχεία από το υπουργείο Παιδείας

Επίσης, τα δεδομένα από το Υπουργείο Παιδείας μάς δείχνουν ότι σήμερα, τέσσερις εβδομάδες μετά την λειτουργία των Δημοτικών, έχουμε σε αναστολή το 0,29% των τμημάτων και 0,56 των σχολικών μονάδων.
Συμπερασματικά, είμαστε άλλη μια φορά σε ένα σταυροδρόμι, μπροστά σε μια δύσκολη στιγμή όπου δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, δεν υπάρχουν αυτονόητες απαντήσεις στα ερωτήματα που τίθενται.
Η εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε την περαιτέρω διασπορά. Αν θέλουμε τα παιδιά μας να συνεχίσουν να πηγαίνουν στο σχολείο, αν θέλουμε να παραμείνουν ανοιχτές κάποιες οικονομικές δραστηριότητες, η συμπεριφορά του καθενός μας είναι η λύση.
Ο καθένας μας πρέπει να κατανοήσει ότι ο ιός παραμένει ανάμεσά μας, υπάρχει αυξημένη διασπορά στην κοινότητα σήμερα και πρέπει να κάνουμε το παν για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας. Σας ευχαριστώ πολύ.