Ο παιδίατρος προειδοποιεί: “Το μεγάλο σουξέ του ιού οφείλεται στους νέους που τον περνούν ήπια και ασυμπτωματικά”

Τις μικρές ηλικίες “χτυπά” ο κορωνοϊός, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι πολλοί από όσους νόσησαν το τελευταίο διάστημα, ήταν από 18 έως 39 ετών, γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες.

Εν αναμονή του ανοίγματος των σχολείων και της επιστροφής των νέων από τις καλοκαιρινές διακοπές, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους νέους που εμφανίζονται ιδιαιτέρως χαλαροί και ξέγνοιαστοι στις βόλτες και την διασκέδασή τους, επισημαίνοντάς τους ότι δεν είναι άτρωτοι και πρέπει να βοηθήσουν, για να αποτραπεί η έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Οι ασυμπτωματικοί νέοι είναι οι κύριοι μεταδότες του κορωνοϊού καθώς αυτό σημαίνει ότι, εάν έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό και δεν το γνωρίζουν, υπάρχει πιθανότητα να τον μεταδώσουν σε άτομα ευπαθών ομάδων, όπως είναι οι ηλικιωμένοι, όσοι πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα, όσοι ζουν σε περιοχές με ελλείπεις υγειονομικές υπηρεσίες κ.α.

Οποιαδήποτε ίωση δεν είναι σώνει και καλά κορωνοϊός. Αλλά όμως ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ίωση μπορεί να είναι κορωνοϊός

O παιδίατρος Αντώνης Δαρζέντας με μια ανάρτησή του ενημερώνει τους γονείς για τις ιώσεις που αυτή την εποχή είναι να έξαρση, ταλαιπωρώντας τα μικρά παιδιά και ταυτόχρονα στέλνει το δικό του μήνυμα επαγρύπνησης στους νέους, τονίζοντας για ακόμη μια φορά ότι εξαιτίας του γεγονότος ότι πολλοί εξ αυτών είναι ασυμπτωματικοί

“Τις τελευταίες μέρες έχουμε μια σχετική αύξηση της νοσηροτητας στο ιατρείο. Κάτι ιωσουλες με πυρετό, πονόλαιμο. Επίσης έχουμε και αρκετά τηλέφωνα.
Μερικά είναι από μαμάδες μεγάλων παιδιών πάνω από 17 ετών οι οποίες μας τηλεφωνούν με τα ίδια συμπτώματα.

Παρά το ότι αυτά τα παιδιά δεν τα βλέπουμε εμείς, οι γονείς και δικαίως, μας συμβουλευονται λόγω εμπιστοσύνης. Μάλιστα κάνα δυο μας είπαν ότι τα παιδιά τους ήθελαν να πάνε παρά τον ήπιο πυρετό και πονόλαιμο, εκδρομή με τους φίλους τους.
Λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε κάτι.

Κατ αρχάς οποιαδήποτε ίωση δεν είναι σώνει και καλά κοροναϊός.

Αλλά όμως ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ίωση ΜΠΟΡΕΊ να είναι κοροναϊός.

Επίσης αυτή τη στιγμή γνωρίζοντας ότι έχουμε δύο διασωληνωμενους 17χρονους από κοροναϊό που είναι μια ηλικιακή ομάδα που σπανιότατα περνάει βαριά τη νόσο, να ξέρετε ότι από κάτω είναι χιλιάδες ενδεχομένως νέων που έχουν τη νόσο χωρίς κανένα σύμπτωμα ή με πολύ ήπια όπως αυτά που αναφέραμε πριν
Συνεπώς οποιοσδήποτε έχει συμπτώματα ίωσης πχ ακόμα και ήπιο πυρετό, πονόλαιμο, βήχα ή ακόμα και ρινίτιδα πρέπει να συμπεριφέρεται σαν να έχει κοροναϊό.

Πρέπει να κάνει λοιπόν, μια οικειοθελή καραντίνα τουλάχιστον 7 ημερών και να μείνει ΜΑΚΡΙΑ από τρίτα άτομα ακόμα και εάν αυτά είναι οι κολλητοί του.

Γιατί αυτοί μπορεί να περάσουν τη νόσο τελείως ασυμπτωματικα και να έρθουν σε επαφή με ηλικιωμένους καθώς κάποιοι από αυτούς έχουν όχι μόνο μεγάλους παππούδες αλλά ακόμα και γονείς σχετικά μεγάλους ή με προβλήματα υγείας.

Άλλωστε σε αυτό το γεγονός οφείλεται το μεγάλο σουξέ του ιού. Ακριβώς στο ότι στους περισσότερους νέους περνάει ήπια και ασυμπτωματικα μέχρι να βρει έναν πιο μεγάλο ή ευαίσθητο και να του αλλάξει τα φώτα.

Μάλιστα μια μητέρα μας είπε χαρακτηριστικά ” Είναι και ολόκληρος άντρας τώρα. Που να τον κρατήσεις”

Είναι καιρός και στην Ελλάδα να καταλάβουμε ότι η μεταμόρφωση του εφήβου σε “ολόκληρο άντρα”, έχει δικαιώματα αλλά κυρίως έχει υποχρεώσεις.

Και αυτό πρέπει να εξηγήσουμε ευθέως στα παιδιά μας.
Δεν μπορεί να μεγαλώνουμε μόνο ζητώντας και όχι δίνοντας.
Δεν μπορεί να έχουμε απαιτήσεις και καμία αίσθηση του καθήκοντος.

Η ενηλικίωση έχει δύο πλευρές. Αυτή των δικαιωμάτων αλλά και των υποχρεώσεων και δυστυχώς στην Ελλάδα καλλιεργούμε μόνο την πρώτη.

Δείτε το post του παιδιάτρου

Τις τελευταίες μέρες έχουμε μια σχετική αύξηση της νοσηροτητας στο ιατρείο. Κάτι ιωσουλες με πυρετό, πονόλαιμο. Επίσης…

Gepostet von Antonios Darzentas am Donnerstag, 27. August 2020