Επιστροφή στο σχολείο: 10 χρήσιμα tips για να συνηθίσουν τα παιδιά την πολύωρη χρήση μάσκας στην τάξη

Η σχολική χρονιά όπως όλα δείχνουν αναμένεται να ξεκινήσει στις 14 Σεπτεμβρίου και οι μαθητές θα κληθούν να φοράνε την μάσκα εντός της τάξης και των χώρων των σχολείου μέχρι το σχόλασμα.

Η σχολική πραγματικότητα με την οποία θα έρθουν αντιμέτωποι οι μαθητές όλων των βαθμίδων είναι πρωτόγνωρη και πολλοί γονείς ανησυχούν για το πώς θα διαχειριστούν τα παιδιά τις νέες συνθήκες μαθήματος, τα χωριστά διαλείμματα και κυρίως πώς θα μάθουν να φοράνε σωστά και για όσο χρόνο απαιτείται τη μάσκα στο σχολείο.

Με μια ανάρτησή της η Δήμητρα Γούναρη, σύμβουλος γονεικης υποστηρικης και ενδυναμωσης, συμβουλεύει τους γονείς πώς να μιλήσουν στα παιδιά για την χρήση μάσκας στα σχολεία και παράλληλα πώς να τα ενδυναμώσουν ψυχολογικά ώστε να ανταποκριθούν επάξια στις νέες συνθήκες μαθήματος.

Η ανάρτηση της οικογενειακής συμβούλου

Η ζωή μας αλλάζει. Προσπαθώ μέρες να σκεφτώ μέσα μου αν συμφωνώ ή όχι με αυτό το μέτρο της υποχρεωτικής μάσκας στην εκπαίδευση. Γνωρίζω τα αρνητικά του σίγουρα.

Γνωρίζω πόσο μπορεί να επιβαρύνει ψυχολογικά τα παιδιά και τι εμπόδια στην επικοινωνία μπορεί να επιφέρει. Παρ όλα αυτα αισθάνομαι πιο βοηθητική αν σκεφτώ πως μπορούμε ως γονείς να ενδυναμώσουμε τα παιδιά μας σε αυτές τις νέες συνθήκες:

10 συμβουλές για να συνηθίσουν τα παιδιά την πολύωρη χρήση μάσκας στην τάξη

– Επικοινωνούμε ότι πρόκειται για ένα μέτρο με στόχο την υγεία τη δική μας και των πιο ευάλωτων ομάδων
– Δηλώνουμε (αν θέλουμε) την απόψη μας, χωρίς φανατισμό – άγχος – ιδεοληψία. Εξηγούμε παράλληλα τη διαφορά μιας προσωπικής άποψης με έναν γενικό κανόνα. Αν διεκδικούμε η άποψη μας να γίνει ο κανόνας, το επικοινωνούμε και αυτό.
– Επικοινωνούμε ότι είναι κάτι παροδικό και αναμένουμε τις ιατρικές εξελίξεις ώστε να μην ξαναχρειαστεί να πάνε στο σχολείο με μάσκα.
– Δείχνουμε την ορθή χρήση όσες φορες χρειαστεί.
– Φοράμε μάσκα κι εμείς οι ίδιοι εκεί που χρειάζεται.
– Δοκιμάζουμε να φορέσει μάσκα το παιδί σε μία επίσκεψη στο σουπερμάρκετ ή βόλτα ώστε να συζητήσουμε τι δυσκολίες βλεπει ή τι είναι αυτό που τον ενοχλεί.
– Επικοινωνούμε με το εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολείων τις δυσκολίες που έχουμε εντοπίσει στα παιδιά μας αναφορικά με τη χρήση της μάσκας, ώστε να μας βοηθήσουν κι εκείνοι.
– Είναι μια καλή ευκαιρία να ακονίσουμε άλλους τρόπους επικοινωνίας (βλέμμα, σώμα κτλ.)
– Καθησυχάζουμε ότι οι δάσκαλοι θα είναι κοντά τους να τους βοηθήσουν
– Ακούμε τον προβληματισμό του παιδιού μας. Προσπαθούμε να συζητήσουμε ότι το απασχολεί με ειλικρίνεια. Δεν έχουμε όλες τις απαντήσεις και είναι πολύ οκ.

4 πολύτιμες συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσουν οι γονείς για να μην αγχώνονται με τη χρήση μάσκας από τα παιδιά

Και όλα τα προηγούμενα προυποθέτουν οτι εμείς, οι γονείς μπορούμε να απομονώσουμε τις απόψεις μας και να ακολουθήσουμε το μέτρο. Για τους γονείς:
– Καθυσηχάζουμε τους εαυτούς μας ότι το μέτρο θα περάσει.
– Εκφράζουμε τη δυσαρέσκεια μας και τα αιτήματά μας. Στα μεγαλύτερα παιδιά ιδίως είναι πολύ οκ να μιλήσουμε για τις απόψεις μας αλλά να επικοινωνήσουμε την ίδια στιγμή ότι χρειάζεται να συμβεί.
Παρατηρούμε τι μας δυσκολεύει σε αυτή την εξέλιξη περισσότερο.
– Ζητάμε βοήθεια αν νιώθουμε οτι μεταφέρουμε το άγχος μας στα παιδιά
Τέτοια εποχή, πριν ένα χρόνο ετοίμαζα εργαστήριο γονέων για την προσαρμογή των παιδιών στον παιδικό σταθμό. Προσπαθούσα να ενδυναμώσω τους γονείς για τη στιγμή που αποχωρισμού. Με ποιο τρόπο χρειάζεται να επικοινωνούν στα παιδιά με κάθε τρόπο τη σιγουριά και την ασφάλεια που χρειάζεται, χωρίς απαραίτητα να λένε κάτι. Πριν λίγο η επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο ανέφερε ότι αυτή η σκηνή θα διαδραματιστεί ακόμη μία χρονιά – για το καλό όλων μας (θα ανοίξουν τα σχολεία) – με την προσθήκη της μάσκας τόσο στο παιδί όσο και στον συνοδεύοντα γονέα.
Στέλνω αγκαλιά ανακούφισης σε όλους τους γονείς που παλεύουν είτε με τις αξίες τους, είτε με τους φόβους τους, είτε με τις απόψεις τους. Στους γονείς που η χρήση μάσκας είναι κόκκινο πάνι και σε αυτούς που παρακαλούσαν για την χρήση της.
Η ζωή μας έχει αλλάξει. Ας παραμείνουμε οι γονείς μια σταθερή αγκαλιά ασφάλειας για τα παιδιά μας. Ας είναι το μόνο σταθερό σε αυτες τις αλλαγές, η στοργική αγκαλιά μας.

Το post της οικογενειακής συμβούλου

Η ζωή μας αλλάζει. Προσπαθώ μέρες να σκεφτώ μέσα μου αν συμφωνώ ή όχι με αυτό το μέτρο της υποχρεωτικής μάσκας στην…

Gepostet von Dimitra Gounari – Parent Coach / Υποστήριξη και ενδυνάμωση γονέων am Montag, 24. August 2020