Απουσίες μαθητών και εποχική γρίπη: Συμφωνείτε με το αίτημα των εκπαιδευτικών;

Η ιός της γρίπης Η1Ν1 βρίσκεται σε έξαρση στη χώρα μας και έχει ήδη στερήσει τη ζωή σε 39 άτοµα. Μεταξύ αυτών δύο παιδιά, το ένα βρέφος κάτω των 12 µηνών από τη Βόρεια Ελλάδα. Χαρακτηριστικό είναι ότι µέσα σε µία εβδοµάδα κατεγράφησαν 21 θάνατοι από τον θανατηφόρο ιό. Πολλές σχολικές τάξεις είναι αποδεκατισμένες λόγω των απουσιών εξαιτίας της γρίπης ενώ προχθές το Υπουργείο Παιδείας απέστειλε σε όλα τα σχολεία οδηγίες προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση του ιού της γρίπης ενώ οι ειδικοί τονίζουν ότι τα παιδιά που δεν έχουν αναρρώσει πλήρως από τη γρίπη δεν πρέπει να επιστρέφουν στις σχολικές αίθουσες.

Με σημερινή της ανακοίνωση η ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) φέρνει στο προσκήνιο το ζήτημα των απουσιών μαθητών λόγω εποχικής γρίπης. Όπως είναι γνωστό ήδη από το 2017 έχει καταργηθεί η διάκριση των απουσιών σε δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες με αποτέλεσμα πολλοί μαθητές που βρίσκονται κοντά στο επικίνδυνο όριο των 114 απουσιών και έχουν προσβληθεί από την γρίπη να έρχονται αντιμέτωποι με το κίνδυνο να “χάσουν” τη χρονιά. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση υπάρχει εντονη κινητοποίηση για τους μαθητές που ενώ νοσούν από γρίπη επιστρέφουν άρον άρον στις σχολικές αίθουσες με κίνδυνο να “κολλήσουν” τους υπόλοιπους συμμαθητές τους προκειμένου να μην χάσουν το δικαίωμα προαγωγής στην επόμενη τάξη λόγω απουσιών.

Αυτή είναι η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ

Κύριε Υπουργέ,

Με την υπ. Αρ. εγκύκλιό σας Φ. 25/18448/Δ1/6-2-2019 αναγνωρίσατε την έξαρση των κρουσμάτων της εποχικής γρίπης την τελευταία χρονική περίοδο και ενημερώνετε και συστήνετε στο εκπαιδευτικό προσωπικό τους τρόπους αντιμετώπισης της.
Μετά από τηλεφωνήματα συναδέλφων από όλη τη χώρα, σας εφιστούμε την προσοχή σε ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η σχολική κοινότητα το οποίο είναι ότι κάποιοι μαθητές βρίσκονται ή είναι κοντά στο όριο των απουσιών.
Για λόγους υγιεινής και σοβαρούς λόγους μη διασποράς του ιού της εποχικής γρίπης οι συγκεκριμένοι μαθητές ενώ είναι αναγκασμένοι να βρίσκονται εκτός σχολικής μονάδας επιστρέφουν στα σχολεία λόγω του κινδύνου της μη προαγωγής τους λόγω απουσιών.

Σας ενημερώνουμε ότι:

Στο ΦΕΚ 10645/ΓΔ4/23-1/2018 «Εγγραφές, μετεγγραφές, φοίτηση και θέματα οργάνωσης της σχολικής ζωής στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», στο Κεφάλαιο 6 «Φοίτηση μαθητών/τριών», Άρθρο 24 «Περιπτώσεις όπου απουσίες δεν λαμβάνονται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης», Παράγραφος 3: «Καταχωρίζονται στο Βιβλίο Φοίτησης (απουσιολόγιο) αλλά δεν προσμετρώνται απουσίες μαθητών/τριών μέχρι είκοσι (20) ημερών που οφείλονται σε σοβαρά και επείγοντα περιστατικά και απαιτούν μεγάλο χρονικό διάστημα ανάρρωσης, εντός της Ελλάδας ή σε χώρες του εξωτερικού, όπως:….

γ. θεραπείες αρχικές ή συνεχιζόμενες για επιδημίες….

Σε κάθε μία από τις ανωτέρω περιπτώσεις οι κηδεμόνες των μαθητών/τριών ή οι ίδιοι/ες, αν είναι ενήλικοι/ ες ,θα πρέπει:

αα. Να ενημερώσουν τη Διεύθυνση του σχολείου για την ιδιάζουσα περίπτωση του προβλήματος υγείας.

ββ. Να προσκομίσουν με αίτηση τους στη Διεύθυνση του σχολείου φοίτησης πρόσφατη σχετική ιατρική γνωμάτευση ή εξιτήριο από Δημόσιο Νοσοκομείο, η οποία φέρει σφραγίδα από Συντονιστή/στρια Διευθυντή/ντρια Κλινικής του Εθνικού Συστήματος Υγείας ή….»

Υπάρχει λοιπόν στο νόμο ρύθμιση για μη προσμέτρηση απουσιών «… λόγω συνεχιζόμενων επιδημιών…».

Ζητάμε λοιπόν να προστεθεί στις περιπτώσεις αυτές και η επιδημία της εποχικής γρίπης ώστε οι μαθητές μας που βρίσκονται στα όρια των απουσιών να αναρρώνουν στο σπίτι τους χωρίς να «βάζουν σε κίνδυνο» την υπόλοιπη σχολική κοινότητα.

Δείτε το κείμενο της ανακοίνωσης πατώντας εδώ