ΚΕΕΛΠΝΟ: 2 παιδιά κατέληξαν λόγω γρίπης – Τι προβλέπουν οι επιστήμονες για τη διάρκεια της γρίπης

Η επιδημία γρίπης στην Ελλάδα με επικρατέστερο το στέλεχος Η1Ν1, θα ταλαιπωρήσει τη χώρα για τουλάχιστον 10 εβδομάδες και ήδη τα θύματά της αυξάνονται με αλματώδη ρυθμό μέρα με την ημέρα. Οι ειδικοί σημείωσαν πως εκτός από το κυρίαρχο στέλεχος Η1Ν1 για το οποίο το εμβόλιο είναι αρκετά αποτελσματικό, υπάρχει πιθανότητα να παρουσιαστούν την άνοιξη αυξημένα κρούσματα του στελέχους Η3Ν2.

ΚΕΕΛΠΝΟ: Στους 39 οι νεκροί μεταξύ των οποίων και 2 παιδιά

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπο, οι νεκροί στην χώρα μας από την εξάπλωση της γρίπης έχουν φτάσει φέτος τα 39 άτομα, ηλικίας έως 90 ετών, με μέσο όρο τα 68 έτη.

Ανάμεσα σε αυτούς είναι, δυστυχώς, και δύο παιδιά κάτω των 12 ετών. Πρόκειται για την 6χρονη Εύχαρις από την Κρήτη που είχε γρίπη και σταφυλοκοκκική πνευμονία ενώ το άλλο θύμα είναι ένα βρέφος κάτω των 12 μηνών που νοσηλευόταν σε ΜΕΘ με υποκείμενο νόσημα, άσχετο από τη γρίπη. Το παιδάκι είχε γεννηθεί με μικρογναθία, με αποτέλεσμα εξαιτίας του εκ γενετής προβλήματος να έχει μόνιμη τραχειοστομία.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζο, παραμένει σε ισχύ η παλαιότερη εγκύκλιος για τον εμβολιασμό, ειδικά στις ομάδες υψηλού κινδύνου, ενώ οι ειδικοί ξεκαθάρισαν πως δεν συντρέχει κανένας λόγος για τη λήψη επιπλέον μέτρων όπως το κλείσιμο σχολείων, κ.λπ.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός σώζει ζωές

Oι επιστήμονες στη συνέντευξη τύπου τόνισαν για ακόμη μια φορά τη σημασία του εμβολιασμού υπογραμμίζοντας ότι από τα κρούσματα, πολύ μικρό ποσοστό ήταν εμβολιασμένοι παρότι η πλειοψηφία των κρουσμάτων ανήκε σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Προσοχή στη χρήση αντι-ιικών φαρμάκων

Συνιστάται, επίσης, η σωστή χρήση των αντι – ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, όταν υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις σύμφωνα με την κρίση των θεραπόντων ιατρών, η οποία πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό, με απλή ιατρική συνταγή και χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.