Hellas Sat 4: Στο διάστημα ο ελληνικός δορυφόρος – 2 Ελληνόπουλα στην εκτόξευση

Στη δίνη των δυσάρεστων ειδήσεων που κατακλύζουν τελευταία τις οθόνες των υπολογιστών, των κινητών και των τηλεοράσεών μας αλλά και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, η είδηση της εκτόξευσης του ελληνικού δορυφόρου Hellas Sat 4 αποτελεί μια ευχάριστη και αισιόδοξη ανάπαυλα.

Ο δορυφόρος εκτοξεύτηκε με πλήρη επιτυχία το βράδυ της 5ης Φεβρουαρίου στις 23:01, από την Γαλλική Γουιάνα προκειμένου να λάβει την τροχιακή θέση της Ελλάδος και της Κύπρου.

Ο νέος δορυφόρος  θα μπει στην τροχιακή θέση της Ελλάδος και της Κύπρου στις 39 μοίρες ανατολικά, όπου θα «συναντήσει» τον Hellas Sat 3, ο οποίος είναι ήδη σε τροχιά από το 2017.

Ο δορυφόρος Hellas Sat 4 θα παρέχει καινοτόμες δορυφορικές υπηρεσίες, διευρύνοντας τις εργασίες της Hellas Sat σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Νότια Αφρική. Παράλληλα, είναι ένας από τους πιο σύγχρονους στον κόσμο.

Τα Ελληνόπουλα από τη Μυτιλήνη στην εκτόξευση του Hellas Sat 4

Ο Ηλίας Ψυρούκης (αριστερά) και ο Ηλίας Θεοδωρίδης (δeξιά) βρέθηκαν στην εκτόξευση του Hellas Sat 4

Δυο παιδιά από το πολύπαθο νησί της Μυτιλήνης ήταν παρόντες το βράδυ της Τρίτης στο επιστημονικό επίτευγμα της εκτόξευσης του δορυφόρου Hellas 4.

Το 2012 ως μαθητές είχαν καταφέρει να κερδίσουν τη δεύτερη θέση στο διαγωνισμό CanSat με την κατασκευή “Icaromenippus 3D”. Ο διαγωνισμός αφορούσε ένα δορυφόρο με τη χρήση του οποίου απεικόνισαν τρισδιάστατα την επιφάνεια της Γης.

Ο Ηλίας Ψυρούκης και ο Ηλίας Θεοδωρίδης βρέθηκαν, ως επιστήμονες πλέον, στη Γαλλική Γουιάνα. «Ήταν το έπαθλο για τη 2η θέση που λάβαμε στο διαγωνισμό Copernicus Hackathon in Athens που διοργάνωσε το Corallia και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ) και της Hellas Sat», λένε.

Οι δύο νέοι σήμερα έχουν ιδρύσει έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, τη SPIN-Space Innovation στον οποίο εργάζονται μαζί με περίπου 50 εθελοντές πάνω σε projects που τους κινούν το ενδιαφέρον.

«Διοργανώνουμε και τον πανελλήνιο διαγωνισμό διαστημικής CanSat in Greece, με τον οποίο έχουμε δώσει μέσα σε τρία χρόνια τη δυνατότητα σε περισσότερους από 350 μαθητές και φοιτητές να κατασκευάσουν τους δικούς τους μικρούς δορυφόρους.

Επίσης, έχουμε ένα πρόγραμμα ανάπτυξης πυραύλων στερεού καυσίμου και είμαστε η πρώτη ομάδα που κατάφερε να σχεδιάσει, να κατασκευάσει και να εκτοξεύσει έναν πύραυλο υψηλής ισχύος στην Ελλάδα. Τέλος, πραγματοποιούμε δωρεάν σεμινάρια σε καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πάνω σε τεχνολογίες Internet of Things.

Σε όλη αυτή τη διαδρομή και σε ό,τι κάνουμε αξίζει να αναφέρουμε ότι ο καθηγητής μας από εκείνη την παρέα του 3ου Λυκείου με τα πειράματα μας, ο Γιώργος Κοντέλλης, έχει συμβάλλει τα μέγιστα».

Όσον αφορά την εμπειρία τους από τη συμμετοχή στη Γαλλική Γουιάνα οι δυο νέοι λένε:

«Η εμπειρία μας ήταν απίστευτη! Η ένταση των ανθρώπων που διαχειρίζονταν την εκτόξευση χτυπούσε κόκκινο μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο. Είναι συγκινητικό να βλέπεις τόσους ανθρώπους από διαφορετικές χώρες να συνεργάζονται για να πετύχουν στο διαστημικό τομέα. Η εκτόξευση του Hellas Sat 4 πάντως είναι ακόμη μια απόδειξη ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει στο Διάστημα!».

Τι σημαίνει η εκτόξευση του Hellas Sat 4 για την Ελλάδα

  • Ενεργοποιεί και κατοχυρώνει νέες ραδιοσυχνότητες, επαυξάνοντας και διασφαλίζοντας τα ελληνικά δικαιώματα στο Διάστημα στη γεωστατική θέση 39ο Ανατολικά.
  • Πολλαπλασιάζει τα ανταλλάγματα υπέρ του Δημοσίου σε αναμεταδότες και δορυφορική χωρητικότητα με την ενεργοποίηση των σχετικών άρθρων της ανανεωμένης Σύμβασης.
  • Πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες του συστήματος δορυφορικών επικοινωνιών ΚΛΕΙΔΔΙ (ΚΛΕΙστό Δορυφορικό ΔΙκτυο) του ελληνικού Δημοσίου, δίνοντας δυνατότητες αύξησης του αριθμού των χρηστών του σε εκατοντάδες, καθώς και υποστήριξης εφαρμογών υψηλού ρυθμού δεδομένων όπως βιντεοδιασκέψη, μεταφορά εικόνων υψηλής ευκρίνειας κ.α.Το ΚΛΕΙΔΔΙ αποτελεί επίσης τμήμα των ανταλλαγμάτων του Δημοσίου από την ανανεωμένη Σύμβαση, βρίσκεται σε πιλοτική λειτουργία από το Δεκέμβριο του 2018 παρέχοντας επικοινωνίες στο Δημόσιο ανεξάρτητα από οποιοδήποτε άλλο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο, σε περιοχές που δεν καλύπτουν τα επίγεια τηλεπικοινωνιακά δίκτυα (θάλασσα, απομονωμένες περιοχές κ.α.) ακόμα και σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών που προκαλούν υπερφόρτωση ή και καταστροφή των υφιστάμενων επικοινωνιακών δικτύων.
  • Παρέχει το απαραίτητο εύρος ζώνης για την λειτουργία δυο ακόμα κομβικών δορυφορικών σταθμών του Δημοσίου, επίσης τμήμα των ανταλλαγμάτων της ανανεωμένης Σύμβασης, που θα υποστηρίζουν ζωτικής σημασίας δημόσιες λειτουργίες που σχετίζονται με την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας και των κατοίκων της.
  • Διασφαλίζει τη συνέχιση της ύπαρξης εντός της χώρας του κέντρου ελέγχου των δορυφόρων, της ανάλογης υψηλού επιπέδου τεχνογνωσίας και των αντίστοιχων εξειδικευμένων θέσεων εργασίας.

Δείτε σε video την εκτόξευση

https://youtu.be/T10JbBNwFH4