Ας γνωρίσουμε τη 16χρονη Greta Thunberg που διεκδικεί επάξια το Νόμπελ Ειρήνης

Είναι 16 ετών, τη λένε Greta και πριν λίγες μέρες ξεσήκωσε εκατομμύρια εφήβους για να παλέψουν για την κλιματική αλλαγή. Μάλιστα προτάθηκε και για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης.

Η Σουηδέζα Greta Thunberg (Γκρέτα Τούνμπεργκ) εδώ και έναν χρόνο περίπου πήρε την πρωτοβουλία να κηρύξει σχολική απεργία και να διαδηλώσει έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο για το περιβάλλον ξεκινώντας, έτσι, ένα παγκόσμιο κίνημα.

Η νεαρή μαθήτρια διαμαρτύρεται κάθε Παρασκευή έξω από το κοινοβούλιο της Σουηδίας. Μόνη της. 

Η απεργία της Greta μπορεί να ξεκίνησε ως ατομική κίνηση, αλλά σύντομα έγινε παγκόσμιο κίνημα με 1,4 εκατομμύρια μαθητές από κάθε γωνιά της γης να δίνουν βροντερό παρών στους δρόμους των πόλεών τους την Παρασκευή 15 Μαρτίου, στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Μάλιστα, το κίνημα που ξεκίνησε η Greta απέκτησε και το δικό του hashtag, το οποίο είναι το #FridaysForFuture.

Η Greta, πλέον, συμμετέχει σε διάφορες διαμαρτυρίες για το περιβάλλον παγκοσμίως, ενώ κλήθηκε να μιλήσει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Forum του Davos.

«Δεν θέλω την ελπίδα σας. Δεν θέλω να είστε αισιόδοξοι. Θέλω να πανικοβληθείτε. Ενεργήστε σαν να έχει πάρει το σπίτι μας φωτιά. Επειδή αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή», είπε η Γκρέτα στη διάσκεψη και όλοι σιώπησαν.

Η αφορμή για τις απεργίες της Παρασκευής

Έμπνευση για τις απεργίες της Παρασκευής αποτέλεσε μία διαμαρτυρία μαθητών στην Φλόριντα των ΗΠΑ για την κατοχή όπλων, που είδε Greta. Στις 20 Αυγούστου του 2018, λοιπόν, έφτιαξε ένα πλακάτ, το οποίο κράτησε μόνη της έξω από το Σουηδικό κοινοβούλιο από τις 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι. «Τις πρώτες μέρες καθόμουν εκεί ολομόναχη. Μετά από λίγο όλο και περισσότεροι με συνόδευαν. Τώρα πια υπάρχουν άνθρωποι διαρκώς δίπλα μου», λέει.

Η παιδική ηλικία της Greta: To σύνδρομο Αsperger και η κατάθλιψη

Αν βλέπατε την Greta πριν λίγα χρόνια δεν θα πιστεύατε ότι θα γινόταν σήμερα ένα πρότυπο για άλλα παιδιά. Πριν λίγους μήνες μίλησε ανοιχτά για την περιπέτεια της υγείας της στην ομιλία της στο TEDx.

Στα 11 της η Greta έπαθε κατάθλιψη, σταμάτησε να μιλάει και να τρώει, με αποτέλεσμα να χάσει 10 κιλά μέσα σε 2 μήνες. Λίγο αργότερα διαγνώσθηκε με σύνδρομο Αsperger, Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή και Επιλεκτική Αλαλία.

Η μαμά της, Malena Ernman, είναι διάσημη μεσόφωνος της Όπερας στη Σουηδία και ο πατέρας της, ο Svante Thunberg, ηθοποιός και συγγραφέας. Οι γονείς της στηρίζουν τη Greta σ’ αυτόν τον αγώνα και τις δράσεις της.

Η αναγνώριση και οι αρνητικές κριτικές

Οι δυσκολίες που αντιμετώπισε με την υγεία της δεν την αποθάρρυναν και πλέον η 16χρονη Greta είναι μια κοπέλα που ασκεί μεγάλη επιρροή παγκοσμίως και θεωρείται πρότυπο για τους συνομιλήκους της.

Πέρα από το βραβείο Νόμπελ για το οποίο προτάθηκε φέτος, το περιοδικό Time τη συμπεριέλαβε στη λίστα του με τους 25 εφήβους που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως, ενώ κέρδισε και τον τίτλο της «Γυναίκας της χρονιάς» στη Σουηδία, έπειτα από δημόσια έρευνα.

Αν κερδίσει τελικά το Νόμπελ Ειρήνης η νεαρή, θα είναι η νεότερη με αυτή την τιμητική διάκριση -μετά τη Μαλάλα Γιουσαφζάι, η οποία κέρδισε το Νόμπελ σε ηλικία 16 ετών.

Παρά τα όσα προσφέρει η νεαρή ακτιβίστρια υπάρχουν και εκείνοι που την κατακρίνουν και προσπαθούν να αποθαρρύνουν τις πράξεις της. Επικεντρώνονται στην εμφάνισή της, το Αsperger και την κατάθλιψη, ενώ υπάρχουν και πολλοί που ισχυρίζονται ότι οι κινήσεις της δεν είναι αυθόρμητες, αλλά υποκινούνται από συμφέροντα. Παράλληλα, την κατηγορούν για χρηματισμό και για το ότι δεν γράφει μόνη τις ομολίες της. «Όταν ξεκινούσα περίμενα ότι αν όλο αυτό γινόταν γνωστό παγκοσμίως θα υπήρχαν και εκείνοι που θα αντιδρούσαν. Ότι θα υπήρχε πολύ μίσος. Νομίζω ότι συμβαίνει αυτό επειδή μας βλέπουν ως απειλή.»

Το μήνυμα στους μεγαλύτερους

Σε άρθρο της στον Guardian η Greta Thunberg έγραψε: «Αυτή η κίνηση έπρεπε να γίνει, δεν είχαμε επιλογή. Παρά το ότι γνωρίζουμε τα όσα συμβαίνουν, παρά τα όσα βλέπουμε να συμβαίνουν δεν έχουμε λόγο στις αποφάσεις για το περιβάλλον. Δεν θα κατεβαίνατε σε απεργία για να προστατεύσετε το μέλλον σας; Όταν το σπίτι σας καίγεται δεν περιμένετε από τα παιδιά να σβήσουν τις φλόγες – χρειάζεται οι ενήλικες να αναλάβουν δράση στην αρχή. Έτσι για μια φορά ζητάμε από εσάς, τους μεγάλους, να ακολουθήσετε τη δική μας προτροπή: δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Αυτή η κίνηση πρέπει να συμβεί. Και τώρα εσείς, ενήλικες, έχετε μια επιλογή…»