Αυξάνονται τα κρούσματα ελονοσίας στην Ελλάδα – Ποιες περιοχές είναι στο “κόκκινο” – Τρόποι προφύλαξης

Αυξάνονται οι περιοχές στη χώρας μας που είναι υπό στενή επιτήρηση από τις αρμόδιες Αρχές, μετά την καταγραφή κρουσμάτων εγχώριας μετάδοσης ελονοσίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα ελονοσίας του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέχρι τις 21 Ιουλίου έχουν εκδηλωθεί στην Ελλάδα 57 κρούσματα ελονοσίας από τα οποία τα 53 έχουν χαρακτηρισθεί εισαγόμενα, έχουν προσβληθεί δηλαδή σε χώρα του εξωτερικού.

Από τα 53 εισαγόμενα κρούσματα ελονοσίας, τα 47 αφορούσαν σε μετανάστες που ήρθαν από ενδημικές χώρες (36 απο χώρες της Ινδικής χερσονήσου και 11 από χώρες της Αφρικής), και τα 6 αφορούσαν σε ταξιδιώτες που επέστρεψαν από ενδημικές χώρες της Αφρικής.

Αντίθετα, οι τέσσερις περιπτώσεις με ελονοσία P. Vixax είχαν ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης. Σύμφωνα με την έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ τα κρούσματα αυτά σημειώθηκαν σε έναν ασθενή με πιθανό τόπο έκθεσης οικισμό στη Δημοτική Ενότητα Λαρισσού του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, όπου είχε καταγραφεί ένα εγχώριο κρούσμα ελονοσίας και το 2016, δύο ασθενείς με πιθανό τόπο έκθεσης οικισμό στη Δημοτική Ενότητα Βουπρασίας του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης στην Ηλεία και άλλον ένα ασθενή με πιθανό τόπο έκθεσης οικισμό στη Δημοτική Ενότητα Πλαταιών του Δήμου Θηβαίων στη Βοιωτία.

Ποιες περιοχές είναι στο “κόκκινο”

Η «Ομάδα Εργασίας» του ΚΕΕΛΠΝΟ με βάση τα κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης που διαγνώστηκαν το 2017 αλλά και όσα είχαν καταγραφεί το προηγούμενο έτος, το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει χαρακτηρίσει ως επηρεαζόμενες από την ελονοσία  τις εξής περιοχές:

Νομός Βοιωτίας
-Από τη Δημοτική Ενότητα Πλαταιών, Δήμου Θηβαίων: Καπαρέλι, Λεύκτρα, Μελισσοχώρι.
-Από τη Δημοτική Ενότητα Θίσβης, Δήμου Θηβαίων: Ελλοπία.
-Από τη Δημοτική Ενότητα Θεσπιαίων, Δήμου Αλιάρτου: Λεοντάρι, Θεσπιές.

Νομός Ηλείας
-Από τη Δημοτική Ενότητα Βουπρασίας, Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης: Θανασουλαίικα, Μανωλάδα, Μεγάλο Πεύκο, Μπρίνια
-Από τη Δημοτική Ενότητα Βουπρασίας, Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης: Λουτρά Υρμίνης, Σαμαραίικα, Βάρδα, Κουγαίικα, Κώμη, Συμπάνιο, Καρβουναίικα, Νέα Μανωλάδα, Ψάρι, Νεάπολη, Καπελέτο, Νησί, Καραβουλαίικα, συμπεριλαμβανομένου του οικισμού Άγιος Αθανάσιος

Νομός Αχαΐας
-Από τη Δημοτική Ενότητα Λαρισσού (ή Λαρίσου), Δήμου Δυτικής Αχαΐας: Άραξος, συμπεριλαμβανομένου του οικισμού Ταξιάρχες, Καλόγρια, Βουπράσιο, Λάπας, Μετόχι, Νέο Βουπράσιο, Απιδεώνας, Καγκάδι, Ριόλος, Μαζαίικα, Πέττας, Ματαράγκα, Τσαμαίικα, Κεφαλαίικα, Άγιος Κωνσταντίνος
-Από τη Δημοτική Ενότητα Μόβρης, Δήμου Δυτικής Αχαΐας: Γερουσαίικα, Μπουταίικα, Σαγαίικα, Σταθμός

Νομός Θεσσαλονίκης
-Από τη Δημοτική Ενότητα Κορώνειας, Δήμου Λαγκαδά: Άγιος Βασίλειος
-Από τη Δημοτική Ενότητα Χορτιάτη, Δήμου Πυλαίας- Χορτιάτη: Χορτιάτης

Νομός Μαγνησίας
– Όλοι οι οικισμοί και κοινότητες του Δήμου Σκιάθου

Νομός Λάρισας
-Από τη Δημοτική Ενότητα Μακρυχωρίου, Δήμου Τεμπών: Ευαγγελισμός, Μακρυχώρι, Παραπόταμος, Ελάτεια
-Από τη Δημοτική Ενότητα Αμπελακίων, Δήμου Τεμπών: Αμπελάκια, Τέμπη
-Από τη Δημοτική Ενότητα Γόννων, Δήμου Τεμπών: Γόννοι, Ιτέα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ελονοσίας

Η κλινική εικόνα της νόσου ποικίλλει από ασυμπτωματική έως και σοβαρή νόσηση ή και θάνατο.

Τα κύρια και πιο συνηθισμένα συμπτώματα της ελονοσίας είναι:

– υψηλός πυρετός

– ρίγος

– εφίδρωση

– κεφαλαλγία

– μυαλγία

– γενική αδιαθεσία

– συμπτώματα γριπώδους συνδρομής

Ο πυρετός μπορεί να εμφανίζεται κάθε δεύτερη ή κάθε τρίτη ημέρα, χωρίς όμως αυτό να παρατηρείται συχνά (συνήθως εμφανίζεται καθημερινά).

Άλλα συμπτώματα που μπορούν να εμφανιστούν είναι: ναυτία, εμετός, διάρροια, κοιλιακός πόνος. Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εκδηλωθεί αναιμία και ίκτερος (κίτρινη χροιά των ματιών, του δέρματος και των βλεννογόνων) εξαιτίας της καταστροφής των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος (αιμόλυση).

Αν δεν δοθεί η κατάλληλη θεραπεία, σε σοβαρές μορφές της νόσου μπορεί να παρουσιαστούν νευρολογικά συμπτώματα, νεφρική ή αναπνευστική ανεπάρκεια.

Πόσο σύντομα εμφανίζονται τα συμπτώματα

Στις περισσότερες περιπτώσεις και ανάλογα με το είδος του πλασμωδίου, τα συμπτώματα εμφανίζονται 1 έως 4 εβδομάδες μετά το τσίμπημα του μολυσμένου κουνουπιού, όμως μπορεί να εμφανιστούν έως και 1 χρόνο μετά τη μόλυνση.

Ποια είναι η θεραπεία της ελονοσίας

Η ελονοσία είναι ιάσιμη νόσος και θεραπεύεται αποτελεσματικά εάν διαγνωσθεί εγκαίρως και ο ασθενής λάβει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Υπάρχουν διάφορα αποτελεσματικά ανθελονοσιακά φάρμακα. Η θεραπεία της ελονοσίας (είδος φαρμάκου και διάρκεια της θεραπείας) εξαρτάται από το είδος του πλασμωδίου που προκαλεί τη λοίμωξη και την περιοχή στην οποία συνέβη η μόλυνση, λόγω της εμφάνισης αντοχής σε μερικά από τα ανθελονοσιακά φάρμακα σε ορισμένες χώρες, Η θεραπεία εξαρτάται επίσης από το πόσο σοβαρή είναι η νόσος, από την ηλικία και τις χρόνιες παθήσεις του ασθενούς και από το εάν υφίσταται ή αναμένεται εγκυμοσύνη.

Η θεραπεία συνιστάται να ξεκινάει έγκαιρα στα πρώτα στάδια της νόσου, πριν αυτή εξελιχθεί σε σοβαρή μορφή. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι απαραίτητες τόσο για τη βελτίωση της πρόγνωσης του ασθενούς, όσο και για τη διακοπή της αλυσίδας μετάδοσης της ελονοσίας.

Ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο

– Όλα τα άτομα που ταξιδεύουν σε ενδημικές για την ελονοσία χώρες, οπότε πρέπει να λαμβάνεται η ενδεικνυόμενη χημειοπροφύλαξη.

– Οι μετανάστες από χώρες στις οποίες ενδημεί η ελονοσία, όταν επιστρέφουν στη χώρα καταγωγής τους μετά από κάποια χρόνια, για να επισκεφτούν συγγενείς (λόγω της μειωμένης ανοσίας που έχουν πια για την ασθένεια μπορεί να νοσήσουν σοβαρά).

– Οι ομάδες ανθρώπων που κινδυνεύουν περισσότερο όταν νοσήσουν είναι τα μικρά παιδιά, οι έγκυες και οι ασθενείς σε ανοσοκαταστολή γενικότερα, οπότε σε αυτούς δεν συνιστάται η επίσκεψη ενδημικών για την ελονοσία χωρών (και ποτέ χωρίς προφύλαξη).

Τρόποι προφύλαξης

Δεν υπάρχει εμβόλιο για την ελονοσία. Ωστόσο, πολλά από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της είναι αποτελεσματικά και για την πρόληψη της.

Στις περισσότερες χώρες που υπάρχει ελονοσία έχει δημιουργηθεί αντίσταση στη χλωροκίνη. Αν ταξιδεύετε σε περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος ελονοσίας, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει μεφλοκίνη, το αντιβιοτικό δοξυκυκλίνη ή ένα συνδυασμό. Ξεκινήστε τη λήψη αυτών των φαρμάκων μία εβδομάδα πριν το ταξίδι. Συνεχίστε να παίρνετε τα φάρμακα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας, αλλά και 4 εβδομάδες αφού επιστρέψετε από τις επικίνδυνες περιοχές.

Συζητήστε με το γιατρό σας τις πιθανές παρενέργειες της μεφλοκίνης, όπως ναυτία, ζαλάδες, αϋπνία και έντονα όνειρα. Επίσης βεβαιωθείτε ότι εξετάσατε με το γιατρό το ιστορικό σας για πιθανές αντενδείξεις για τη λήψη του συγκεκριμένου φαρμάκου.

Άτομα που πάσχουν από επιληπτικές ή άλλες κρίσεις δεν πρέπει να παίρνουν μεφλοκίνη. Παιδιά κάτω των 8 ετών πρέπει να αποφύγουν τη δοξυκυκλίνη, γιατί μπορεί να λεκιάσει μόνιμα τα δόντια τους. Τα φάρμακα που προφυλάσσουν από την ελονοσία μπορεί να προκαλέσουν αποβολή ή τοκετό νεκρού εμβρύου.

Σε περιοχές με μεγάλο κίνδυνο ελονοσίας πάρτε προφυλάξεις για την αποφυγή των κουνουπιών. Κοιμηθείτε κάτω από κουνουπιέρες, μείνετε σε σπίτια με σήτες στις πόρτες και στα παράθυρα, μείνετε σε κλειστούς χώρους από τη δύση του ήλιου μέχρι την ανατολή, τις ώρες δηλαδή που τρέφονται τα κουνούπια, και βάζετε απωθητικό κουνουπιών.