Αυνανισμός στην εγκυμοσύνη: Τα άγνωστα οφέλη για τη μαμά και το μωρό

Δυστυχώς, η σεξουαλικότητα εξακολουθεί να είναι ένα θέμα ταμπού για πολλές γυναίκες. Ένα μεγάλο ποσοστό θεωρεί ότι είναι ακατάλληλο, επαίσχυντο ή αμαρτωλό να έρθει σε οργασμό μέσω της αυτοϊκανοποίησης. Μάλιστα, ο γυναικείος αυνανισμός είναι θέμα ταμπού και αποσιώπησης ειδικά στην περίοδο της εγκυμοσύνης.

Για πολλές εγκυμονούσες η αυτοϊκανοποίηση είναι μια απόλαυση

Υπάρχουν πολλοί μύθοι για τον αυνανισμό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Έχετε ακούσει ποτέ ότι το σεξ ή ο αυνανισμός μπορεί να βλάψει το μωρό σας; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ εάν οι αλλαγές στο σώμα σας λόγω διέγερσης ή οργασμού μπορούν να βλάψουν τη διαδικασία της κύησης;  Πολλοί από αυτούς τους μύθους εμποδίζουν τις γυναίκες και τους συντρόφους τους να απολαύσουν πλήρως τη σεξουαλικότητά τους σε αυτό το στάδιο. Επομένως, προτού στερήσετε τον εαυτό σας από μια τέτοια φυσική και θετική δραστηριότητα, ας ξεκαθαρίσουμε κάποιες αμφιβολίες.

Γιατί να πείτε “ναι” στην αυτοϊκανοποίηση κατά τη διάρκεια της κύησης

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ιδιαίτερα κατά το δεύτερο τρίμηνο ο κόλπος, λόγω των ορμονικών ερεθισμάτων είναι συχνά πιο υγρός. Επίσης, η αύξηση της ροής του αίματος στην περιοχή της πυέλου και ειδικότερα η αύξηση της αιμάτωσης των γεννητικών οργάνων φαίνεται πως επιτρέπουν σε πολλές εγκυμονούσες να φθάσουν πιο εύκολα σε οργασμούς ή ακόμα και σε πολλαπλούς οργασμούς.

Η επίτευξη οργασμού κατά την εγκυμοσύνη είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι αποφέρει πολλαπλά οφέλη σε σωματικό, συναισθηματικό και κοινωνικό επίπεδο.

Ας δούμε αναλυτικά τα οφέλη:

  • Επιτρέπει στη γυναικεία σεξουαλική επιθυμία να ικανοποιηθεί όταν η σεξουαλική επαφή είναι άβολη, επώδυνη ή αντενδείκνυται.
  • Λόγω των πολλών αλλαγών και προκλήσεων που αντιμετωπίζει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μια γυναίκα μπορεί να βιώσει αγχωτικές καταστάσεις που είναι επιζήμιες για αυτήν και το μωρό. Επομένως, ο αυνανισμός μπορεί να τη βοηθήσει να αποκτήσει μια κατάσταση χαλάρωσης και ευεξίας που εξουδετερώνει αυτές τις επιπτώσεις.
  • Βοηθά μια γυναίκα να παραμείνει συνδεδεμένη με το σώμα της κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου φυσικής αλλαγής. Η γνώση, η κατανόηση και η αποδοχή του σώματός μας είναι θεμελιώδης για την αποφυγή προβλημάτων αυτοεκτίμησης ή αυτο-απόρριψης.
  • Επιτρέπει στους συντρόφους να καλλιεργήσουν την οικειότητά τους ακόμα και όταν η σεξουαλική επαφή δεν είναι δυνατή. Τους προσφέρει μια στιγμή εγγύτητας, σύνδεσης και αμοιβαίας παράδοσης ευχαρίστησης που ενισχύει τον δεσμό τους.
  • Προωθεί τη διαστολή του κόλπου, η οποία μπορεί να είναι ευεργετική για τον τοκετό.

Τι πρέπει να έχετε υπόψη σας σχετικά με τον αυνανισμό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Όπως μπορείτε να δείτε, τα οφέλη του αυνανισμού κατά τη διάρκεια της κύησης είναι πολλαπλά. Αλλά αν εξακολουθείτε να αναρωτιέστε αν μπορεί να είναι επικίνδυνο, να είστε σίγουροι ότι:

Σε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη, δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο, το αντίθετο. Μπορεί να υπάρχουν συγκεκριμένες περιπτώσεις στις οποίες ο αυνανισμός αντενδείκνυται και ο γιατρός δεν τον συμβουλεύει επειδή πρόκειται για εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου ή επειδή υπάρχει κίνδυνος αποβολής. Διαφορετικά, επιτρέψτε στον εαυτό σας να εξερευνήσει και να απολαύσει. 

Δεν υπάρχει θέση ή πρακτική που να ενδείκνυται ή να αποθαρρύνεται ειδικά για τον αυνανισμό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Μπορείτε να κάνετε αυτήν την πρακτική μόνοι σας ή με τον σύντροφό σας και στη θέση που είναι πιο άνετη για εσάς. Το στοματικό σεξ μπορεί επίσης να σας προσφέρει πολλά από τα οφέλη που αναφέρθηκαν παραπάνω. Τέλος, αν αναρωτιέστε πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει το μωρό σας, θα πρέπει να ξέρετε ότι είναι επίσης θετικό για εκείνο.

Μια έγκυος γυναίκα ξαπλωμένη στο κρεβάτι φαίνεται χαλαρή. Οι ενδορφίνες που εκκρίνονται κατά τη διάρκεια του οργασμού προκαλούν στη μητέρα μια κατάσταση χαλάρωσης και ηρεμίας που μπορεί να αντιληφθεί το έμβρυο και από την οποία ωφελείται επίσης. Μπορεί ακόμη και έμμεσα να προωθήσει την ανάπτυξη και την ανάπτυξή του.

Εξερευνήστε το σώμα σας και βελτιώστε τη διάθεση και την υγεία σας

Εν ολίγοις, ο αυνανισμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τη διάθεσή σας, την υγεία σας και τη ζωή σας ως ζευγάρι. Ως εκ τούτου, είναι καιρός να διώξετε τους μύθους και τα στίγματα γύρω από αυτή τη φυσική δραστηριότητα, ώστε να μπορέσετε να επιτρέψετε στον εαυτό σας να απολαύσει πλήρως αυτό το στάδιο. Εάν εξακολουθείτε να έχετε κάποιους δισταγμούς ως προς αυτό, συμβουλευτείτε έναν σεξολόγο ή έναν περιγεννητικό ψυχολόγο για την κατάλληλη καθοδήγηση.

Πηγή: Youaremom.com

Διαβάστε επίσης:

Γνωρίζετε ότι μοιράζεστε τα μικρόβιά σας με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σας αλλά και με τους γείτονες;

Αμνιοπαρακέντηση: Ο μαιευτήρας-γυναικολόγος Ανδρέας Κόμης μιλά στο infokids.gr για την εξέταση που μπορεί να σώσει τη ζωή ενός παιδιού

Η υπαρξιακή αναστάτωση που φέρνει η εφηβεία κάνει αισθητή την παρουσία της ανάμεσα στα 10 και στα 12 χρόνια