Αυτά είναι τα φάρμακα που απαγορεύεται να χορηγούνται σε εγκύους με διπολικές διαταραχές

H διπολική διαταραχή  ή μανιοκατάθλιψη είναι μία χρόνια με υποτροπές ψυχική ασθένεια κατά την οποία υπάρχουν δύο συναισθηματικές διαταραχές: η μανία και η κατάθλιψη. Ο ασθενής πάσχει από σοβαρές διακυμάνσεις της ψυχικής διάθεσης που συνήθως διαρκούν αρκετές εβδομάδες ή μήνες ή και μόνο λίγες μέρες. Η συναισθηματική διαταραχή μπορεί να συμβεί σε ένα φάσμα που κυμαίνεται από εξαντλητική κατάθλιψη μέχρι και αδιάκοπη μανία και βέβαια απαιτεί θεραπεία.

Η χρήση της φαρμακευτικής αγωγής σε συνδυασμό με την ψυχοθεραπεία είναι η θεραπεία που προτείνεται. Η ψυχοθεραπεία έχει στόχο το άτομο να αποκτήσει επίγνωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει, να μάθει να αναγνωρίζει και να διορθώνει αρνητικά νοητικά σχήματα που μπορούν να επηρεάζουν την συναισθηματική του διάθεση, επιτυγχάνοντας έτσι την λειτουργικότητά του σε όλους τους τομείς διαπροσωπικών σχέσεων και δραστηριοτήτων.

Για τη “θεραπεία” της διπολικής διαταραχής χρησιμοποιούνται διάφορα φάρμακα ωστόσο μιλάμε μάλλον για ρύθμιση, παρά για ίαση. Το άτομο δεν μπορεί να απαλλαγεί από το πρόβλημα με τη δύναμη της θέλησης του ή με την υποστήριξη φιλικών προσώπων: πρέπει να λάβει φάρμακα για να μπορέσει να ρυθμίσει τη συναισθηματική του κατάσταση.

Η γαλλική υπηρεσία φαρμάκων ANSM ανακοίνωσε την απαγόρευση δύο φαρμάκων σε εγκύους με διπολικές διαταραχές προκειμένου να αποφεύγεται κάθε κίνδυνος δυσπλασιών και διαταραχών της ανάπτυξης του εμβρύου.

Τα φάρμακα με βάση το βαλπροϊκό οξύ που χρησιμοποιούνται στην ψυχιατρική —Depakote και Depamide— απαγορεύεται πλέον να χορηγούνται σε έγκυες που πάσχουν από διπολικές διαταραχές ώστε να αποφεύγεται κάθε κίνδυνος δυσπλασιών και διαταραχών της ανάπτυξης του εμβρύου τους, ανακοίνωσε  η υπηρεσία φαρμάκων ANSM.

Τα φάρμακα αυτά προορίζονται αποκλειστικά για τη θεραπεία των διπολικών διαταραχών. Ένα άλλο φάρμακο με βάση το βαλπροϊκό οξύ, το Depakine, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της επιληψίας. Το Depakine και τα παράγωγά του έχουν προκαλέσει από το 1967 σοβαρές συγγενείς δυσπλασίες σε 2.150 ές 4.100 παιδιά, οι μητέρες των οποίων είχαν κάνει θεραπείες με τα φάρμακα αυτά όταν ήταν έγκυες.