Μαίνεται η κόντρα για τους παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ – Τι θα γίνει με τα παιδιά που έμειναν εκτός προγράμματος

Με φόντο τα περισσότερα από 30.000 παιδιά που έμειναν εκτός του προγράμματος των παιδικών σταθμών ΕΣΠΑ, έχει ξεσπάσει μια άνευ προηγουμένουν κόντρα μεταξύ της ΚΕΔΕ και της αρμόδιας επί του θέματος αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώς Φωτίου σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση για το σημαντικό πρόβλημα που έχει ανακύψει και το οποίο έχει προκαλέσει αναστάτωση σε πολλές οικογένειες που αδυνατούν να καλύψουν τα τροφεία των ιδιωτικών παιδικών σταθμών.

Θεανώ Φωτίου: Επιπλέον voucher για τους παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ

Σε χθεσινή της συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm» η κα Φωτίου προανήγγειλε ότι «Ο τελικός αριθμός των παιδιών, που νομίζουμε ότι φέτος θα μπουν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς μέχρι τον Σεπτέμβρη, θα είναι 100.000 παιδιά, 10.000 πάνω από τα περσινά»,

«Φέτος δόθηκαν 92.239 vouchers στις μητέρες, έναντι 84.800 πέρυσι. Οι μητέρες δηλαδή με το voucher βρίσκουν μία θέση στα παιδιά τους σε παιδικό σταθμό. Αν τον Σεπτέμβρη υπάρχουν vouchers που δεν έχουν ενεργοποιηθεί, όπως έγινε και πέρυσι, σε αυτή την περίπτωση το ισόποσο νούμερο vouchers και χωρίς να πάρουμε από τις μητέρες όσα έχουμε ήδη δώσει γιατί μπορεί να βρουν αργότερα θέση σε παιδικό σταθμό, για το ισόποσο νούμερο vouchers και όσα εκατομμύρια δεν ενεργοποιήθηκαν, τα ξαναδίνουμε, επιπλέον», είπε η κ. Φωτίου και διευκρίνισε:

«Το γεγονός ότι υπάρχουν 30.000 παιδιά, τα οποία δε θα μπουν όλα σε βρεφονηπιακούς σταθμούς είναι ευθέως ανάλογο με το ότι δεν έχουμε θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Θα έπρεπε όλα τα μέσα ενημέρωσης αντί να λένε αυτά που λένε εναντίον της κυβέρνησης, να συζητήσουν και να ξαναβάλουν το θέμα του ανοίγματος βρεφονηπιακών σταθμών από τους δήμους ή και από τους ιδιώτες».

Η κ. Φωτίου επισήμανε ότι προκειμένου να καλυφθεί η κάθε χρόνο αυξανόμενη ζήτηση εντάχθηκαν στο πρόγραμμα και παιδιά από φτωχές οικογένειες και οικογένειες ανέργων. «Αυτό δεν υπήρχε στο προηγούμενο πρόγραμμα. Τα χρήματα του ΕΣΠΑ, της εναρμόνισης της οικογενειακής ζωής, αφορούν την εργαζόμενη γυναίκα και μητέρα. Οι προηγούμενες από εμάς κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν όλα τα χρήματα του ΕΣΠΑ κάθε χρονιά, με αποτέλεσμα σχεδόν να μην υπάρχουν πια χρήματα για τις επόμενες χρονιές. Εμείς γι’ αυτό βάζουμε τα χρήματα που απαιτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Εφέτος συγκεκριμένα 131 εκατ. θα βάλει η κυβέρνηση και μόνο 73 εκατ. θα μπουν από το ΕΣΠΑ, ενώ και πέρυσι βάλαμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι από την κυβέρνηση», εξήγησε.

Διαβεβαίωσε δε ότι φέτος «όσα παιδιά είναι από φτωχές οικογένειες ή από οικογένειες ανέργων ή με ΑμεΑ θα μπουν καθ’ υπέρβαση, όσο και αν χρειαστεί θα πληρώσουμε όλα τα χρήματα καθ’ υπέρβαση».

Τι απαντά η ΚΕΔΕ στις κατηγορίες ότι οι Δήμοι ευθύνονται για την έλλειψη παιδικών σταθμών

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος με αφορμή σημερινές δηλώσεις της αναπληρώτριας Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Φωτίου και την αναφορά της, ότι οι Δήμαρχοι ευθύνονται για την έλλειψη παιδικών σταθμών, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα παρακάτω: Πρώτον, η κα Φωτίου ακολουθεί την ίδια τακτική με άλλα μέλη της σημερινής κυβέρνησης, όταν αναδεικνύεται η πολιτική τους ανεπάρκεια. Ρίχνουν τις ευθύνες τους στους άλλους. Στην περίπτωση της, η κα Φωτίου εγκαλεί ψευδώς τους Δημάρχους, γιατί δεν ιδρύουν όπως ισχυρίζεται νέους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Η αλήθεια όμως είναι ότι οι Δήμοι δεν έχουν τους οικονομικούς πόρους για να δημιουργήσουν νέους παιδικούς σταθμούς. Εδώ και πολλά χρόνια λειτουργούν με μειωμένη την κρατική χρηματοδότηση κατά 65%. Δεν μας έχει αποδοθεί η ΣΑΤΑ. Είμαστε αποκλεισμένοι από τα χρήματα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ. Ενώ φέτος η κυβέρνηση μας μείωσε περαιτέρω τη χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό, κατά 214 εκατ. ευρώ. Με τι χρήματα λοιπόν μπορούν οι Δήμοι να δημιουργήσουν νέους παιδικούς σταθμούς; Με αέρα κοπανιστό ;

Σε άλλη χώρα ζει η κα Φωτίου ή κάνει ότι δεν γνωρίζει την υποχρηματοδότηση των Δήμων; Δεύτερον, αναρωτιόμαστε αν γνωρίζει η κα Φωτίου ότι υπάρχουν δεκάδες Δήμοι σε όλη την Ελλάδα που έχουν καταθέσει ώριμες μελέτες προς τις Περιφέρειες και διεκδικούν χρηματοδότηση για την κατασκευή νέων παιδικών σταθμών. Αν γνωρίζει ότι η κομματικά «ομογάλακτη» της Περιφερειάρχης Αττικής κα Ρ. Δούρου, έχει στα «συρτάρια» των υπηρεσιών της ώριμες μελέτες Δήμων για νέους παιδικούς σταθμούς, αλλά δεν της χρηματοδοτεί. Τρίτον, καλεί δήθεν η κα Φωτίου τους Δημάρχους να ετοιμαστούν με μελέτες, γιατί στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για το 2019 είναι η κατασκευή 1800 νέων βρεφονηπιακών σταθμών. Επειδή θεωρούμε ότι ο σχεδιασμός που αναφέρει στερείται σοβαρότητας κι ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας της, την προκαλούμε να μας πει δημόσια κι αναλυτικά

• Ποιο Υπουργείο ή ποια Υπηρεσία έχει καταρτίσει αυτό το σχεδιασμό των 1800 νέων παιδικών σταθμών

• Σε ποιες περιοχές θα κατασκευαστούν – ιδρυθούν οι σταθμοί αυτοί.

• Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα κατασκευής τους (εφόσον πρόκειται για νέα κτίρια)

• Ποιο είναι το κόστος ίδρυσης – κατασκευής τους , ποιο είναι το κόστος του εξοπλισμού τους και από ποιο κονδύλι θα χρηματοδοτηθεί αυτή η παρέμβαση.

• Πώς θα στελεχωθούν και πώς θα λειτουργήσουν οι 1800 νέοι παιδικοί σταθμοί, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι στο νέο μνημόνιο που ψηφίστηκε πριν από μερικές ημέρες από την κυβερνητική πλειοψηφία, υπάρχουν σαφείς δεσμεύσεις ως προς τον αριθμό των νέων προσλήψεων στους Δήμους;

• Με ποιους αυτοδιοικητικούς φορείς έχει συνεργαστεί, αν έχει συνεργαστεί, για την κατάρτιση αυτού του σχεδιασμού. • Γιατί αναφέρει ως έτος εφαρμογής αυτού του σχεδιασμού το 2019 και το 2020, κι όχι το 2017 και το 2018.

Η ίδια ισχυρίζεται ότι γνωρίζει το πρόβλημα. Αφού το γνωρίζει, γιατί καθυστερεί τη λύση; Μήπως το μυστικό είναι ότι το 2019 και το 2020 είναι χρονιές που είναι πολύ πιθανόν στη χώρα να έχει υπάρξει κυβερνητική αλλαγή; Και υπόσχεται πράγματα που γνωρίζει καλά ότι δεν θα χρειαστεί να υλοποιηθούν από την επόμενη κυβέρνηση; Από την κα Φωτίου απαιτούμε ξεκάθαρες απαντήσεις στα ερωτήματα που της θέτουμε.

Απαιτούμε σοβαρότητα και υπευθυνότητα, ιδιαίτερα σε υποθέσεις που αφορούν τα παιδιά μας. Τέλος, απαιτούμε σεβασμό στους εκπροσώπους ενός θεσμού που έχει στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια κι εξακολουθεί να στηρίζει με συνέπεια στα δύσκολα, την κοινωνία και τους συμπολίτες μας. Δεν είναι οι Δήμαρχοι που εκμεταλλεύονται πολιτικά το πρόβλημα, αλλά η Κυβέρνηση, όπως έκανε άλλωστε πρόσφατα και με την αντισυνταγματική τροπολογία για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των Δήμων.