Παιδικοί Σταθμοί ΕΣΠΑ: Περισσότερα από 30.000 παιδιά έμειναν εκτός – Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι του προγράμματος

Αναρτήθηκαν χθες τα οριστικά αποτελέσματα των παιδικών σταθμών ΕΣΠΑ από την ΕΕΤΑΑ . Οι αιτούντες μπορούν να δουν το οριστικό αποτέλεσμα της αίτησή τους στην ειδική εφαρμογή στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ.: (www.eetaa.gr).

Οι οριστικοί πίνακες της ΕΕΤΑΑ για τους παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ 2017 – 2018  αναγράφουν κωδικοποιημένα τα στοιχεία του / της ωφελούμενου/νης, τα στοιχεία του παιδιού/ών καθώς και ο κωδικοποιημένος αριθμός της «Αξίας τοποθέτησης» (Voucher) που θα πρέπει να προσκομιστεί στον παιδικό σταθμό της επιλογής των γονέων.

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις εκτός παιδικών σταθμών φέτος μένουν περισσότερα από 30.000 παιδιά παρά την σημαντική αύξηση του αριθμού των θέσεων που παρέχει η ΕΕΤΑΑ. Βέβαια στο σημείο αυτό να διευκρινιστεί όπως προβλέπει η πρόσκληση του προγράμματος η ΕΕΤΑΑ Α.Ε. δύναται, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού αρμόδιου για τα θέματα ΕΣΠΑ, να χορηγήσει πρόσθετα vouchers συνολικής αξίας ίσης με τη διαφορά της αξίας των vouchers που θα ενεργοποιηθούν μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2017 και του ύψους του προϋπολογισμού, όπως αυτός προσδιορίζεται στην παρούσα Πρόσκληση προς τους δυνητικά ωφελούμενους.

Ειδικότερα στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι: «Οι δικαιούμενοι Voucher είναι 92.231 έναντι 84.800 της τελευταίας  χρονιάς. Οι έγκυρες υποψηφιότητες ήταν φέτος 132.982 Ενώ το 2016 ανέρχονταν σε 121.569 … Θα υπάρξει ανακατανομή των Voucher που δεν θα χρησιμοποιηθούν τέλη Σεπτεμβρίου, με στόχο να καλυφθούν όλες οι διαθέσιμες θέσεις των δομών. Έτσι πιστεύουμε ότι ο συνολικός αριθμός των ωφελούμενων θα προσεγγίσει τις 100.000 έναντι 91.000 της περσινής χρονιάς. Οι ωφελούμενες/οι  έχουν φέτος την δυνατότητα να εγγράψουν τα παιδιά τους μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου και οι φορείς (Δήμοι και ιδιώτες) να προγραμματίσουν με επάρκεια χρόνου την νέα χρονιά», προσθέτει στην ανακοίνωσή της η ΕΕΤΑΑ.

Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι του προγράμματος

α. Αφού λάβουν την «αξία τοποθέτησης» (voucher), οι ωφελούμενες/οι απευθύνονται για την εγγραφή σε οποιαδήποτε Δομή επιλογής τους μέχρι και την 1/9/2017.

β. Η εγγραφή γίνεται με την υπογραφή τυποποιημένης σύμβασης, που θα διατεθεί από την ΕΕΤΑΑ Α.Ε., μεταξύ του/της ωφελούμενης/ου με τη Δομή/Φορέα, στην οποία θα προσδιορίζονται ιδίως:
– Τα συστατικά στοιχεία των προσφερόμενων υπηρεσιών
– Το ανώτατο κόστος των προσφερόμενων υπηρεσιών
– Οι υποχρεώσεις των ωφελουμένων.
– Οι υποχρεώσεις της Δομής, και ιδίως (i) για μη είσπραξη οποιασδήποτε πρόσθετης χρηματικής αμοιβής από τα ωφελούμενα άτομα, για τις υπηρεσίες που οι Δομές είναι υποχρεωμένες να παρέχουν και τις οποίες καλύπτει η «αξία τοποθέτησης», συμφώνως προς τα άρθρα 4 και 7 της παρούσας Πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος της ΕΕΤΑΑ Α.Ε., και (ii) για την μη μετατροπή συστατικών στοιχείων των υπηρεσιών τους (ενδεικτικά αναφέρονται όροι όπως η ετήσια χρονική διάρκεια λειτουργίας, το ωράριο λειτουργίας εβδομαδιαίως και ημερησίως, τυχόν μετακίνηση).

γ. Κατά την εγγραφή, η/ο ωφελούμενη/ος υπογράφει τυποποιημένο έντυπο με το οποίο παρέχει στην Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. εξουσιοδότηση να διενεργεί τις πληρωμές προς τη Δομή για λογαριασμό του/της.

δ. Ο Φορέας/δομή καταχωρίζει τον αριθμό του voucher στην ειδική εφαρμογή που θα είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο της Ε.Ε.Τ.Α.Α. (eetaa.gr) για τον σκοπό αυτό.