Αυτά είναι τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας

Στο πλαίσιο της ομιλίας του στη ΔΕΘ 2019, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας.

Επίδομα 2.000 ευρώ σε κάθε παιδί που θα γεννιέται από 1/1/2020

Ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε απο τη ΔΕΘ ότι στον πρώτο κιόλας προϋπολογισμό της ΝΔ, θα προβλέπεται επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννιέται από 1 Ιανουαρίου 2020. Θα δοθεί με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια και ο προϋπολογισμός θα ανέρχεται σε σχεδόν 180 εκ. ευρώ.

Αυτά είναι τα μέτρα που ανακοίνωσε συνολικά ο κ. Μητσοτάκης για την στήριξη των οικογενειών:

Επίδομα για όσες γυναίκες κάτω των 30 ετών τεκνοποιήσουν

Για γυναίκες που θα τεκνοποιήσουν κάτω απο την ηλικία των 30 ετών , θα δοθούν πρόσθετες παροχές, όπως επιπλέον μοριοδότηση για την ένταξη σε προγράμματα εργασίας ή εκπαίδευσης.

Μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ σε βρεφικά είδη

Τα βρεφικά είδη και τα είδη πρώτης ανάγκης των νέων μαμάδων μεταπίπτουν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%

Αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί

Το αφορολόγητο όριο για κάθε παιδί θα προσαυξάνεται στις οικογένειές τους κατά 1.000 ευρώ.

Δυνατότητα επιλογής χρήσης άδειας εγκυμοσύνης και λοχείας

Ακόμα θα δίνεται η δυνατότητα επιλογής του χρόνου κατά τον οποίο θα γίνει χρήση της άδειας εγκυμοσύνης και λοχείας.

Αύξηση επιδόματος παιδιού για τρίτεκνους και πολύτεκνους

Από το 2020 αναμένεται να αυξηθεί το επίδομα του παιδιού για τρίτεκνους και πολύτεκνους που είχε μειωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση

Κίνητρα και για τους εργαζόμενους γονείς

Εκτός από τα νέα ζευγάρια, η κυβέρνηση θα βοηθήσει και τους γονείς εξασφαλίζοντας:

-Θέσεις στον βρεφονηπιακό σταθμό της περιοχής κάθε οικογένειας. Εάν δεν βρεθεί θέση, θα χορηγείται κουπόνι 180 ευρώ τον μήνα για 10 μήνες τον χρόνο ώστε το παιδί να πάει σε ιδιωτικό σταθμό

-Ακόμα σχεδιάζεται να καθιερωθεί για πρώτη φορά το πόγραμμα “βοήθεια στην εργαζόμενη μητέρα”. Εξειδικευμένες γυναίκες θα αναλαμβάνουν την φύλαξη παιδιών προσχολικής ηλικίας

-Τέλος ενισχύονται τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης στα οποία πηγαίνουν τα παιδιά μετά τη λήξη του σχολικού προγράμματος και απασχολούνται σε καλλιτεχνικές και αθλητικές δραστηριότητες.

«Οι γυναίκες δεν χρειάζεται να επιλέξουν αν θα πρέπει να κάνουν είτε οικογένεια είτε καριέρα αν θελήσουν να κάνουν και τα δύο μπορούν να κάνουν και τα δύο αν έχουν στην πράξη και αυτός είναι ο στόχος μας, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους» δηλώνει για τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση η Γ.Γ. Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων του Υπουργείου Εργασίας, Μαρία Συρεγγέλα.