Αυτά τα παιδιά θα αλλάξουν τον κόσμο

Αυτά τα παιδιά θα αλλάξουν τον κόσμο

Αυτά τα παιδιά θα αλλάξουν τον κόσμο

Η φράση “το μέλλον ανήκει στα παιδιά” μπορεί να ακούγεται κλισέ όμως πρόκειται για μια μεγάλη αλήθεια καθώς τα παιδιά είναι το μέλλον, είναι η ελπίδα για μια κοινωνία καλύτερη, πιο φωτεινή και πιο αισιόδοξη από τη δική μας.

Στο χέρι μας είναι να τα γαλουχήσουμε με αρχές και αξίες που θέλουμε να διαιωνιστούν, να τους εμφυσήσουμε την πολύτιμη ικανότητα της ενσυναίσθησης, να τα εφοδιάσουμε με γνώσεις και πολύτιμες δεξιότητες και να τους χαρίσουμε απλόχερα την πιο θερμή υποστήριξη στην προσπάθεια να χαράξουν τη δική τους πορεία.

“Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που πιστεύουν στην ομορφιά των ονείρων τους”

Τα παραπάνω λόγια της σπουδαίας κοινωνικής ακτιβίστριας Άννα Ελέανορ Ρούζβελτ μου ήρθαν στο νου, διαβάζοντας τα κατορθώματα 4 παιδιών από διάφορα σημεία της Ελλάδας που με τις καινοτόμες πρωτοβουλίες τους, αποδεικνύουν εμπράκτως ότι οραματίζονται ένα καλύτερο αύριο.

Την περασμένη άνοιξη, η H&M ξεκίνησε μια παγκόσμια πρωτοβουλία για να υποστηρίξει τα νέα πρότυπα του σήμερα, τα παιδιά. Στόχος της πρωτοβουλίας ήταν να εντοπίσει και να ενδυναμώσει όλα τα παιδιά που σημειώνουν πρόοδο στην κοινωνική ισότητα, τη βιωσιμότητα, την εκπαίδευση και άλλους τομείς.

Αυτό το καλοκαίρι, η H&M Ελλάδος δημοσίευσε τέσσερις ιστορίες παιδιών, με την κάθε μία να ενσωματώνει την αισιοδοξία, το συνεργατικό πνεύμα και την ελεύθερη σκέψη ενός αληθινού προτύπου.

Με όχημα την εθελοντική τους δράση και το πάθος τους για προσφορά στον συνάνθρωπο, τα παιδιά που ξεχώρισαν συμβάλουν με το δικό τους τρόπο στην αλλαγή νοοτροπίας , στην ανάπτυξη της κοινωνίας και τη βελτίωση του τρόπου ζωής. Ακολουθώντας την επιθυμία τους  να “αλλάξουν τον κόσμο” και να αφήσουν στην άκρη όλα τα κακώς κείμενα επένδυσαν με όλες τους τις δυνάμεις στον εθελοντισμό  και έβαλαν τα γυαλιά σε όσους αρνούνται να αναλάβουν το προσωπικό μερίδιο ευθύνης για να βελτιωθεί η κοινωνία μας.

Aποτελούν πρότυπα για μικρούς και μεγάλους και αξίζει να γίνουμε κοινωνοί των σπουδαίων μαθημάτων ζωής που έχουν να μας δώσουν. Ανέλαβαν ενεργό ρόλο, αξιοποίησαν όλες τους τις δυνάμεις και δεν επαναπαύθηκαν στο νεαρό της ηλικίας τους. Αντιθέτως αφιερώθηκαν με πάθος και αγάπη σε έναν ιερό σκοπό, την προσφορά στον συνάνθρωπο. Το εθελοντικό τους έργο και τα υψηλά κοινωνικά τους αντανακλαστικά αποτελούν παράδειγμα που αξίζει να μεταδώσουμε στα παιδιά αν θέλουμε έναν καλύτερο κόσμο απαλλαγμένο από τον ωφελιμισμό και τον κυνισμό που χαρακτηρίζει τις σύγχρονες κοινωνίες.

Η προσφορά στο συνάνθρωπο είναι η καλύτερη ανταμοιβή

Η 16χρονη Φαίδρα και η 14χρονη αδελφή της Χλόη έχοντας αναπτυγμένο το αίσθημα της αλληλεγγύης και της προσφοράς εντάχθηκαν στο εθελοντικό  πρόγραμμα εφηβικής δράσης “Τeens for Teens” του ΜΚΟ ΔΕΣΜΟΣ προσφέροντας αγαθά και είδη πρώτης ανάγκης στο Κέντρο Ημέρας για άστεγους ασυνόδευτους εφήβους στο κέντρο της Αθήνας, “Velos Youth”. Εν μέσω πανδημίας και αντίξοων συνθήκων, οι έφηβες αδερφές ένωσαν τις δυνάμεις τους για να χαρίσουν χαμόγελα στα άστεγα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Η χαρά και τα πρόσωπα που φώτισαν από τη δύναμη της προσφοράς ήταν η μεγαλύτερη ικανοποίησή τους.

Η δράση τους στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία καθώς οι προσφορές που έλαβαν σε τρόφιμα, ρούχα και παπούτσια ξεπέρασαν κάθε προσδοκία και διατέθηκαν σε 6 φορείς. Τα λόγια τους  «Αν υπάρχει θέληση, τότε υπάρχει τρόπος!» καθώς και το «Η προσφορά σε γεμίζει χαρά» αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει τίποτα σπουδαιότερο από την ηθική επιβράβευση και μεγαλύτερη ευτυχία από το να προσφέρεις, να μοιράζεσαι και να δείχνει αποδοχή.

Το πόσο καλός άνθρωπος είσαι φαίνεται στις  πράξεις σου

Η ιστορία του 14χρονου Δημήτρη από τη Κεφαλλονιά στέλνει δυνατό μήνυμα εθελοντισμού και άοκνης αγάπης για τον συνάνθρωπο. Από μικρό παιδί αγαπούσε να βοηθά και στήριζε με όποιο τρόπο μπορούσε κάθε ανάγκη του νησιού του. Ως εθελοντής δασοπυροσβέστης ξέρει να μάχεται και να αντιμετωπίζει δύσκολες προκλήσεις και ως παιδί με κοινωνικά αντανακλαστικά θέλησε να βοηθήσει τον τόπο του και αποφάσισε να συμμετέχει με τον δικό του τρόπο στο κίνημα Teens for Teens του ΜΚΣ Δεσμός.

Ξεκίνησε το δικό του ταξίδι με κανό καγιάκ γύρω από την Κεφαλονιά, με στόχο να συγκεντρώσει χρήματα για την ενίσχυση του παιδιατρικού Τμήματος του Νοσοκομείου Κεφαλλονιάς και της Εθελοντικής Ομάδας Δασοπυρόσβεσης στην οποία είναι εθελοντής. Με επιμονή, υπομονή και θέληση, κατάφερε να συγκεντρώσει 19.500 € από δωρητές από όλο το κόσμο! Η χαρά του που είδε το μεγαλόπνοο όραμά του να υλοποιείται δεν περιγράφεται. Όχι μόνο ολοκλήρωσε επιτυχώς μια δύσκολη κωπηλατική διαδρομή 192km αλλά ξεπέρασε κάθε προσδοκία καθώς πλήθος δωρητών έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην προσπάθειά του και θέλησε να στηρίξει την κίνησή του. Το παράδειγμά του αναδεικνύει την αξία του εθελοντισμού και το γεγονός ότι είναι στο χέρι του καθενός από εμάς – ακόμα και των παιδιών – να δημιουργήσει μία κοινωνία με πιο ανθρώπινο πρόσωπο. Ας διδάξουμε στα παιδιά μας πως μόνο όταν σκεφτόμαστε το «εμείς» και όχι το «εγώ» θα καταφέρουμε να αλλάξουμε πραγματικά τον κόσμο μας.

Μαθαίνοντας τα παιδιά να σέβονται και να αγαπούν τη φύση

Είναι σημαντικό τα παιδιά να μάθουν πώς να σέβονται το περιβάλλον και να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση, από πολύ νωρίς.  Δεν αρκεί να μιλάμε μόνο στα παιδιά για την προστασία και το σεβασμό στο περιβάλλον. Πρέπει να τα κάνουμε και πράξη ώστε να μεγαλώσουμε γενιές παιδιών που θα εξελιχθούν σε άτομα που αντιλαμβάνονται τη σημασία που έχει η προστασία του περιβάλλοντος για την ίδια την ύπαρξή τους, θα διεκδικούν τις αλλαγές που απαιτούνται για τη σωτηρία του πλανήτη και θα δραστηριοποιούνται ενεργά σε θέματα που άπτονται του πράσινου σπιτιού μας, της Γης.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του 11χρονου Γιάννη από τις Σέρρες που είναι ακτιβιστής για το περιβάλλον. Αφιερώνει τον χρόνο του σε δράσεις σχετικές με την προστασία της φύσης και των ζώων, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσει ένα πράσινο οικολογικό μέλλον και να αντιστρέψει όσο το δυνατόν τα αρνητικά αποτυπώματα που έχουμε αφήσει όλοι οι άνθρωποι στη φύση.  Οικολογικά ευαισθητοποιημένος επιθυμεί να διαδώσει το μήνυμα ότι η προστασία της φύσης είναι ύψιστης σημασίας καθώς οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής διακινδυνεύουν το μέλλον των παιδιών αλλά και των επόμενων γενεών αν δεν αναλάβουμε όλοι δράση υπέρ του περιβάλλοντος. Η ακτιβιστική του δράση αξίζει να εμπνεύσει και άλλα παιδιά γιατί από τη δεντροφύτευση και την ανακύκλωση, μέχρι τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης, όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε το περιβάλλον να μην καταστραφεί.

 Όσο προσφέρεις τόσο κερδίζεις!

Η 5χρονη Νάγια είναι ένα γλυκύτατο πλάσμα που φτιάχνει και προσφέρει αφιλοκερδώς βραχιολάκια σε ορφανά κορίτσια που ζουν σε ιδρύματα. Μια μικρή συμβολική χειρονομία που είναι ο τρόπος της για να μπορέσει να μοιράσει χαμόγελα σε κορίτσια που η τύχη δεν τους χαμογέλασε όπως σε εκείνη. Τα βραχιολάκια της είναι ένα δώρο καρδιάς και αγάπης προς τον συνάνθρωπο. Όταν μάλιστα διαβάσαμε τα λόγια της “Πιστέψτε στα όνειρά σας και προσφέρετε στους άλλους” καταλάβαμε ότι πόσο σημαντικό είναι να μάθουμε στα παιδιά μας να ανοίγουν την αγκαλιά τους, να στρέφουν το βλέμμα στους άλλους και να δίνουν χείρα βοηθείας σε όλους έχουν την ανάγκης μας.

Οι δράσεις αλληλεγγύης και εθελοντισμού είναι οι φωτεινοί φάροι της προόδου της ανθρωπότητας και δεν νοείται να μην μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας τέτοια παραδείγματα ζωής.

Η H&M μας δείχνει ότι το να είναι κανείς πρότυπο δεν έχει να κάνει με την ηλικία

Η H&M, το κατεξοχήν brand πρωτοπόρος στην δημιουργία αειφόρων συλλογών, συνεχίζει να να αγκαλιάζει τις δράσεις παιδιών που θέτουν ως προτεραιότητά τους “ένα καλύτερο μέλλον”, λανσάροντας μια νέα σειρά αειφόρων T-shirts εμπνευσμένα από τις σκέψεις και τα μαθήματα ζωής που έχουν να μας δώσουν.

Η συλλογή στηρίζει το κοινό όραμα για έναν κόσμο φωτεινό όπου όλοι θα είναι χαρούμενοι, θα απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους και οι άνθρωποι θα είναι αλληλέγγυοι.

Η συλλογή των t–shirts είναι διαθέσιμη online στο hm.com από τα μέσα Ιουλίου και στην Ελλάδα.

Ροή Ειδήσεων