Αυτή είναι η ωραιότερη ιστορία που θα διαβάσεις αγκαλιά με τα παιδιά τα φετινά Χριστούγεννα

Αυτή είναι η ωραιότερη ιστορία που θα διαβάσεις αγκαλιά με τα παιδιά τα φετινά Χριστούγεννα

Μια από τις ιστορίες που διάβασα φευγαλέα στο Facebook και μου κίνησαν τη περιέργεια να αναζητήσω περισσότερα για αυτήν ήταν αυτή με πρωταγωνιστή τον διάσημο συγγραφέα Φραντς Κάφκα και ένα μικρό κοριτσάκι που έχασε την κούκλα του, τη Σούπσι.

Η χαρά μου ήταν απερίγραπτη όταν βρήκα ότι το παραμύθι “Ο Κάφκα και η κούκλα” που βασίζεται σε αυτή την τρυφερή αληθινή ιστορία κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Έσπευσα να το αγοράσω και μετρούσα αντίστροφα το χρόνο για να το διαβάσουμε αγκαλιά με την 5χρονη κόρη μου.

Το ωραιότερο παραμύθι που γράφτηκε ποτέ

“Προς τι τόσα δάκρυα;” τη ρώτησε ο Κάφκα.

“Χάθηκε η κούκλα μου”, είπε το κορίτσι.

“Κατάλαβα”, είπε ο Κάφκα. “Πώς τη λένε;”

“Σούπσι”

“Κι εσένα;”

“Ίρμα”.

Η ιστορία ξεκινά με την συνάντηση του συγγραφέα Φραντς Κάφκα με την μικρούλα Ίρμα, ένα χαριτωμένο κοριτσάκι που αναστατώθηκε αφού χάθηκε η πολυαγαπημένη της κούκλα, η Σούπσι.

Η αντίδραση της μικρούλας στην απώλεια του παιχνιδιού της αποτέλεσε την αφορμή για να δημιουργηθεί μεταξύ του συγγραφέα και του κοριτσιού μια τρυφερή σχέση εμπιστοσύνης και καλοσύνης.

Εκείνος αφήνει για λίγο στην άκρη τα συγγραφικά του καθήκοντα και υποδύεται για χάρη της τον εθελοντή ταχυδρόμο που θα της μεταφέρει τα γράμματα που της στέλνει η Σούπσι.

Βλέπετε θέλοντας να την παρηγορήσει και να την κάνει να μην απελπιστεί πως δεν θα ξαναδεί πια την λατρεμένη της κούκλα της εκμυστηρεύεται ότι

 “Η Σούπσι σου δεν χάθηκε, αλλά ταξιδεύει∙ οι κούκλες αγαπάνε τα ταξίδια. Σου έγραψε ένα γράμμα… Θα σου φέρω το γράμμα αύριο. Γιατί τώρα πάω να φάω μεσημεριανό

Η Ίρμα ακούγοντας τα λόγια του Κάφκα ένιωσε καλύτερα και αδημονούσε να διαβάσει το γράμμα που της έστειλε η αγαπημένη της κούκλα. Ο συγγραφέας τήρησε το λόγο του και την επόμενη μέρα της έδωσε το γράμμα που υποτίθεται της είχε γράψει η Ίρμα. Το γράμμα φυσικά το είχε γράψει ο ίδιος αλλά δεν θα της το αποκάλυπτε για να μην την απογοητεύσει.

Αγαπημένη μου Ίρμα, συγγνώμη που δεν σε αποχαιρέτησα. Δεν πρόλαβα. Περνούσε ένα ποδήλατο, το καλάθι ήταν άδειο, και δεν πρόλαβα να σκεφτώ- απλώς πήδησα μέσα. Πάντα μου άρεσαν οι περιπέτειες, όπως ξέρεις. Μη μου θυμώσεις σε παρακαλώ… Σ’ έχω πάντα στην καρδιά μου, Σούπσι“.

Αυτό ήταν το πρώτο από τα πολλά γράμματα που έδωσε ο Κάφκα στο κοριτσάκι και η αφορμή για να χτιστεί μια τρυφερή φιλία μεταξύ τους. Κάθε φορά που συναντιούνταν στο πάρκο, ο Κάφκα της διάβαζε τα γράμματα της κούκλας από όλον τον κόσμο και το κοριτσάκι μαγευόταν από τις φανταστικές αφηγήσεις: Έφτασε με καμήλες στις Πυραμίδες της Αιγύπτου, συναντήθηκε με τον Γκαουντί στη Βαρκελώνη και εξερεύνησε την Ανταρκτική.

Στο τέλος πάντα αγάπη επιστρέφει με μια διαφορετική μορφή

Ο καιρός περνούσε, η Ίρμα απολαμβάνε τα γράμματα που είχαν πάντα μια ξεχωριστή περιπέτεια για να της κρατάνε ζωηρό το ενδιαφέρον και να νιώθει ευτυχισμένη για τα όσα ζει η ταξιδιάρα κούκλα της. Ο συγγραφέας όμως αρχίζει να “βαραίνει” καθώς πάσχει από φυματίωση – η οποία τελικά θα του στοιχίσει τη ζωή – και οι δυνάμεις του αρχίζουν σιγά σιγά να τον εγκαταλείπουν.
Το τελευταίο γράμμα της Σούπσι προαναγγέλει ότι πλησιάζει το τέλος αυτής της ιδιότυπης επικοινωνίας. Η ανακοίνωση ότι θα συμμετάσχει σε μια αποστολή στην μακρινή Ανταρκτική επιβεβαιώνει τη σκέψη της Ίρμας ότι αυτό το γράμμα θα είναι και το τελευταίο. Τα λόγια της κούκλας “Εισαι τολμηρή και γενναία, είμαι περήφανη που ήμουν για κάμποσο καιρό η πολυαγαπημένη κούκλα σου” είναι η επισφράγηση αυτής της ιστορίας.

Η ιστορία που θέλουμε να διαβάζουμε ξανά και ξανά

Ο συγκινητικός τελευταίος διάλογος του συγγραφέα με την Ίρμα είναι μια από τις καθηλωτικές σκηνές που θα συναντήσετε σε παιδικό παραμύθι. Όλα αποδίδονται με μια τρυφερότητα, μια αθωότητα και μια γλυκύτητα που προιδεάζει για το τέλος. Τον διαβάσαμε πολλές φορές και πάντα ένα μικρό δάκρυ κυλούσε από τα μάτια μου για την υπέροχη γραφή της Larissa Theule που αποτύπωσε αυτή την ιστορία σε ένα παραμύθι που αξίζει να βρει θέση σε κάθε παιδική βιβλιοθήκη.

Η μαγεία βρίσκεται σε όσα δεν βλέπεις

Αν και στην πραγματικότητα η ιστορία ολοκληρώθηκε με διαφορετικό τρόπο  η συγγραφέας επιλέγει συνειδητά ένα διαφορετικό τέλος, θέλοντας να δείξει ότι τα κορίτσια σήμερα είναι πιο δυναμικά από ποτέ και μπορούν να πάρουν μέρος σε δύσκολες και απαιτητικές αποστολές.

Το παραμύθι αυτό αποτελεί μια εξαιρετική πρόταση διαχείρισης της απώλειας που βιώνει ένα παιδί. Η παραμικρή απώλεια σημαδεύει τον ψυχισμό ενός παιδιού και του στοιχίζει. Κι όμως μέσα από αυτή την ιστορία και το έξυπνο εύρημα με τις επιστολές από την χαμένη κούκλα, ξεδιπλώνεται μια άγνωστη πτυχή της πρποσωπικότητας του μεγάλου συγγραφέα.

Η στάση που κράτησε απέναντι στην μικρή Ίρμα που αναζητούσε όσο τίποτα άλλο την κούκλα της είναι μια στάση κατανόησης, αποδοχής και ενσυναίσθησης. Ήταν το καλύτερο αντίδοτο στη συναισθηματική πληγή που θα της προκαλούσε η ωμή παραδοχή ότι η κούκλα της χάθηκε. «Για όλες τις πληγές της ψυχής, ανεξάρτητα από το πόσο βαθιές είναι, ο χρόνος είναι η μεγαλύτερη παρηγοριά και θα τις θεραπεύσει» αυτήν ακριβώς την σκοπιμότητα εξυπηρέτησε ο σπουδαίος Κάφκα.

Η αγάπη θεραπεύει κάθε δυσκολία και πληγή, κάθε μορφής απώλεια και θλίψη

Γλύκανε την απώλεια στην Ίρμα, την προετοίμασε για την συνειδητοποίηση του τετελεσμένου αποχωρισμού από την αγαπημένη της κούκλα, ώστε να αποδεχθεί την πραγματικότητα όσο πιο αναίμακτα ψυχολογικά θα μπορούσε.

Μερικές συναισθηματικές πληγές είναι βαθύτερες από κάποιες άλλες. Μερικές εξαφανίζονται χωρίς να αφήσουν ίχνη ενώ άλλες αφήνουν ένα ανεξίτηλο σημάδι που ποτέ δεν θεραπεύεται πλήρως. Το μυστικό κρύβεται στη διαχείρισή τους. Και με αυτή την ιστορία ο Κάφκα δίνει το μεγαλύτερο μάθημα ζωής σε μικρούς αλλά και μεγάλους.

Καλοσύνη, το σπουδαιότερο μήνυμα που ξεπηδά από τις σελίδες του παραμυθιού

Τις φετινές γιορτές χαρίστε στα παιδιά σας αυτό το εξαιρετικό παραμύθι – αριστούργημα παιδικής λογοτεχνίας που ξεχωρίζει όχι μόνο για το αξιόλογο κείμενό του όσο και για την ευαίσθητη εικονογράφηση της Rebecca Green που “δένει” αρμονικά με τα βαθυστόχαστα νοήματα της αφήγησης.

Στην εισαγωγή του βιβλίου, η Αργυρώ Πιπίνη που ανέλαβε και τη μετάφραση θα σημειώσει σχετικά: «Δεν ξέρουμε αν αυτή η ιστορία είναι αληθινή – έτσι λένε. Δεν έχει όμως καμία σημασία, γιατί είναι μια ιστορία όμορφα ειπωμένη και εικονογραφημένη. Και μας δείχνει τη δύναμη που έχουν οι ιστορίες να αλλάζουν ζωές. Εσείς διαλέγετε αν θα την πιστέψετε. Αλλά διαβάστε την και απολαύστε την».

“Ο Κάφκα και η κούκλαείναι  το πρώτο λιθαράκι που θα δώσει στο παιδί το κίνητρο να σκεφτεί πέρα από τον εαυτό του και συνάμα είναι μια τρυφερή παρακίνηση για να σκεφθεί πώς θα ήταν ο κόσμος μας αν είχαμε όλοι οι άνθρωποι αγνές προθέσεις και γενναιόδωρη καρδιά.

Η καλοσύνη είναι ένα στοίχημα που κερδίζεται κάθε μέρα.  Γιατί, ίσως, η καλοσύνη των ανθρώπων να είναι η απάντηση σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και το μοναδικό πράγμα που μπορεί να μας κρατήσει όρθιους σε δύσκολες στιγμές.

Mπορείτε να ξεφυλλίσετε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου εδώ