Αυτό είναι που θέλουν πραγματικά τα παιδιά μετά τον χωρισμό των γονιών τους

Ξεκίνησε τη Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως τις 16 Οκτωβρίου, η Εβδομάδα ευαισθητοποίησης για την Οικογενειακή Διαμεσολάβηση με κύριο μήνυμά της πως τα παιδιά θέλουν οι γονείς τους να βρίσκουν λύσεις μετά τον χωρισμό τους.

Η Διεθνής Εβδομάδα Διαμεσολάβηση δίνει έμφαση στη σημασία της οικογενειακής διαμεσολάβησης σε περιπτώσεις γονικής απαγωγής.

Τι ζητούν τα παιδιά των χωρισμένων γονιών

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τα Εξαφανισμένα και Σεξουαλικά Κακοποιημένα Παιδιά (Missing Children Europe – ΜCE) και τα μέλη της αναδεικνύουν το δικαίωμα και το κάλεσμα των παιδιών σε όλη την Ευρώπη, που θέλουν τους γονείς τους να επιλύουν τις διαφορές τους και να προχωρούν σε συμφωνίες που θα εξασφαλίζουν ειρηνική επίλυση των διαφορών τους.

Η διαμεσολάβηση έχει εξελιχθεί σε λύση κομβικής σημασίας που δεν χρησιμοποιείται επαρκώς στην Ευρώπη. Πρόσφατη έρευνα του Missing Children Europe αποκάλυψε ότι τα παιδιά θέλουν τους γονείς τους να βρίσκουν λύσεις στις ενδεχόμενες διαφορές τους και πιστεύουν ότι μπορεί να φανεί χρήσιμη σε αυτή την κατεύθυνση.

Εξαιρετικά επίπονη διαδικασία για το παιδί η “διεθνής απαγωγή”

Στην Ευρώπη οι διεθνείς γάμοι είναι όλο και πιο συνηθισμένοι. Τα τελευταία χρόνια, πραγματοποιήθηκαν περίπου 240 έως 250 χιλιάδες γάμοι μεταξύ αλλοδαπού και υπηκόου στην Ευρώπη και το ποσοστό των μικτών γάμων ανήλθε στο 15%.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γάμος καταρρέει και η ένταση κλιμακώνεται σε σύγκρουση. Όταν ο ένας γονέας μεταφέρει το παιδί του σε άλλη χώρα χωρίς την άδεια του άλλου γονέα, μιλάμε για «διεθνή απαγωγή». 

Στην Ευρώπη, οι απαγωγές παιδιών από γονείς αντιπροσωπεύουν το 1/4 από τις περιπτώσεις των αγνοουμένων παιδιών που αναφέρθηκαν στις ευρωπαϊκές τηλεφωνικές γραμμές.

Η προσφυγή στο δικαστήριο ακολουθείται ως η προφανής λύση για την επίλυση των οικογενειακών διαφορών.

Αυτή είναι μία εμπειρία που μπορεί να γίνει εξαιρετικά τραυματική για το παιδί που ενδεχομένως καλείται να αντιμετωπίσει καταστάσεις και διλήμματα δυσανάλογα για την ηλικία του. Από την άλλη, και οι γονείς συχνά καταλήγουν σε μια μάχη νόμιμης επιμέλειας που μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια.

Αποτελεσματική λύση η διαμεσολάβηση

Αντίθετα, η διεθνής οικογενειακή διαμεσολάβηση έχει αποδειχθεί πιο αποτελεσματική και λιγότερο επίπονη διαδικασία. Οι εκπαιδευμένοι επαγγελματίες έρχονται σε απευθείας επαφή με τους γονείς για να βρουν μια λύση που να εξυπηρετεί τη συγκεκριμένη οικογενειακή κατάσταση, να είναι αποδεκτή και από τα δύο μέρη και φροντίζουν αυτή η λύση να τοποθετεί τις ανάγκες και την ευημερία των παιδιών στο επίκεντρο της διαδικασίας.

Με αυτόν τον τρόπο και τα παιδιά ανακουφίζονται και νιώθουν ότι οι γονείς τους είναι σε θέση να συνεννοούνται και μετά τον χωρισμό και να λαμβάνουν αποφάσεις για το μέλλον τους.

Η διαμεσολάβηση είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο που προσφέρει ουσιαστική βοήθεια σε όλη την οικογένεια. Οι γονείς μερικές φορές χρειάζονται βοήθεια για να βγουν από τον κυκεώνα της σύγκρουσης και να εστιάσουν ξανά στη σωστή προτεραιότητα που είναι η ψυχολογία και το συμφέρον των παιδιών τους, αποκαθιστώντας ταυτόχρονα την πίστη των παιδιών τους στο μέλλον τους χωρίς να κλονίζονται τα γονικά πρότυπα.

Η διαμεσολάβηση ειναι εμπιστευτική. Ως αποτέλεσμα, οι συμφωνίες διαμεσολάβησης τείνουν να λειτουργούν περισσότερο μακροπρόθεσμα επειδή και οι δύο γονείς θεωρούν ότι είναι μια δίκαιη λύση.

Είναι επίσης πιο προσιτή ως προς το κόστος και πιο αποτελεσματική ως προς τη χρονική διάρκεια, σε σύγκριση με δικαστικές διαφορές.