Πέμπτη 16 Ιανουαρίου

Έρευνα: Ο έπαινος και τα «μπράβο» δεν ανεβάζουν πάντα την αυτοπεποίθηση των παιδιών

Οι περισσότεροι γονείς επαινούν τα παιδιά τους για να τους τονώσουν το ηθικό και να τα παρακινήσουν να γίνουν καλύτερα σε οτιδήποτε κάνουν. Είναι όμως αυτό τελικά μία ορθή πρακτική για όλα τα παιδιά;

Τι έδειξε έρευνα σχετικά με τον έπαινο στα παιδιά και την αυτοπεποίθηση

Σύμφωνα με σχετική μελέτη, το υπερβολικό «καλόπιασμα» και ο έπαινος μπορεί να κάνει τα παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση να αισθάνονται πίεση και να αποφεύγουν τις προκλήσεις. Για τις ανάγκες της μελέτης, ερευνητές από πανεπιστήμια της Αγγλίας, της Ολλανδίας και των ΗΠΑ εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο οι ενήλικες καλοπιάνουν τα παιδιά και διαπίστωσαν ότι ενώ είναι φυσικό για τους γονείς να θέλουν να επιβραβεύουν περισσότερο τα δειλά παιδιά, στην πραγματικότητα αποτυγχάνουν.

Περίπου 240 αγόρια και κορίτσια ηλικίας από 8 έως 12 ετών απάντησαν σε σχετικές ερωτήσεις, ώστε να βαθμολογηθούν για την αυτοπεποίθησή τους. Έπειτα, τους ζητήθηκε να αντιγράψουν έναν πίνακα ζωγραφικής. Τα παιδιά με χαμηλή αυτοπεποίθηση δέχθηκαν περισσότερους επαίνους για τις δημιουργίες τους, σε αντίθεση με εκείνα που ένιωθαν μεγαλύτερη σιγουριά για τον εαυτό τους. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα πιο δειλά παιδιά δεν είχαν διάθεση να συνεχίσουν την αντιγραφή εξαιτίας των επαίνων που είχαν δεχθεί. Αντίθετα, τα παιδιά με αυτοπεποίθηση δέχθηκαν με μεγαλύτερη άνεση την πρόκληση.

Ο ερευνητής Eddie Brummelman δήλωσε στο περιοδικό Psychological Science: “Αν πούμε σε ένα παιδί με χαμηλή αυτοεκτίμηση ότι ήταν απίστευτα καλό σε κάτι που έκανε, ίσως νομίζει ότι θα πρέπει πάντα να το κάνει τέλεια. Μπορεί να φοβηθεί όσον αφορά την επίτευξη υψηλών στόχων και να αποφεύγει να έρχεται αντιμέτωπο με νέες προκλήσεις”.

Τι μπορούμε να κρατήσουμε εμείς οι γονείς 

Ξεκινάμε από το γεγονός ότι κάθε παιδί και κάθε γονιός είναι ξεχωριστά! Οι έρευνες και οι απόψεις των ειδικών έρχονται να μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε καλύτερα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε καθημερινά μεγαλώνοντας τα παιδιά μας. Όσο για το συγκεκριμένο θέμα, αν το καλοσκεφτούμε, ίσως είναι καλύτερο να «κρατάμε» τον έπαινο στα παιδιά μας για εκεί που αξίζει, επιβραβεύοντας όμως την προσπάθεια που έκαναν, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. 

Διαβάστε επίσης:

15 πράγματα που μόνο όσες μαμάδες έχουν αγόρια μπορούν να καταλάβουν

Γιατί το παιδί μου, έχει άγχος και είναι συνεχώς νευρικό;

Ροή Ειδήσεων