Διαφωνείτε με τη live μετάδοση του μαθήματος; Αυτή είναι η δήλωση που πρέπει να δώσετε στο σχολείο

Η δυνατότητα live μετάδοσης του μαθήματος στο πλαίσιο των μέτρων που έλαβε το Υπουργείο Παιδείας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊου είναι γεγονός μετά και την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης.

Η εν λόγω διάταξη έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από πλευράς τόσο εκπαιδευτικών όσο και γονιών που αρνούνται να μπουν κάμερες στις σχολικές αίθουσες και να βιντεοσκοπούν όλα όσα λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της διδακτικής ώρας επικαλούμενοι ζητήματα προσωπικών δεδομένων και καταπάτησης της διδασκαλίας.

Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας: “Όχι” στη βιντεοσκόπηση του μαθήματος

Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας είναι κατηγορηματικά αντίθετη στη βιντεοσκόπηση του μαθήματος τονίζοντας ότι η εν λόγω
δεν έχει καμιά παιδαγωγική και μορφωτική αξία. Μπορεί να εκθέσει οποιονδήποτε μαθητή και εκπαιδευτικό σε οποιονδήποτε.

Η θέση του Υπουργείου Παιδείας

Το Υπουργείο Παιδείας θέλοντας να κοπάσει τον θόρυβο που ξέσπασε διευκρίνισε ότι στο πλαίσιο της ζωντανής αναμετάδοσης του μαθήματος η διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων εξασφαλίζεται καθώς:

  • Έχει απενεργοποιηθεί η δυνατότητα καταγραφής/αποθήκευσης ήχου και εικόνας,
  • Ο σύνδεσμος για τις ψηφιακές αίθουσες αποστέλλεται από τον/την εκπαιδευτικό αποκλειστικά στους εν λόγω μαθητές και οι ψηφιακές αίθουσες είναι «κλειδωμένες», με έλεγχο εισόδου από τον/την εκπαιδευτικό.
  • Σε περίπτωση που αποφασιστεί η μετάδοση και εικόνας, θα φαίνονται μόνο ο/η εκπαιδευτικός ή/και ο πίνακας.
  • Η μετάδοση καλύπτει την παράδοση του μαθήματος και όχι τυχόν εξέταση μαθητών.

Ν. Κεραμέως: Προαιρετική και όχι υποχρεωτική η αναμετάδοση μαθημάτων

Στη διακριτική ευχέρεια των εκπαιδευτικών η δυνατότητα για την αναμετάδοση μαθημάτων από τη «ζωντανή» τάξη στις ψηφιακές πλατφόρμες. Την παραπάνω δήλωσh έκανε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μιλώντας στο σταθμό OPEN, κάνοντας λόγο για «φθηνά αντιπολιτευτικά παιχνίδια» στις αναφορές για είσοδο καμερών στα σχολεία.

«Η κυβέρνηση δε μίλησε ποτέ για κάμερες», τόνισε η υπουργός Παιδείας αναφερόμενη στις αντιδράσεις για την τροπολογία που προβλέπει την απευθείας μετάδοση μαθημάτων, ενώ έκανε λόγο για «αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας» προς τους μαθητές που για προληπτικούς λόγους παραμένουν εκτός σχολικών μονάδων εν μέσω πανδημίας.

Αυτή είναι η δήλωση άρνησης που πρέπει να συμπληρώσει ο γονιός που διαφωνεί με τη βιντεοσκόπηση του μαθήματος

Τις τελευταίες μέρες διακινείται ευρέως η Δήλωση Άρνησης που πρέπει να συμπληρώσει όποιος γονιός διαφωνεί με την ενδεχόμενη βιντεοσκόπηση του μαθήματος του παιδιού του. Ο γονιός αφού την συμπληρώσει πρέπει να την καταθέσει στο Διευθυντή του σχολείου.

Μπορείτε να βρείτε την σχετική αίτηση εδώ ΔΗΛΩΣΗ ΑΡΝΗΣΗΣ ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ