Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2018: Επισκεφθείτε τα οικογενειακώς με ελεύθερη είσοδο – Όλο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων (18/5)

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών “με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών”.

Προγραμματίστε μια επίσκεψη στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ

Κάθε χρόνο, παράλληλα με το γενικότερο μήνυμα του εορτασμού, διερευνάται σ’ όλες τις χώρες-μέλη του ICOM, με ομιλίες, εκθέσεις, συναντήσεις και άλλες εκδηλώσεις, ένα ειδικό θέμα που συνδέεται με τα μουσεία και το ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία. Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό».

Τιμώμενο ελληνικό Μουσείο είναι το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ που αφηγείται εδώ και 28 χρόνια την ιστορία της επικοινωνίας συνδυάζοντας τη δύναμη της τεχνολογίας. Η συλλογή του περιλαμβάνει πάνω από 3.400 αντικείμενα και πλούσιο αρχειακό υλικό με περισσότερες από 25.000 τηλεφωτογραφίες, έγγραφα, τηλεγραφήματα, χάρτες, καθώς επίσης οπτικοακουστικό υλικό. Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών αξιοποιεί  προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες για την ξενάγηση των επισκεπτών και τη διάδρασή τους με τα εκθέματα. Κάθε χρόνο, δέχεται πάνω από 14.000 επισκέπτες από όλη την Ελλάδα.  Νέες προηγμένες τεχνολογίες προσφέρουν στους επισκέπτες μια διαφορετική  εμπειρία ξενάγησης με διαδραστικότητα.

Μεταξύ άλλων, οι επισκέπτες του μουσείου, μπορούν να μάθουν την ιστορία της τηλεγραφίας από τον ίδιο τον Μορς μέσω της τεχνολογίας AR, αλλά και ακόμα να πραγματοποιήσουν μέσω VR μία 360ο εικονική περιήγηση στο πλοίο «Θαλής ο Μιλήσιος», το πρώτο καλωδιακό πλοίο του Ομίλου ΟΤΕ, που τοποθετούσε (πόντιζε) υποβρύχια καλώδια προκειμένου να συνδεθούν  τηλεπικοινωνιακά  η ηπειρωτική με τη νησιωτική Ελλάδα, καθώς επίσης η Ευρώπη με την Ασία και την Αφρική.

Στο πλαίσιο του εορτασμού, το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων για παιδιά και οικογένειες, από τις 17 έως τις 20 Μαΐου, όλες με δωρεάν είσοδο για το κοινό.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Αυτό είναι το πρόγραμμα των δωρεάν εκδηλώσεων σε όλα τα Μουσεία της χώρας

Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μουσείων, όλα τα Μουσεία ανοίγουν τις πύλες τους και προσκαλούν μικρούς και μεγάλους να τα επισκεφθούν και να περιηγηθούν στους χώρους τους με ελεύθερη είσοδο. Επιπλέον, έχουν προγραμματιστεί πλήθος δωρεάν εορταστικών εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών δαρστηριοτήτων για να έρθει κοντά το κοινό με την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των δωρεάν εκδηλώσεων εδώ

Χαρίστε στα παιδιά μια ανεκτίμητη εμπειρία

Μια μουσειακή περιήγηση παρέα με τα παιδιά και εν συνεχεία η ενασχόλησή τους με εμπνευσμένες δραστηριότητες και διαδραστικά παιχνίδια εντός του Μουσείου θα δημιουργήσει πολλές και αξέχαστες εμπειρίες στο μυαλό των λιλιπούτειων επισκεπτών. Περιηγηθείτε στα μουσεία της Ελλάδας και «γευτείτε» τον αμέτρητο πλούτο και την ποικιλία των εκθεμάτων τους. Η μουσειακή εμπειρία είναι πολυδιάστατη.  Το παιδί εφοδιάζεται με καινούρια γνώση ενώ παράλληλα ενισχύεται η κοινωνική και συναισθηματική του εξέλιξη.  Είναι όμως πάνω από όλα μια εμπειρία βιωματική και ως εκ τούτου αξέχαστη την οποία για αρκετό καιρό μετά την επίσκεψη,  ανακαλεί και αναπολεί με θετική πάντοτε διάθεση.